Çavuşoğlu-tillerson Ortak Basın Toplantısı

Çavuşoğlu-tillerson Ortak Basın Toplantısı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)- "Bugün, Türkiye ve ABD'nin gerek bizim bölgemizde gerekse ötesinde birçok karşıya karşıya kaldığımız sınamalar karşısında oynayabileceği çok önemli rol vardır"- "Bundan sonraki süreçte Suriye'nin istikrarı ve siyasi çözüm

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-ABD ilişkileri hakkında, "Bugün, Türkiye ve ABD'nin gerek bizim bölgemizde gerekse ötesinde birçok karşıya karşıya kaldığımız sınamalar karşısında oynayabileceği çok önemli rol vardır." dedi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Bakanlıkta yapılan baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin müttefiki ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Tillerson'ı Ankara'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Yeni ABD yönetimiyle üst düzey temasların devam ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, Tillerson'un Ankara'ya yaptığı ziyaretin esasen iki ülkenin ilişkilerine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, mevkidaşının bugün Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini anımsattı.

Tarafların bugün ikili ilişkilere yeni bir enerji katmalarının elzem olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bugün, Türkiye ve ABD'nin gerek bizim bölgemizde gerekse ötesinde birçok karşı karşıya kaldığımız sınamalar karşısında oynayabileceği çok önemli rol vardır. Dolayısıyla Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler ve dostluk her zamankinden daha fazla güçlü olmalıdır." dedi.

İki ülke arasında işbirliğinin birçok alanda daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, bugün tüm bunları değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, özellikle ikili ilişkilerin yanında terörle mücadele, karşı karşıya kalınan tehditler, Suriye, Irak ve bölgedeki sorunları da birlikte değerlendirme fırsatı bulduklarını anlattı. Çavuşoğlu, bu konuların bazılarını yarın NATO dışişleri bakanları toplantısında diğer müttefiklerle de ele alacaklarını belirtti.

Çavuşoğlu, "İki dost ve müttefik ülke olarak halklarımızın karşı karşıya kaldığı sınamalarda bundan sonra daha etkin adımlar atma konusunda kararlılığımız var. Dolayısıyla önümüzdeki süreçle birlikte daha fazla adım atabilmeliyiz." diye konuştu.

- "DEAŞ ile mücadele konusunda müttefikimiz ABD ile yakın iş birliği içinde çalışmak istiyoruz"

DEAŞ ile mücadele konusunda Çavuşoğlu, terör örgütüne karşı birlikte mücadele edebilececeğini aktararak şunları söyledi:

"Biz, 68 ülke ve NATO da var. Bazı kurumlar olarak 10-20 bin kişilik bir terör örgütünü yenemiyorsak zaten başka terör örgütlerine muhtaçsak o zaman kendimizi yeniden gözden geçirmemiz lazım. Biz bunu başarabiliriz. Bundan sonraki süreçte de Suriye'nin istikrarı ve siyasi çözüm DEAŞ ile mücadele konusunda müttefikimiz ABD ile yakın iş birliği içinde çalışmak istiyoruz."

Geçmiş dönemin izlediği ikircikli politikalardan bir tanesinin de Türkiye'deki hain darbe girişimi ve daha önceki darbe girişimlerinin sorumlusu terör örgütü FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye olarak bugüne kadar tüm bilgi ve belgeleriyle iade ve geçici iade taleplerinin ABD yönetimine ve bir önceki yönetime iletildiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, son ABD ziyaretinde Adalet Bakanlığının verdiği yeni bilgileri, ABD Adalet Bakanına bizzat kendisinin ilettiğini anlattı.

Bu konuda somut adımlar beklediklerine dikkati çeken Çavuşoğlu, "En azından idari bazı tedbirlerin alınması ve geçici tutuklanma talebimizin yerine gelmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

ABD ile ilişkileri yeniden rayına koymak ve karşılıklı güveni kazanmak için adımlar atılması gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, atılacak adımlarla ilişkileri daha ileriye götürmek konusunda umutlu olduklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, "Türkiye-ABD dostluğuna ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Umarım önümüzdeki dönemde adım atarız." dedi.

Amerikalı din adamı Andrew Brunson tutuklanmasıyla ilgisi soruya Çavuşoğlu, Brunson'ın yaptığı işten dolayı değil tercümanın kendisiyle ilgili şikayeti nedeniyle hakkında yasal işlem yapıldığını belirtti.

Çavuşoğlu, "Bu süreçte konsolosluk erişimi, ailesinin kendisiyle görüşmesi, eşiyle özel görüşmeler dahil istediği kitapların, İncil dahil istediği kitapların kendisine ulaştırılması konusunda hep yardımcı olduk, olmaya devam edeceğiz. Savcılık iddianamesi tamamlamak üzere ve tamamlandıktan sonra mahkeme kendisiyle ilgili karar verecektir. Türk yargısının ve polisinin kendiliğinden başlattığı bir süreç değil kendi tercümanının şikayeti üzerine başlatılan süreçtir. Bir an önce yargının da karar vermesini biz de bekliyoruz. Bu herhangi siyasi bir süreç değil ABD'ye yönelik bir adım da olmadığı apaçık ortadadır." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.