Çanakkale 1915 Köprüsü'nün Geçiş Ücreti Belli Oldu

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün Geçiş Ücreti Belli Oldu
Başbakan Yıldırım, 18 Mart 2017'de temeli atılacak Çanakkale 1915 Köprüsü'nün geçiş ücretinin 15 avro artı KDV olacağını bildirdi

 Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü Basın Merkezi'nde gazetecilerle bir araya geldiği buluştuğu toplantıda, Çanakkale 1915 Köprüsü'ne ilişkin soruları yanıtladı, projenin detaylarını aktardı.

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün güzergahını yansıtan fotoğrafı gazetecilerle paylaşan Başbakan Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının çalışmaları tamamladığını, yarın itibarıyla ihale ilanına çıkacağını bildirdi.

Türkiye'de inşa edilen asma köprülerin en uzunu
26 Ocak'a kadar tekliflerin alınacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, köprünün iki kulesi arasındaki açıklığın 2023 metre olacağını aktardı.

2 bin 23 metrenin önemli bir açıklık teşkil ettiğine işaret eden Başbakan Yıldırım, köprünün, Türkiye'de inşa edilen asma köprülerin en uzunu olacağını kaydetti.

Dünyada ayak açıklığı en uzun köprünün, Japonya'daki Akashi Köprüsü olduğunu ifade eden Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün, Akashi Köprüsü'nden daha uzun olacağını vurguladı.

"Hedefimiz 2023 yılına kadar bitirmek"
Köprünün profil görüntüsünü de gazetecilerle paylaşan Başbakan Yıldırım, "Bir taraftan Gelibolu'da başlıyor, Lapseki'ye geçiyor. Lapseki'den sonra da yolun bir kolu Çanakkele'ye gidiyor, bir kolu da Çanakkale-İzmir yoluna, diğer tarafı da Bandırma üzerinden Bursa, Balıkesir, Manisa ve diğer illere gidiyor." dedi.

Projenin ihalesinin gerçekleşmesinin ardından, yapımına da kısa süre içinde başlanacağını belirten Yıldırım, "Hedefimiz, 2023 yılına kadar bitirmek. Yaklaşık 5 yıl öngörülüyor, yapım süresi. 18 Mart'ta da Çanakkale törenlerinde temel atmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

"Geçiş ücreti 15 avro"
Köprünün geçiş ücreti ve maliyetine ilişkin soru üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

"Geçiş ücreti 15 avro artı KDV. Maliyet teklifle beraber gelecek ama takriben söylemek gerekirse oldukça büyük bir proje. Finans maliyeti hariç 10 milyar TL'yi bulur. Yani altında olur. Bu da yıllardır konuşulan bir projedir. Türkiye'nin gündeminde belki son 50 yıldır hep konuşulan bir projedir. Nihayet bunu da yapmak bize nasip olacak diye düşünüyoruz."

Başbakan Yıldırım, her şeyin yolunda gitmesi durumunda 18 Mart'ta da ilk kazmanın vurulacağını bildirdi.

"Köprüden geçiş süresi 3 dakika"
Başbakan Yıldırım, köprüden geçiş süresinin, viyadük dahil 3 dakika olacağını bildirdi.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.