Bahri Kılınçel

Bahri Kılınçel

Çanakkale Savaşı Kahramanlık Destanımız (1)

Çanakkale Savaşı Kahramanlık Destanımız (1)

Çanakkale’de verdiğimiz kahramanlık destanımızın yıldönümünü yaşıyoruz. Aziz şehitlerimizi tekrar minnetle anıyoruz. Çanakkale’de yedi düvelle savaşan Osmanlı ordusunu yenemeyen İngilizler bazı cephelerden çekilirken cepheye sürekli ateş eden tüfeklerin düzeneğini kurmuşlardı. Bu tüfeklerin bazıları su düzeneğiyle, bazıları akan kumların düzeneğiyle çalışıyordu böylece mevzi boş olduğu halde yüzlerce tüfek ateş edebiliyordu. Kaçan İngilizlerden kalan yüzlerce tüfek Osmanlı için ganimet olarak alındı ve tüfeklerin üzerine şu yazıldı  “IGTİNAM OLUNMUŞTUR”.

Bu tüfeklerden bir tanesi Mısır fatihi Cemal Paşa’ya verilmiş, Cemal Paşa o sırada himayesinde bulunan Mekke şerifi Hüseyin’in oğlu Faysal’a bu İngiliz SMLE (Short Magazine Lee Enfield) tüfeğini hediye etmiştir. Faysal, Mekke’ye döndüğünde babası Mekke şerifi Hüseyin; Fransız parası, İngiliz silahlarıyla Osmanlıya karşı isyana hazırlık yapıyordu. Bir kıvılcım gereken isyanı bu tüfekle ilk ateş eden şerif Hüseyin başlattı Osmanlı garnizonuna ilk ateş bu tüfekle açıldı.

İngiliz işbirlikçisi Faysal;  Ekim 1916’da ünlü İngiliz casusu Thomas Edvard Lawrence  ile  tanıştı ve kendisine danışman yaptı. Tanışma şerefine İngiliz Enfield tüfeğini Lawrence’ye hediye etti ve Lawrence bu tüfeği aldı üzerine adının baş harflerini ve tarihi kazıdı T.E.L. 4.12.16’’ 
Lawrence bu tüfeği iki yıl kullandı, tüfeğin kundağına şehit ettiği her Osmanlı subayı için büyük çentik, her Osmanlı askeri için küçük çentik açtı o kadar çok Osmanlı askeri şehit etmişti ki bundan vazgeçti, 1 Ekim 1918 günü Şam’a girdiğinde bu tüfek elindeydi. Arapları ayaklandırıp Osmanlı’yı yendikten sonra Londra’ya döndü ve tüfeği Kral 5. George’a armağan etti. Tüfek şimdi Londra’da kraliyet müzesindedir. Altında tüfeğin çentiklerinin öyküsü yazılıdır.

Bu çentikler kim bilir Konya’dan çıkıp o topraklara giden eline bir kız eli değmemiş bir Mehmetçik midir, kim bilir babası Balkan savaşında şehit olduğundan erken evlendirilen bir Kayserili midir, üçüncü çentik  elleri kınalı yavuklusunu bırakıp giden Denizlili mülazım teğmene ait olabilir mi acaba, dördüncü çentik   Antepli bir çoban olup peygamberine ait toprakları koruma uğruna oralara düştüğüne dua eden  bir Mehmetçiğe ait olabilir mi? Bilinmez. Mekke şerifinin İngilizlerle kurduğu tuzaklarla şehit düşen tüm Mehmetçiklerimizi en derin saygıyla anıyorum. Allah rahmet eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahri Kılınçel Arşivi
SON YAZILAR