Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı
Fransız Anıtı'nda, Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan ile Yeni Zelanda Savunma Bakanı Brownlee'nin katılımıyla tören düzenlendi

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı kapsamında, Gelibolu Yarımadası'ndaki Fransız Anıtı'nda, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan ile Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee'nin katılımıyla tören düzenlendi.

Anıta gelen bakanlar Ünal, Tehan, Brownlee, Fransa Büyükelçisi Charles Fries, Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore ile beraberindeki heyeti, askeri yetkililer karşıladı.

Çanakkale'de savaşa katılan Fransız askerlerinin mektuplarının okunmasıyla başlayan törende, Fransa Büyükelçisi Fries, bir konuşma yaptı.

Fries, Fransız birliklerinden Türk topraklarında hayatını kaybeden 10 bin askerin anısını onurlandırmak için törene katılanlara teşekkür etti.

Çanakkale Savaşları'nda bu topraklara 80 bin Fransız askerinin geldiğini hatırlatan Fries, şöyle konuştu:

"9 ay süren Çanakkale Savaşları'nda Fransız seferberlik güçlerinden ve Fransız donanmasından bu uzaklara toplam 80 bin Fransız askeri geldi. Onlardan 2 bin 240'ı denize bakan bu topraklarda yatıyor. Bu anma töreni, bu yarımadada zor şartlar altında mücadele veren Fransız askerlerinin yanı sıra diğer ülke askerlerini de hatırlamamıza yardımcı oluyor. Oysa bize onların kahramanlıklarını ve saygımızı hak eden kendilerini adama duygusunu hatırlamamıza yardımcı oluyor. Bugün buraya bütün bu kendisini adayan askerlere saygınızı göstermek için geldiğiniz ve onların azmini hafızanızda taşıdığınız için hepinize teşekkür ediyorum."

Konuşmanın ardından, Türkiye'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Ünal ile törene katılan ülke ve uluslararası organizasyonların temsilcileri anıta çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması, Türkiye ve Fransa milli marşlarının okunması sonrasında anıttaki mezarlara karanfil bırakıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.