Çad'daki devlet başkanı seçimi

Çad'daki devlet başkanı seçimi
Ülkede, "seçimde, Devlet Başkanı Itno'ya oy vermediği için ortadan kaybolan askerler" iddiasına yönelik soruşturma başlatıldı

ENCEMINE (AA) - Çad'daki seçimde Devlet Başkanı Idriss Deby Itno'ya oy vermediği için ortadan kaybolduğu ileri sürülen askerler olayını aydınlatmak amacıyla soruşturma başlatıldı.

Başsavcı Alghassim Khamis, düzenlediği basın toplantısında, ailelerin, sivil toplum kuruluşlarının, politikacıların ve basın organlarının "Deby Itno'ya oy vermeyen askerlerin kaybolduğu" yönündeki iddialarının doğruluğunu araştırmak amacıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Khamis, sivil toplum kuruluşlarının emniyete seçimden sonra evlerine dönmeyen güvenlik güçlerinden 13 ismin yer aldığı bir liste ilettiğini belirtti.

Muhalefet Sözcüsü Muhammed Ahmet Alhaba geçen ay, seçimde askerler için oy kullanma süresinin başladığı 9 Nisan'da Deby Itno'ya oy vermeyi reddeden 62 askerin ortadan kaybolduğunu öne sürmüştü. Alhaba, kayıplar listesinde yer alan 4 kişinin cesedinin de Chari Nehri'nde bulunduğunu söylemişti.

Seçimde yarışan muhalif aday Saleh Kebzabo ise söz konusu askerlerin devlet başkanlığı sarayında işkence gördüğünü ve bazılarının hayatını kaybettiğini iddia etmişti.

Askerlerin aileleri, sivil toplum kuruluşları, muhalefet iddiaların açıklığa kavuşturulması için Çadlı yetkililerden soruşturma talep etmişti.

Çad Güvenlik Bakanı Ahmet Muhammed Beşir ise iddiaları yalanlayarak, söz konusu askerlerin görevde olduğunu ve yakında geri döneceklerini ifade etmişti.

Ülkede 1991'den bu yana iktidarda olan Deby Itno, 10 Nisan'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 61,56'sını alarak yeniden seçilmişti. Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet, adaylığına karşı çıktıkları Deby Itno'nun galibiyetini kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.