Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Çanakkale ve Asım’ın Nesli-2

Çanakkale ve Asım’ın Nesli-2

S.Ü. Genç Tarihçiler Topluluğu

Ülkenin her tarafından Çanakkale’ye sevk edilen bu mektepli gençlerin pek çoğu Çanakkale’de şehit olmuşlardır. Bu dönemde başta tıbbiye binası olmak üzere İstanbul’daki pek çok büyük okul, yaralılar için hastane olarak kullanılmıştır. Günümüzde Çanakkale Savaşlarında kaybedilen üniversiteli gençlerin sayısı, hangi okullardan geldikleri gibi detaylar net olarak bilinememektedir. Ancak Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Savaşları hakkında, savaşın bu özelliğine dikkat çekerek, “Biz Çanakkale’ye Bir Darülfünun Gömdük” demektedir. Bu söz dahi Çanakkale Savaşlarındaki kaybın niteliği hakkında çok önemli bir tespiti ortaya koymaktadır. Yine şurası açıktır ki, 1. Dünya Savaşı ile birlikte, üniversitelerde tahsil gören her sınıftan öğrenci seferberlik kapsamında askere alınmış ve pek çoğu başta Çanakkale Savaşları olmak üzere 1. Dünya savaşı sırasında açılan cephelerde savaşmış, vatan için can vermiş, ancak namusunu çiğnetmemiştir.

İşte bu gençlik, M. Akif’in idealindeki gençlik, yani Asım’ın nesli değil midir? Zira Akif, Çanakkale Şehitleri’ne yazdığı şiirinde,

 

Asım’ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek

İşte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek.

 

Diyerek bu nesle işaret etmişti.

Asım’ın nesli, vatanını, milletini seven milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bir nesildi. Asım’ın nesli, haksızlığa karşı gelen, susmayan ve haksızlığı düzelten, inançlı, güçlü, bir nesildi. Asım’ın nesli inancını ve gücünü şahsi çıkarları için değil, toplumun ve milletinin geleceği için kullanan, çalışkan ve dürüst bir nesildi.

Akif’in işaret ettiği bu nesil, dün Çanakkale Savaşlarında vatanı, milleti, namusu ve şerefi için canını vermekten kaçınmamıştı.  1915 yılında Çanakkale’de vatanına sahip çıkan gençlik, günümüzde de Çanakkale Ruhu’na sahip çıkıyor. Dün, okul sıralarını, kitaplarını, derslerini ve geleceklerini arkalarına bakmadan bırakarak Çanakkale’ye koşan gençlik, bugün de okullarının, derslerinin kıymetini anlamak, geleceklerine yön vermek ve geçmişlerini idrak etmek için Çanakkale’yi anmaya koşuyor. Dün Gök kubbenin altında siperlerde vatanlarını savunmak için günlerce çarpışan gençlik, bugün de o siperlerin etrafında Çanakkale Ruhu’nu anlamak ve şehitlerine bir Fatiha okumak için anma programı yapıyor.

İşte günümüz gençliği, yaptıkları programlarla dün vatanları için şehit olan gençlerin anısına sahip çıkarken, onların toprağa düştükleri coğrafyada, askerlerimizin hasretlerini, özlemlerini, hüzünlerini, sevinçlerini, hislerini ve hayallerini anlamak ve onlarla hemhal olmak arzusuyla, kâh hoşaf ekmeğe talim ediyor, kâh o topraklarda şehitlerimizin kokusunu almaya ve onların dünyasına ortak olmaya çalışıyor. Gelin sizler de bu tarihçi gençlerin faaliyetlerine destek verin ve Çanakkale’den emanet kalan Asım’ın Nesli’ne sahip çıkın…

İşte bu gençlerin, yani Genç Tarihçiler Topluluğu’nun Yiğitler Şehit, Deyişler Şahit isimli oratoryosunun ilki 17 Mart 2015 tarihinde saat 18.00’de Selçuk Üniversitesi SDKM 30 Ağustos Salonu’nda ve ikincisi 19 Mart 2015 tarihinde saat 1930’da S.Ü. Beyşehir Ali Akkanat Kampüsü’nde sergilenecektir. Bu vesile hepinizi, Asım’ın Nesli’ne sahip çıkmaya ve şehitlerimizin ruhuna dokunmaya davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi
SON YAZILAR