Çavuşoğlu-Stoltenberg ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Stoltenberg ortak basın toplantısı
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg:- "(Kaçak göçmen) Sayılarda önemli ölçüde azalma oldu ancak bu faaliyetleri erkenden bitirmemek önemli. Kaçakçılar hala Ege üzerinden insan taşımaya devam ediyor. Eğer gidersek bu sayının yeniden yükselmesi mümkün. İhtiyaç

ANKARA (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ege Denizi'den alınan tedbirlerle birlikte insan kaçakçıların rota değiştirmeye başladığını söyledi. NATO gemilerinin çekilmesi durumunda kaçak göçmen sayısının yeniden artabileceğini belirten Stoltenberg, "İhtiyaç sürdükçe Ege'de olmaya devam edeceğiz." dedi.

Temmuzda Varşova'da düzenlenecek NATO Zirvesi hazırlıklarını ele almak üzere Türkiye'ye gelen Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Genel sekterlik görevine başladığından bu yana Türkiye'yi dördüncü kez ziyaret ettiğini dile getiren Stoltenberg, bunun da Türkiye'nin NATO ittifakında sahip olduğu anahtar rolün bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki terör ve çatışmalardan Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı askeri faaliyetlerine kadar Türkiye'nin çok kırılgan bir bölgede bulunduğunu ifade eden Stoltenberg, Ankara'nın Ege'deki insan kaçakçılığı ile mücadelede de önemli rol oynadığına işaret etti.

NATO'nun önemli bir karar alarak insan kaçakçılığı ile mücadeleye destek verdiğini hatırlatan Stoltenberg, "Türkiye, Yunanistan ve AB'nin sınır güvenliği ajansı Frontex'e destek vermek için gemilerimiz bilgi topluyor, izleme yapıyor." diye konuştu. Stoltenberg, çabalar neticesinde Ege üzerinden yürütülen insan kaçakçılığının önemli ölçüde azaldığına işaret etti.

Kaçak göçün azalmasının ardından NATO gemilerinin ne kadar daha bu konudaki faaliyetlere destek vermeyi sürdüreceğinin sorulması üzerine, alınan tedbirlere karşı insan kaçakçılarının da rota değiştirdiklerine dikkati çeken Stoltenberg, "Sayılarda önemli ölçüde azalma oldu ancak bu faaliyetleri erkenden bitirmemek önemli. Kaçakçılar hala Ege üzerinden insan taşımaya devam ediyor. Eğer gidersek bu sayının yeniden yükselmesi mümkün. İhtiyaç sürdükçe Ege'de olmaya devam edeceğiz." dedi.

Rusya'nın Suriye'de hala önemli miktarda askeri varlık bulundurmaya devam ettiğine de belirten Stoltenberg, Suriye'deki ateşkesin "baskı" altında olduğunu ancak hala soruna barışçıl yollardan çözüm bulunması için yürütülen müzakereler için en iyi temel olmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin DAEŞ'e karşı yürütülen küresel mücadeleye katkısından da takdirle bahseden Stoltenberg, terörle mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Türkiye'ye yönelik terör saldırılarının hiçbir mazereti olmayacağını dile getiren Stoltenberg, NATO'nun keşif uçakları ve füze savunma sistemleriyle Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmeye devam ettiğini belirtti.

Ürdün'de Irak güvenlik güçlerinin eğitimine başladıklarını kaydeden Stoltenberg, Türkiye'nin, gelecekte benzer eğitimler için evsahibi olmayı teklif etmesini de takdirle karşıladıkları söyledi. Stoltenberg, Libya'daki ulusal mutabakat hükümetini desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.

"Terörle mücadelede yerel unsurların kapasitelerini inşa etmek sahip olabileceğimiz en iyi silah." diyen Stoltenberg, Varşova'daki zirvede bölge ülkelerinin kapasitelerinin artırılması konusundaki çabaları hızlandıracaklarını kaydetti. Stoltenberg, Türkiye'nin bu konuda Afganistan'da yürüttüğü faaliyetlerden övgüyle bahsetti.

Çavuşoğlu-Stoltenberg ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Stoltenberg ortak basın toplantısı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.