Çankırı'da mangala turnuvası

Çankırı'da mangala turnuvası
- İlkokul kategorisinde İlyas Sona, ortaokul kategorisinde ise Nisa Nur Doğan birinci oldu

ÇANKIRI (AA) - Şehzadelerin zeka oyunu olarak bilinen mangalanın ödüllü turnuvası Çankırı'da yapıldı.

Çankırı Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen turnuva, Tarihi Çamaşırhane'de gerçekleşti. Ön elemelerde yer alan 125 öğrenciden 71'i turnuvaya katılmaya hak kazandı. Yarışmacılar, yaşlarına uygun olarak ilkokul ve ortaokul olmak üzere iki farklı kategoriye ayrıldı.

Turnuva sonucunda ilkokul kategorisinde İlyas Sona birinci, Rümeysa Gönen ikinci ve Furkan Öztürk üçüncü oldu. Ortaokul kategorisinde ise Nisa Nur Doğan birinciliği, Alperen Gökçe ikinciliği ve İsmail Gülmez üçüncülüğü elde etti.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, organizasyonda yaptığı konuşmada çocuklara yönelik çalışmalarından bahsetti. Öğrencilere çok çalışmaları tavsiyesinde bulunan Dinç, "Öğrenciler için uçak, tren ve gemi kütüphane projelerimiz var. Tren kütüphane geçtiğimiz günlerde açıldı, uçak kütüphane ise ilerleyen günlerde açılacak. Gemi kütüphanesinin de çalışmaları devam ediyor." dedi.

Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu vurgulayan Dinç, "Biz büyük bir milletiz. ABD'den, İngiltere'den, Almanya'dan ve Rusya'dan daha büyük bir devletiz." ifadelerini kullandı.

İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı ise öğrencilerin böyle bir organizasyonda ter dökecek olmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Mangala turnuvası projelerinin çocukların gelişimine büyük katkı sağlayacağını aktaran Yazıcı, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi için her türlü etkinliği yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Oyun hakkında öğrencilere bilgi veren proje sorumlusu Taner Kılıç, mangala oyununun yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihinin olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Dört bin yıllık derin bir tarihi geçmişe sahip olan geleneksel Türk zeka ve strateji oyunu mangalanın kültürümüzdeki yeri tarihi araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Türk satrancı olarak da adlandırılan atalarımızdan miras mangala oyunu, her yaştan insanın zevkle oynayabileceği bir oyundur. Günümüzde unutulmaya yüz tutan bu oyun yapılan çalışmalarla yaygınlaştırılmaya çalışılıyor."

Turnuvada Belediye Başkanı Dinç ile İl Milli Eğitim Müdürü Yazıcı da birbiriyle mücadele etti. Oyun Dinç'in üstünlüğüyle sona erdi.


Çankırı'da mangala turnuvası

Çankırı'da mangala turnuvası

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.