Calais'de Sığınmacı Karşıtı Protesto

Calais'de Sığınmacı Karşıtı Protesto
Fransa'nın liman kenti Calais'de, şehrin 5 kilometre yakınındaki Jungle sığınmacı kampının kapatılması için protesto düzenlendi

CALAİS (AA) - Fransa'nın Manş denizi kıyısındaki liman kenti Calais'de göçmen karşıtı protesto düzenlendi.

Calais'deki otoyola sabah saatlerinde çıkan traktör, kamyon ve tırlar, şehrin 5 kilometre yakınındaki sığınmacı kampı Jungle'ın kapatılması için trafiği felç etti.

Üzerlerinde "J'aime Calais" (Calais'yi seviyorum) yazan tişörtlerle kapattıkları otoyolda yürüyen eylemciler, sığınmacı kampının şehrin turizmini ve ekonomisini kötü etkilediği ve acilen kapatılması gerektiğini savundu.

Kamyon ve traktörlerin yol kapatma eyleminin ardından dükkan sahipleri de insan zinciri oluşturarak protestoya destek verdi.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteri boyunca, Jungle'daki sığınmacılara gün boyu kamptan çıkmamaları tavsiyesinde bulunulduğu öğrenildi.

Jungle tamamen kapatılacak
AA muhabirine açıklama yapan 27 yaşındaki Afganistanlı Abdel, Fransız polisinin 2 gündür kamptaki herkesi, protesto günü asla kampı terketmemeleri konusunda sıkı sıkıya tembihlediği bilgisini verdi.

Nüfusu geçtiğimiz yıla oranla iki kat artararak yaklaşık 10 bin kişiyi bulan Jungle'ın yakın zamanda tamamen kapatılacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken hükümetin, sıkça eleştirildiği Jungle'ı bir an evvel kapatmak istediği ancak 10 bin sığınmacıyı yerleştirecek mekan arayışı içinde olduğu ifade ediliyor.

Nüfusunun büyük bir kısmını Afgan, Sudan, Eritre ve Etiyopya'dan gelen sığınmacıların oluşturduğu Jungle, birçoğu için geçiş noktası özelliği taşıyor. Calais limanına yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan kampın sakinleri, hava kararınca otoyola çıkarak İngiltere yönüne devam eden tır ve kamyonlara tırmanmaya çalışıyor.

Bazı sığınmacılar araçların altında ezilerek can veriyor
Polis ve sığınmacılar arasındaki kovalamaca gece boyu devam ederken, bazı sığınmacılar da otoyolda araçların altında ezilerek can veriyor.

Fransız polisi sığınmacılara karşı orantısız güç kullanmakla eleştirilirken, Calais halkının da şehre inen sığınmacılara saldırdığı, para ve eşyalarını çaldığı biliniyor.

Birçok sığınmacı, insan kaçakçılığı, çocuk tacizi ve uyuşturucunun kol gezdiği Jungle'ın, Calais'nin merkezinden daha güvenli olduğunu söylüyor.

Zira Fransa'da aşırı sağın kalesi olarak bilinen Calais'de bugüne kadar en az 5 sığınmacı kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü.

Fransa ise tüm bu olup bitene göz yummak ve olanlar karşısında harekete geçmemekle suçlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.