Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Camii ve cemaat anlayışında yeni açılımlar ve Leyla Şahin

Camii ve cemaat anlayışında yeni açılımlar ve Leyla Şahin

Aslında başlığı farklı bir cami anlayışı, farklı bir toplum isteği olarak atmak isterdim. Bu farklılıkları ortaya koyan sebepleri de açıklamak isterim.

Benim mahallemde Rahmetli Bosna yiğidi Aliya Ali Izzetbegoviç adına yapılan küçük ama şirin bir cami var. Son birkaç ayda farklı şeyler oluyor bu camide. Cami Derneği başkanlığına İbrahim Günay’ın seçilmesinden sonra cami ve cemaat anlayışı değişmeye başladı mahallemizde.

Aslında camilerin ana görevi namaz kılınan yerler olsa da, aynı zamanda sosyal aktivitelerin de yapıldığı yerler olmalıdır, aynen mahallemizin anlamlı ismi ile küçük, şirin ama anlamlı camisinde olduğu gibi.

Camimizde namaz kılmanın ötesinde iki üç haftada bir mihrabın önüne bir kürsü kurularak konusunda uzman kişilere değişik konularda konferanslar verdiriliyor.

Konferanslarda konu başlıkları günün ihtiyacına cevap verecek muhteviyatta oluyor. Başlıcaları; Mutlu Bir Evliliğin Yollar, Gençlik ve Eğitim, Helal Gıda ve GDO, Günümüzde Gençlik ve Evlenme meseleleri gibi konular ele alındı. Akşam-Yatsı namazları arasında olan bu konferanslar TV kanalından canlı olarak veriliyor, mahalleden ve dışarıdan kadın erkek ve çocuklar bu programlara katılıyor.

Burada enteresan olan birçok olay var ama bunlardan en ilginci camii de olmasına rağmen mahallelilerce itibar görmesi, camiyi doldurması, sonrasında konuların halk tarafından tartışılmasıdır.

Dileğimiz odur ki; bu tür çalışmalar topluma yaygınlaştırılsın, camiler birer eğitim yuvası olsun ve hatta camiler inşa edilmeden önce alt bölmeleri tasarımlanarak, ilköğretimde sınıf açığını kapatacak birer eğitim yuvası haline de getirilsin, yani isteğe bağlı olarak ilkokulun ilk dört sınıfları burada icra edilsin.

Bu hafta konferans veren Doç. Dr. Metin Metin Aksoy güzel bir konferans verdi. Konferanstan çıkarılan ana özet “gençleri geç evliliğe zorlama, onların evlilik cesaretlerini kırmakta, internet bağımlısı gençliği toplum dışına itmektedir” oldu.

Bu arada gelen bir haberde Metin Hocanın Avusturya’dan arkadaşı AK Parti Milletvekili adayı Dr. Leyla Şahin’in kadınlar bölümünde dinleyiciler arasında olduğu söylendi. Gerçekten de sürpriz oldu, Leyla hanımı ilk defa gördüm, namaz sonrası 15-20 kişilik grupla beraber sohbet ettik.

Leyla Hanım ve ekibiyle Miraç Kandilinde de Konevi Camii’nde karşılaşmamız beni oldukça etkiledi. Leyla Hanım, toplumumuzu oluşturan temellerin derinlerine inmesini biliyor.

Leyla Hanım’ı şöyle bir tahlil edecek olursak; gözü açık danışmanı Nilüfer Hanımı’n yanında oldukça mütevazı, sadeliği yanında güzel giyinen, kişileri derinden süzerek tahlil eden birisi olarak gördüm.

Onca çektiği sıkıntılara rağmen vatanına ve devletine küsmemiş, yaşadığı travmalara rağmen yılmamış bir Anadolu hanımefendisi. Sakin duruşu ile iyi bir dinleyici özelliğinde olduğunun bir kanıtı gibi.

Mecliste kadın hakları ve sosyal konularda önde olacağını tahmin ediyorum. Allah yardımcısı olsun.

Allah’a emanet, hayra muhatap olunuz, efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR