Çad'da 2015'te mülteci akını

Çad'da 2015'te mülteci akını
Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Nijer ve Kamerun'daki şiddet olaylarından kaçan yüz binlerce kişi geçen yıl Çad'a sığındı- BMMYK'ya göre, 2015'te Çad'a sığınan kişi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 50'den fazla artarak 464 bini geçti

ENCEMINE (AA) - Çad, geçen yıl komşu ülkeler Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Nijer ve Kamerun'daki iç karışıklık, açlık, güvenlik sorunu ya da şiddet olaylarından kaçan 464 binden fazla kişiye kapılarını açtı.

Boko Haram örgütüne karşı etkin mücadele verdiği için mültecilerin güvenli ülke olarak gördüğü Çad, uzmanlara göre "bölgenin jandarması" haline geldi.

Yetkililer, Ocak 2015'ten bu yana Boko Haram'la mücadele eden Çad ordusunun, örgütün saldırılarına hedef olan Nijer, Kamerun ve Nijerya'ya destek verdiğine, birkaç ay içinde Boko Haram'ın elindeki çok sayıda bölgenin kontrolünü sağladığına ve yüzlerce militanı etkisiz hale getirdiğine dikkati çekti.

Çad Göçmenler Ulusal Komisyonu yetkililerinden Djibrine Mallum Abbas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mültecilerin Çad'ın misafirperverliğinden etkilenerek ülkeye sığındığı değerlendirmesinde bulundu.

Abbas, hükümetin, BM desteğiyle oluşturduğu entegrasyon programı sayesinde mültecilerin nüfus sayımının yapıldığını ve yoğun oldukları bölgelerde kamplara yerleştirildiğini söyledi.

AA muhabirine konuşan mültecilerden bazıları, çatışmalar ve şiddet olayları yüzünden ülkelerinden kaçan çok sayıda kişinin, Boko Haram örgütüyle mücadelesinde kahramanca çatışan Çad ordusundan etkilendiği için ülkeye sığındığını ifade etti.

- Çad, uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyuyor

Ekonomi ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalan Çad hükümetinin, yüz binlerce mültecinin ihtiyacını karşılamak için uluslararası toplumun desteğine ihtiyacı var.

Çad'daki Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilciliğinin raporuna göre, özellikle ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Sudanlı mülteci kamplarında gıda sorunu yaşayanların sayısı oldukça yüksek.

Raporda, Mile ve Oure Cassoni kamplarında gıda sorunu yaşayanların oranının yüzde 10'u, Amnabak ve Iridimi kamplarında ise yüzde 15'i geçtiği belirtildi.

Öte yandan yetkililer, kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışan 5 bine yakın mültecinin hükümetin teşvikiyle tarım işleriyle uğraştığını dile getirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) yakın zamanda yayımladığı rapora göre, 2015'te Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Nijer ve Kamerun'dan kaçan 464 binden fazla mülteci Çad'a sığındı. Raporda, bu sayının 2014'te 300 binde olduğu, yani sayının bir yılda yüzde 50'den fazla arttığı kaydedildi.

Söz konusu artışı Orta ve Batı Afrika'daki terör saldırıları ve çatışmalarla gerekçelendiren BMMYK, mültecilerin, Çad Gölü ile ülkenin güneyinde bulunan kasabalarda Çad hükümeti ve BM tarafından oluşturulan 19 kampta konakladığını açıkladı.

Ülkeye sığınan mültecilerden yüzde 80'i Sudanlı, yüzde 17'si Orta Afrikalı, yüzde 1'i Nijeryalı ve yüzde 0,39'unun diğer uyruklardan oluştuğuna vurgu yapan BMMYK, bunların çoğunun kadın ve çocuk olduğuna işaret etti.

Raporda, mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yardım programı oluşturulacağı da vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.