"Çanakkale Türkler için bir zaferdi"

"Çanakkale Türkler için bir zaferdi"
Yeni Zelanda Savunma Bakanı Brownlee:- "Bu yarımadadaki harp Türkler için bir zaferdi"- "O zamanlar anavatanımız İngiltere'nin (Büyük Britanya) körü körüne peşinden gittiğimiz zamanlardı. Gelibolu harbi Büyük Britanya'ya karşı ulusal egemenliğimizi kazanm

ÇANAKKALE (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, Çanakkale Savaşları'nın Türkler için bir zafer olduğunu vurgulayarak, "Fakat en sonunda ödenen bedelleri görünce hiçbir savaşın büyük bir değer taşımadığını görüyorsunuz" dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı törenlerine katılmak üzere Çanakkale'ye gelen Yeni Zelandalı Bakan Brownlee, Gelibolu yarımadasındaki Conk Bayırı Yeni Zelanda Anıtı'nda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Savaşta her iki taraftan da büyük kayıplar yaşandığı için derin üzüntü duyduğunu dile getiren Brownlee, "Bu yarımadadaki harp, Türkler için bir zaferdi. Fakat en sonunda ödenen bedelleri görünce hiçbir savaşın büyük bir değer taşımadığını görüyorsunuz. Burada ödenen insan hayatının bedeli olağandışıydı. Gerek Türkler, gerekse kendi ülkemden genç insanlar kendilerine özgü sebeplerden dolayı savaşarak hayatlarını kaybettiler. Dolayısıyla bundan dersler çıkarmalıyız." diye konuştu.

Yeni Zelanda ve Türkiye'nin iki dost ülke olduğunu altını çizen Brownlee, "Savaştaki kayıplara rağmen bu topraklar modern Türkiye'nin kurulmasına öncülük ederken, Yeni Zelanda'nın da yeniden doğmasının önünü açtı." dedi.

- "İngiltere'nin körü körüne peşinden gittiğimiz zamanlardı"

Savaş sırasında Yeni Zelanda nüfusunun sadece 2 milyon civarında olmasına rağmen 1. Dünya Savaşı'nda ülkesinden sadece Gelibolu yarımadasında bin 721 askerin hayatını kaybettiğini hatırlatan Brownlee, sözlerine şöyle devam etti:

"O zamanlar anavatanımız İngiltere'nin (Büyük Britanya) körü körüne peşinden gittiğimiz zamanlardı. Fakat sonuçta bu savaşın modern Yeni Zelanda'nın yeniden doğuşuna neden olduğunu varsayıyorum. Gelibolu harbi Büyük Britanya'ya karşı ulusal egemenliğimizi kazanmamızda dönüm noktasıydı."

Kendi ailesinden büyük amcasının da Çanakkale Savaşlarına katıldığını belirten Bakan Brownlee, yetiştiği dönemlerde Çanakkale'de neler olduğunu dair sorgulama yaptığını söyledi.

Brownlee, "Bütün menzillerde talihsiz bir harp olduğunu biliyordum. Gerçek şu ki, Türk askerleri burada hayatını kaybeden Yeni Zelandalı ailelerin askerlerine karşı çok cömert davrandı. Aradan 101 yıl geçmesine rağmen bunu hala hatırda tutuyorum. Günümüzde de her iki milletin büyük dost olduğu gerçeğini kutluyor ve önümüzde yüzyıllarda da bu dostluğun devamını diliyorum. Büyük dedem Atatürk'ün 'Sizin çocuklarınız bizim çocuklarımızdır' sözünü anlatırdı. Bu gerçekten savaştan çıkmış iki milletin yeni dostluklar kurması adına cömert bir yaklaşımdı."

Brownlee, Anzak Günü anma törenlerine verdiği destek ve katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.