Çavuşoğlu-linkevicius Ortak Basın Toplantısı

Çavuşoğlu-linkevicius Ortak Basın Toplantısı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Litvanya Dışişleri Bakanı Linkevicius, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, bakanlık konutunda ortak basın toplantısı düzenledi

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, bakanlık konutunda ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'ye, konuşmak, dinlemek, anlamak ve destek vermek için geldiğini belirten Linkevicius, 15 Temmuz gecesi ülkesinin Türkiye'deki darbe girişimini kınadığını ve demokratik seçimle iş başına gelmiş kurumlarla ve Türk halkıyla dayanışmasını ortaya koyduğunu ifade etti.

Linkevicius, böyle durumlarda müttefiklerin birbirini anlamak ve birbirine destek olmak için basın üzerinden demeçler vermek yerine bir araya gelmelerinin gerektiğini söyleyerek "Türkiye, Avrupa Birliği'nin (AB) anahtar bir ortağı, önemli bir ticaret ortağı ve NATO müttefiki. Birlikte mücadele vermemiz gereken ortak sınamalarla karşı karşıyayız." diye konuştu.

Darbe girişiminde bulunarak devlete ve demokrasiye karşı tüm bu suçları işlemiş kişilerin yargılanması gerektiğini belirten Linkevicius, "Türk makamlarına, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi hususunda güveniyoruz. Bu zor zamanlarda bunun sağlanması çok önemli ve biz müttefikimize bu konuda güveniyoruz. Bazen bilgi eksikliğimiz de oluyor, bunun nedeni ise olması gerektiği gibi yakın çalışma içinde olmamamızdır." diye konuştu.

Linkevicius, küçük bir ülke olan Litvanya'nın dayanışmanın önemini bildiğini vurgulayarak Türkiye'ye bölgenin güvenliği için NATO'ya yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.

"İletişim eksikliğini ortadan kaldırmalıyız"
Litvanya'nın Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığının altını çizen Linkevicius, ülkesinin Kırım Tatarlarının insan haklarının ihlaline karşı uluslararası platformlarda mücadele etmeyi sürdüreceğini söyledi.

Konuk bakan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra AB'nin Türkiye'ye yeterince destek vermediği yönündeki algıyı nasıl değerlendirdiği ve Türkiye'ye destek için yaptığı ziyarette somut vaatlerde bulunup bulunmadığı yönündeki soruya, ülkesinin darbe girişimine hemen tepki gösterdiği yanıtını verdi.

Linkevicius, şunları söyledi:

"Dilerim darbe girişiminin kınanmadığı yönündeki kanı sadece bir algıdan ibarettir. Çünkü darbe girişimi erken saatlerde kınandı. Bu, bütün Avrupalı müttefiklerimizle paylaştığımız bir tutumdur. Görüşmemizde de altını çizdiğimiz gibi, yapılması gereken şey, aramızda bir an önce yapıcı diyaloğu yeniden inşa etmek ve iletişim eksikliğini ortadan kaldırmak. Önce bunu yapmalı, daha sonra da Türkiye'nin aday ülke olarak AB'ye katılım süreci üzerinde çalışmalıyız. En önemli ticaret ortaklarından biri ve Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye'yle paylaşacağımız ve birlikte yapacağımız çok şey var. Vize serbestisi sürecine ilişkin görüşmelere devam etmeliyiz."

Bir an önce duyguları bir kenara bırakıp normal işleyişe dönülmesi gerektiğine işaret eden Linkevicius, kendisinin ve meslektaşlarının görevinin bu sürece ivme kazandırmak olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.