"Cam Ambalaj Sağlıktır Konferansı"

"Cam Ambalaj Sağlıktır Konferansı"
Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Kılınç:- "Avrupa'da kişi başına yıllık cam ambalaj tüketimi 35-40 kilogram iken Türkiye'de bu rakam 13 kilogram civarında" - "Yüz kere bin kere demiyorum, cam sonsuz defa geri dönüşebilir bir malzemedir"

İSTANBUL (AA) - Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Abdullah Kılınç, Avrupa'da kişi başı yıllık cam ambalaj tüketiminin 35-40, Türkiye'de ise 13 kilogram civarında olduğunu söylerken cam tüketiminin ülkemizde giderek arttığını belirtti.

Kılınç, Şişecam Topluluğunun bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Cam Ambalaj'ın, düzenlediği "Cam Ambalaj Sağlıktır Konferansı"nda cam ambalajların kullanımına ilişkin bilgiler verdi.

Son yıllarda özellikle sağlıklı beslenme ve sağlık bilincindeki artışın tüketicilerin tercihlerinde belirleyici rol oynadığına dikkati çeken Kılınç, "Gıdaların tadı, kokusu ve aroması değişmeden uzun süre saklanmasını sağlayan, içindeki maddelerle kimyasal ve mikrobiyolojik etkileşime girmeyen cam ambalaj 'sağlıklı ambalaj' sıfatına en çok yakışan ambalaj çeşididir." bilgilerini verdi.

Cam ambalajın diğer türdeki ambalajlara göre daha sağlıklı olduğunu yineleyen Kılınç, "Camın ham maddesi kumdur. Dolayısıyla içindeki gıdayla herhangi bir etkileşime girmez." ifadesini kullandı.
"Aynı markanın aynı tür gıdası cam ambalajda faklı, plastik ambalajda farklı tat veriyor." diyen Kılınç, sağlıklı beslenmek için cam ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Kılınç, şunları kaydetti:
"Türkiye'de cam ambalajlı ürün tüketimi maalesef toplum bilincinin düşük olması sebebiyle Avrupa'yla kıyasladığımızda düşük kalıyor. Avrupa'da kişi başına yıllık cam ambalaj tüketimi 35-40 kilogram, Türkiye'de bu rakam 13 kilogram civarında. Ciddi bir açık olduğunu görüyoruz. Buna karşın Türkiye'de giderek artan bir cam tüketimi var, geçen yıl jeopolitik sorunlar nedeniyle azalmış olsa da son 10 yılda ambalaj tüketimi yüzde 7 arttığını görüyoruz. Toplumdaki bilinç arttıkça giderek artacaktır."



- "Avrupa'da cam ambalajda geri dönüşüm yüzde 80, Türkiye'de yüzde 20"



Cam ambalajın sağlıklı olmasının yanı sıra bir diğer katkısının da sonsuz defa geri dönüştürülebilmesi olduğunu aktaran Kılınç, "Yüz kere bin kere demiyorum, cam sonsuz defa geri dönüşebilir bir malzemedir. Sürdürülebilirlik açısından diğer ambalajların önüne çıkıyor. Yİne maalesef Türkiye'de camın geri dönüşümü çok düşük. Avrupa'da cam ambalajda geri dönüşüm yüzde 80'lerdeyken Türkiye'de bu oran yüzde 20 civarında. Geleceğimiz açısından geri dönüşüme de daha fazla ağırlık vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çevreyi ve sağlığınızı korumak için cam ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle 'Hayatınıza Cam Katın' diyoruz."



- Farrelly: Avrupalıların yüzde 54’ü gıda ambalajında güvenlik endişesi yaşıyor



Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Birliği (FEVE) Genel Sekreteri Adeline Farrelly ise yaptığı sunumda, Avrupa’da geçekleştirdikleri bir araştırmayı aktardı. Farrelly şunları söyledi:
"Avrupalıların yüzde 54’ü gıda güvenliğinden endişe ediyor. Ambalajdan gıda ve içeceğe zararlı kimyasalların geçmesi konusunda güvensizlik yaşayanların oranı yüzde 66’yı buluyor. Avrupalı tüketicinin yüzde 49’u gıda için en sağlıklı ambalajın cam ambalaj olduğunu düşünüyor. Tüketicilerin yüzde 84’ü ambalajdan gıdaya geçen kimyasalların sağlık için bir risk oluşturduğu inancında. Konu ailelerin bebek maması alırken yöneldikleri ambalaj tercihine geldiğinde ailelerin yüzde 36’sı cam ambalaj dışında bir malzemede satışa sunulan mamayı kesinlikle kullanmadıklarını dile getiriyor. Her 10 Avrupalı tüketicinin 6’sı cam ambalajı sağlığa dayalı neden ve çekincelerle tercih ettiğini ifade ediyor."



- "Avrupa’da yılda yaklaşık 12,5 milyon ton cam geri dönüştürülüyor"



Cam ambalaj sektörünün sadece Avrupa’da 125 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Farrelly, "Cam ambalajın Avrupa’da yarattığı yıllık katma değer 9,4 milyar avroya ulaşıyor. Cam ambalaj sektörü Avrupa'da her yıl 500 milyon avro ile 610 milyon avro arasında yatırım gerçekleştiriyor. Avrupa’da yılda yaklaşık 12,5 milyon ton cam geri dönüştürülüyor. Bu yolla aynı miktarda ham maddede kullanımından da tasarruf sağlanıyor." bilgilerini verdi.

Ambalajın sürdürülebilir olması için tüketiciler tarafından da tercih edilir olmasının önemini vurgulayan Farrelly "Avrupa’da tüketicilerin yüzde 87’si cam ambalajdaki gıda ve içecek ürünlerini satın almayı tercih ediyor. Cam ambalaj tercih eden tüketicilerin son 3 yıldaki oran artışı 14 puanı buluyor." diye konuştu.



- "Doğal olan cam gıda güvenliği için en doğru ambalaj malzemesidir"



Kaiserslautern Üniversitesi Gıda Kimyası ve Çevre Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dieter Schrenk de camın sağlıklı yapısına dikkati çekmek amacıyla bilimsel bulguları paylaştı. Schrenk şöyle konuştu:
"Gıda güvenliği için en doğru ambalaj malzemesi camdır. Cam doğal bir malzemedir ve diğer ambalajların aksine üretiminde insan sağlığına zararlı hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır.
Cam ambalaj besin değerlerini değişime uğratmaz. Gıdayı koruyan önemli bir bariyerdir. Işık geçirgenliğini azaltma konusunda önemli bir işlevi yerine getiren renkli cam, UV ışınlarına karşı da iyi bir koruma kalkanıdır. Cam, ambalaj kaynaklı kimyasalların ve materyallerin gıdaya karışmasını tümüyle engelleyen tek ambalaj malzemesidir. Gıda ambalajı kullanıcı dostu olmalı ve formu aynı kalmalıdır.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.