Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda tören yapıldı- Yeni Zelanda Savunma Bakanı Brownlee: "Yıllardır bizi ağırlayan ve Türk topraklarında kaybettiğimiz atalarımızı anmamıza izin veren Türk Devleti ve halkına müteşekkiriz. Bu jest, eski düşmanl

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı kapsamında, Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda bulunan Yeni Zelanda Anıtı'nda tören düzenlendi.

Törene katılacaklar, Yeni Zelanda'nın yerli halkı "Maori"lerden bir kadının "Karanga" adı verilen ve "hoş geldiniz" anlamına gelen seremonisiyle karşılandı.

Savaşta ölen Yeni Zelandalı askerler için yapılan duaların ardından kahramanlık şarkıları seslendirildi.

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, törende yaptığı konuşmada, Conkbayırı'nın, Gelibolu seferinin zirvelerinden sayıldığını, burada kaybedilen Yeni Zelandalıların sayısının, trajediden başka bir şey olmadığını söyledi.

Brownlee, savaşta ülkesinden 2 bin 779 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 779 kişinin de yaralandığını hatırlatarak, "Her ne kadar Anzak Günü Yeni Zelandalıların sonraki savaşlardaki dahiliyetini ve bizim dünyada barış gücünü korumada oynadığımız rolü temsil edecek şekilde evrimleşmiş olsa da 100 yıl sonra hala Gelibolu ruhuyla yakın ilişkidedir." diye konuştu.

Kendilerini ağırlayanlara teşekkür eden Gerry Brownlee, şöyle devam etti:

"Yıllardır bizi ağırlayan ve Türk topraklarında kaybettiğimiz atalarımızı anmamıza izin veren Türk Devleti ve halkına müteşekkiriz. Bu jest, eski düşmanların nasıl derin ve kalıcı dostluklar geliştirebileceğinin sembolüdür. Bugün andıklarımıza saygı göstermenin belki de en büyük göstergesi, onların deneyimlerinden ders almak ve öğrendiğimiz dersleri kendimiz ve bizden sonra gelenler için daha iyi bir dünya yaratmak için kullanmak olacaktır."

Ülke temsilcilerinin anıta çelenkler koyması, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Yeni Zelanda milli marşının çalınmasıyla tören sona erdi. Anıta, Türkiye Cumhuriyeti adına Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ çelenk bıraktı.

Törene, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tony Davies, Yeni Zelanda Büyükelçisi Jonathan Curr ve Avustralya Büyükelçisi James Larsen de katıldı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.