Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı
İstanbul'da, Çanakkale Savaşı'nda büyük yararlılıklar göstermiş 57. Alay ve Çanakkale şehitleri için "Vefa Yürüyüşü" ve anma töreni düzenlendi- Tören kapsamında Eyüp Sultan Camisi'nde toplanan çoğu gençlerden oluşan vatandaşlar, sabah namazının ardından E

İSTANBUL (AA) - Çanakkale Savaşı'nda, gösterdiği kahramanlıklarla önemli rol oynayan 57. Alay ve Çanakkale şehitleri, "Vefa Yürüyüşü" ve Edirne Kapı Şehitliği'nde gerçekleştirilen törenle anıldı.

İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün düzenlediği program kapsamında, Eyüp Sultan Camisi'nde toplanan kalabalık grup, sabah namazında şehitler için dua etti. Namazın ardından vatandaşlara yarma buğday çorbası dağıtıldı.

Daha sonra, büyük bir Türk bayrağı taşıyan vatandaşlar, Eyüp Sultan Camisi'nden Edirnekapı Şehitliği'ne yağmur altında tekbir getirerek yürüdü.

Edirnekapı Şehitliği'ndeki törende ise saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Şehitlikte başta 57. Alay ve Çanakkale Şehitleri olmak üzere tüm şehitleri için Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi.

- Efsanevi 57. Alay

Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı olan Anzak Çıkarması'nı durdurmak için 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen efsanevi 57. Alay, Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki yaklaşık 3 bin subay ve ve askerden oluşuyordu.

Düşman çıkarmasını haber alır almaz Atatürk'ün inisiyatifiyle harekete geçen 57. Alay, Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak savaşın seyrini değiştirdi. Atatürk'ün "Ben size taaruzu değil, ölmeyi emrediyorum." emriyle kendisinden sayıca çok üstün Anzak kuvvetlerine karşı saldırıya geçen alay, binlerce şehit ve yaralı vermesine karşın cepheyi korumayı başardı ve sonuçta Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasında kilit rol oynadı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.