Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı
Şehitler Abidesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Ünal ve yabancı ülke temsilcilerinin katılımıyla tören düzenlendi- SOLOTÜRK'ün Çanakkale Boğazı semalarındaki gösterisi büyük ilgi gördü

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve yabancı ülke temsilcilerinin katılımıyla Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi.
Abidedeki tören, Bakan Ünal, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan ve Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee ile davetlilerin yerlerini almasıyla başladı.
Törende ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti adına Bakan Ünal, anıta ayyıldız motifli çelenk sundu. Ardından Fransa Büyükelçisi Charles Fries, anıta çelenk koydu.
Anıtta daha önce askerler tarafından sunulan ve katılımcı 18 ülke adına hazırlanan çelenklerin yanı sıra Suriye Ulusal Koalisyonu çelengi de yer aldı.
Tören, saygı duruşu ile devam etti. Bu sırada tören kıtası tarafından saygı atışı yapıldı. Saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağı çekildi.
Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından Çanakkale Cephesi'nde şehit düşen askerler için dua edildi.
- TSK Mehteran Birliği'ne yabancı ilgisi -
Duanın ardından TSK adına 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen bir konuşma yaptı. "İtilaf devletleri adına ise Fransa Büyükelçisi Charles Fries ile Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, konuştu.TSK Mehteran Birliği'nin konseri ise özellikle yabancı misafirlerce ilgiyle izlendi.Daha sonra tören geçişi yapıldı.Tören geçişine Türk askerlerinin yanı sıra yabancı askerler, gaziler ve Çanakkale Kara Savaşlarında şehit veren liselerin öğrencileri de katıldı.
- SOLOTÜRK'ten nefes kesen gösteri
Tören geçişinin ardından Bakan Ünal ve beraberindekiler, Çanakkale Boğazı'na bakan seyir alanına geçti.
Dünyada F-16 jet uçağıyla gösteri yapabilen sayılı akrobasi timlerinden Hava Kuvvetleri Komutanlığının ekibi SOLOTÜRK'ün, Çanakkale Boğazı semalarındaki gösterisi yerli ve yabancı izleyicilerden büyük ilgi gördü.
Daha sonra Bakan Ünal ve Fransa Büyükelçisi Fries, "Şehitlik Defteri"ni imzaladı.
Bakan Ünal, buradan temsili şehitlik bölgesine geçtiği sırada, "dünyanın en yaşlı gazisi" ünvanını taşırken 1994'te 110 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz ile bir süre sohbet etti. Kaçmaz, burada babası için yazdığı şiiri Bakana okudu.
Ünal ve beraberindekiler, daha sonra şehit mezarlarına karanfil bıraktı.
- Törene katılanlar
Şehitler Abidesi'ndeki törene, Bakan Ünal'ın yanı sıra Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Fransa Büyükelçisi Fries, Avustralya Büyükelçisi James Larsen, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Musa Avsever, Birleşik Krallık Savunma Ateşesi Albay Toffer Beattie, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Sekreteri Abdul Elah Fahed, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.