Cari İşlemler hesabı Ekim'de 186 milyon dolar fazla verdi

Cari İşlemler hesabı Ekim'de 186 milyon dolar fazla verdi
Türkiye'nin cari işlemler hesabında ekimde 186 milyon dolar, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 5 milyar 67 milyon dolarlık yükselişle fazlalık meydana geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Ekim 2023'te cari işlemler hesabı 186 milyon dolar fazla verdi.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, ekimde 4 milyar 866 milyon dolar oldu. Bu zamanda hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6 milyar 35 milyon dolar, seyahat kaleminden meydana gelen net gelirler de 4 milyar 748 milyon dolar olarak yapıldı.

Birincil gelir dengesi rafında 1 milyar 1 milyon dolarlık net çıkış varken, ikincil gelir dengesi rafında ise 18 milyon dolar net giriş görüldü.

Ekimde doğrudan yatırımlardan oluşan 638 milyon dolar net akış varken portföy yatırımlarında ise 689 milyon dolarlık net çıkış oldu.

Alt kalemler nedeniyle bakıldığında, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi camiasının 423 milyon dolarlık, devlet iç borçlanma senetlerinde de 16 milyon dolarlık net satışı oldu.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 348 milyon dolar net borçlanma yaparken diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 267 milyon dolar net azalış oldu.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarında, yabancı para cinsinden 1 milyar 89 milyon dolar ve Türk lirası cinsinden 198 milyon dolar toplamda 1 milyar 287 milyon dolarlık net yükseliş oldu.

Bu vakitte yurt dışından oluşan kredilerle ilgili olarak diğer sektörler 301 milyon dolar net geri ödeme, bankalar ve genel hükümet sırasıyla, 509 milyon dolar ve 50 milyon dolar net kullanım yapıldı.

Resmi rezervlerde ekimde 247 milyon dolarlık net artış görüldü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.