Büyükler Yaşlılar Haftası'nda konuştu

Büyükler Yaşlılar Haftası'nda konuştu
Her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılar Haftası nedeniyle kendilerini ziyaret ettiğimiz büyüklerimiz duygu ve düşüncelerini anlatarak, gençlere tavsiyelerde bulundu.

Her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılar Haftası nedeniyle kendilerini ziyaret ettiğimiz büyüklerimiz duygu ve düşüncelerini anlatarak, gençlere tavsiyelerde bulundu.

Her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılar Haftası nedeniyle kendilerini ziyaret ettiğimiz büyüklerimiz duygu ve düşüncelerini anlatarak, gençlere tavsiyelerde bulundu. Sorduğumuz soruları yanıtlayan çınarların cevaplarından çıkan önsöz ise gençliğin kıymetinin bilinmesi gerektiği oldu. Tecrübe yüklü büyüklerimize sorduğumuz sorular ve cevapları şu şekilde:

MUSTAFA YILDIRIM

Mustafa Bey kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1963 yılında Konya’da doğdum. 1978 yılında Almanya’ya gurbetçi olarak gittim. 2019 yılında da Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Almanya’da CNC Uzmanı olarak çalışıyordum. Son 15 yılımda fabrikanın 150 kişilik bir bölümünün yöneticiliğini yaptım.

Bize bir gününüzü anlatır mısınız?

Şuanda yaşamımı birleştirdiğim, hayat ortağım eşimle emekliliğimin tadını çıkarıyorum. Bazı günler ise kendime zaman ayırıyorum. Film izliyorum, bilardoya gidiyorum.

İnsanı genç tutan şey sizce nedir?

Genç kalmanın en büyük tüyosu önce ne istediğini bilmek. Ona göre hedef koymak ve yaşamaya çalışmak. İnsan kendini sevmeli. İlk önce kendisini mutlu etmeyi öğrenmeli.

Hayatınızda yapmak isteyip de yapamadığınız bir şey var mı?

Gençliğimde hızlı bir hayatım oldu diyebilirim. Çok şükür zor olsa da güzel bir hayatım oldu. Ama hız motosikleti sürmek benim içimde bir ukde kaldı. Yaş geçti.

Çocukluğunuza dair en çok neyi özlüyorsunuz?

Benim çocukluğum, gençliğim haylazlıklarla geçti. Komşuların ağaçlarında geçti çocukluğum. Ama en çok neyi özlüyorsun diye sorarsan. Saf, karşılıksız sevgiyi, arkadaşlığı özledim.

Son olarak gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

İlk önce kendilerinin, sağlıklarının kıymetini bilsinler. Doğru yaşasınlar. Hata yapmaktan, düşmekten korkmasınlar. 40’lı yaşlarından sonra iyi bir hayat sürmek istiyorlarsa, gençliklerini iyi değerlendirsinler. Bunları yaparken de hayattan zevk almaktan hiç vazgeçmesinler. O yıllar bir daha geri gelmiyor.

ADNAN KAYHAN

Adnan Bey kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

62 yaşındayım. Park ve Bahçeler’den işçi emeklisiyim.

Bize bir gününüzü anlatır mısınız?

Müsait olduğum günlerde Selçuklu Yazır Sosyal Tesisleri’ne geliyorum. Burada arkadaşlarla hasbihal ediyoruz. Vakit namazlarına gidiyoruz. Hayatı akışına bıraktık. Geçiyor günler. Yaş ilerledikçe hayatta ister istemez zorlaşıyor. Gençlik gibi değil. Vücut da artık ben yaşlandım diyor. O yüzden çok da iyi gitmiyor ama buna da şükür.

Hayatınızda yapmak isteyip de yapamadığınız bir şey var mı?

Yok çok şükür geriye doğru baktığımda keşke diyeceğim bir şey yok. Hayatta her şeyi gördük, geçirdik. Bundan sonra evlat ağırlayacağız, torun seveceğiz, ibadet yapacağız.

Çocukluğunuza dair en çok neyi özlüyorsunuz?

Şimdiki çocuklarımıza bazı konularda çok imreniyorum. Bazı konularda çok üzülüyorum. Teknoloji çağında yaşıyorlar. Her şeyleri var. Ne istiyorlarsa oluyor ama neredeyse toprağa el değmeden, ayaklarına top değmeden büyüyorlar. Arkadaşlıkları bile ellerindeki telefondan.

Son olarak gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Gençlerimiz, gençliğin kıymetini bilsin, okusunlar. Okumak için okumasınlar. İş sahibi olmak için, vatana millete fayda sağlamak için okusunlar. Ama her şeyden önce kendileri için okusunlar. Kendine faydası olmayan adamın kimseye faydası olmaz.

İSHAK ALTUN

İshak Bey kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1961 yılında doğdum. Özel bir bankadan emekliyim.

Bize bir gününüzü anlatır mısınız?

Gençlikte 24 saat yetmezdi. Şimdi de vakit geçmiyor. Selçuklu Yazır Sosyal Tesisleri’ne geliyorum. Burada vakit geçiriyorum. Arkadaşlarla camiye gidiyoruz.

Hiç keşkeniz var mı ?

Keşkeler her zaman olur ama yaş ilerledikçe bazı keşkelerin ne kadar önemsiz olduğunu daha iyi anlıyorsun. Bazı keşkelerin yanlış olduğunu fark ediyorsun. Yaşadığım yaşamadığım her şeye şükür.

Çocukluğunuza dair en çok neyi özlüyorsunuz?

Çocukluk hayatı, yaşamın hiçbir dönemine benzemez. Bir başkadır. Çocuklukta bir araya gelmek için bir plastik top, 1 torba kuruyemiş yeter. Şimdi insanları para versen bir araya getiremiyorsun. O zamanki saflık, temizlik kalmadı.

Sizce insanı ne genç tutar?

Her şeyi severek yapmak, yaptığın şeyden mutlu olmak insanı genç tutar. İnsanlarla doğru iletişim kurmak, hayatına müdahale etmeye çalışan insanlara pirim vermemek ve herkesi mutlu etmeye çalışmamak insanı genç tutar.

Gençlere tavsiyeleriniz var mı?

Gençlerimiz çok okusun. Ellerinden geldiğince dünyayı tanımaya gayret göstersinler. Biz gençliğimizde bunu anlayamamışız ama gerçekten büyük lafı dinlemek çok önemli. Bir insan hayatı boyunca 10 hata yapacaksa büyüklerimizin sözleriyle bu sayı 5’e düşer. İlim, bilim bilmek ayrıdır, tecrübe ayrıdır. (Mehmet Günnar)

dsc-0536.jpg

dsc-0524.jpg

dsc-0529.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.