Büyükçekmece Belediyesinden Avrupa Konseyinde Kentsel Dönüşüm Sergisi

Büyükçekmece Belediyesinden Avrupa Konseyinde Kentsel Dönüşüm Sergisi
Fransa'da düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi kapsamında, Büyükçekmece Belediyesi tarafından Roman vatandaşların yaşadıkları konutların kentsel dönüşüm projesi sergisi açıldı

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyinde Büyükçekmece Belediyesi tarafından Roman vatandaşların yaşadıkları konutlar için hazırlanan kentsel dönüşüm projesi sergisi açıldı.

Strazburg'da başlayan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) Genel Kurulu çerçevesinde açılan sergide, Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesi'nde hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesine yer verildi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, 17 yıldır Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi üyeliği yaptığını belirterek, Avrupa Konseyinin, Roman vatandaşlara yönelik yenilikçi ve yaratıcı projeler uygulayarak sosyal hayata aktif katılımlarını sağlamayı başaran belediyelere iki yılda bir verilen "Dosta! Ödülü" çerçevesinde böyle bir sergiyi planladıklarını anlattı.

Romanlara yönelik projeler ve Genel Kurul'da tartışma konularının gündeme gelmesiyle Büyükçekmece'de uygulamaya koydukları çalışmaları Avrupa Konseyine taşımayı hedeflediklerini dile getiren Akgün, "Büyükçekmece'nin en güzel mahallelerinden biri olan, denizin hemen kıyısında, Büyükçekmece koyuna aşağı yukarı 10 kilometre sahili olan bir mahalle burası. Mimar Sinan Mahallesi, Atatürk'ün yemek yiyip, kahve içtiği lokantanın da yer aldığı ve tarihi eser olarak hala orada hizmet verdiği bir mahalle. Burada yaklaşık 2 bin 500 Roman vatandaşımız yaşıyor. Şimdi Beylikdüzü ilçesinin sınırları içerisinde kalan Yakuplu Mahallesi'nde de 150-200 civarında Roman vatandaşımız yaşamaktadır. 1989-1994 yılları arasında, o mahalledeki 200'e yakın haneyi kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden yaparak, orada yaşayan vatandaşımıza teslim ettik. Bu projemizin bir benzerini şimdi, çok özel bir mahallemiz olan Mimar Sinan'da hayata geçirmek üzereyiz. Burada yaptığımız projenin kapsamı 500 bin metrekare bir alanı kapsıyor." şeklinde konuştu.

Mimar Sinan Mahallesi'ndeki 2 bin 500 Roman vatandaşın şu anda 218 evde barındığını ifade eden Akgün, "Bu evler kimi 30 kimi 40 ve kimi de 60 metrekaredir. Mülkiyetlerinin de çok az bir kısmı Roman vatandaşlarına aittir. Kalan kısmı hazineye veya belediyeye aittir. Biz projemizi ve planımızı hazırladık ve Roman vatandaşların yaşadıkları konutların kentsel dönüşüm projesi içerisinde yenilenmesi olarak uygulamaya hazır hale getirdik." dedi.

Projenin Türkiye'de başka bölgelere de örnek olacağına dikkati çeken Akgün, şöyle devam etti:

"330 bina inşa edilecek. Roman vatandaşlarımızın hepsini tanıyoruz. Maddi durumları elvermeyeceği için bu projenin kaynağı olarak bir kısmını belediyeden, bir kısmını belediyemizin organizasyonuyla bölgemizde yatırım yapan büyük müteahhitlerin hibesi ve hükümetten alabildiğimiz kadarıyla alıp sağlayacağız. Sonra da işe koyulup bu projeyi bitirerek anahtarları Roman vatandaşlara teslim etmeyi planlıyoruz."

Türkiye'de Roman vatandaşlara yönelik değişik sayıda benzer projelerin yapıldığını ve sorunların ortaya çıktığını kaydeden Akgün, "Bizim mahallemizin zenginliği olarak gördüğümüz için biz nerede yaşıyorlarsa oraya yönelik kentsel dönüşüm projesi belirleyerek hayata geçirdik. Yani yaşadıkları, doğup büyüdükleri, öldükleri evleri biz yenileyerek kentsel dönüşüm yapıyoruz." dedi.

Roman vatandaşların kendilerine özgü kabiliyetlerini sürdürecekleri meslek dallarını öğrenip icra edecekleri mekanları, ortak yaşam alanları içerisinde planladıklarını belirten Akgün, "Bu proje bittiği zaman, bizim şehrimizde enteresan bir gelişme olacak. Şu anda dünyanın en büyük üçüncü film platosu Midwood İstanbul Film Stüdyo Kompleksi'nin yapımı Büyükçekmece'mizde devam ediyor. 500 bin metrekare alanda yapılan bu projemiz seneye hayata geçmeye başlayacak ve üç yılda bitecek. Aynı anda 39 film çekilebilecek bir stüdyolar silsilesi olan bu platoda yaklaşık 15 bin kişi çalışacak. Roman vatandaşlarımızın büyük bir kısmının burada istihdam edilebileceğini düşünüyoruz. Onların arasında yeni Türkan Şorayların çıkacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm projesini Avrupa Konseyi binasında sergilemeye başladıktan sonra çok sayıda olumlu tepki aldıklarını dile getiren Akgün, "Bu proje, Roman vatandaşı bulunan Avrupa ülkeleri için de örnek bir projedir" dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.