Çad'daki devlet başkanı seçimi

Çad'daki devlet başkanı seçimi
Çad Güvenlik Bakanı Beşir:- "Geçen hafta Chari Nehri'nde 4 asker cesedinin bulunmasına yönelik soruşturma başlatıldı"- "Muhalefetin, cesetlerin devlet başkanlığı seçiminde Deby Itno'ya oy vermedikleri için ortadan kaybolan 62 askerden bazılarına ait olduğ

ENCEMINE (AA) - Çad Güvenlik Bakanı Ahmet Muhammed Beşir, Chari Nehri'nde bulunan 4 asker cesediyle ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Beşir, devlet radyosunda yaptığı açıklamada, Chari Nehri'nde geçen hafta 4 askere ait ceset bulunduğunu belirterek olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını kaydetti. Beşir, muhalefetin, cesetlerin devlet başkanlığı seçiminde Deby Itno'ya oy vermeyi reddeden ve sonra ortadan kaybolan 62 askerden bazılarına ait olduğu yönündeki iddiasını yalanlayarak, söz konusu askerlerin görevde olduğunu ve yakında geri döneceklerini söyledi.

Ayrıca ulusal basında, bakanın açıklamalarına inanmayan asker yakınlarının, olayın aydınlatılması için uluslararası toplumdan destek istediği yönünde haberlere yer verildi.

Muhalefet Sözcüsü Muhammed Ahmet Alhaba, önceki gün askerler için oy kullanma tarihinin başladığı 9 Nisan'da Deby Itno'ya oy vermeyi reddeden 62 askerin ortadan kaybolduğunu öne sürmüştü. Alhaba, kayıplar listesinde yer alan 4 kişinin cesedinin Chari Nehri'nde bulunduğunu kaydetmişti.

Güvenlik güçleri de cesetlerde işkence izine rastlandığı bilgisini vermişti.

Aynı gün Deby Itno ile görüşen ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, olayı açıklığa kavuşturması için hükümete çağrıda bulunmuştu.

Seçimde yarışan muhalif aday Saleh Kebzabo hafta başında, Deby Itno'ya oy vermeyi kabul etmeyen askerlerin devlet başkanlığı sarayında işkence gördüğünü iddia ederek, buradaki askerlerin günlerdir "insanlık dışı" ve "kabul edilemez" davranışlara maruz bırakıldıklarını savunmuştu. Kebzabo, işkence gören bazı askerlerin yaşamını yitirdiğini ileri sürmüştü.

Ülkede 1991'den bu yana iktidarda olan Deby, eleştirilere rağmen 10 Nisan'da yapılan devlet başkanı seçiminde 13 adayla yarışmış, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet, adaylığına karşı çıktıkları Deby Itno'nun galibiyetini kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.