Çavuşoğlu ve Bozkır'ın AB yetkilileriyle buluşması

Çavuşoğlu ve Bozkır'ın AB yetkilileriyle buluşması
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri yeni bir ivme kazandı. Yoğun bir süreç yaşıyoruz. Son üç ayda iki zirve gerçekleştirdik" - "Düzensiz göçü engelleme, düzenli ve kontrollü göçü teşvik etme, AB-Türkiye arasında önemli bir kon

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği(AB)-Türkiye ilişkilerinin yeni bir ivme kazandığını, yoğun bir süreç yaşandığını ve son üç ayda üç zirve gerçekleştirdiklerini belirterek, "Düzensiz göçü engelleme, düzenli ve kontrollü göçü teşvik etme, AB-Türkiye arasında önemli bir konu. Bununla ilgili olarak da bir yol haritamız var" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'in liderliğinde, İstanbul'a gelen Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak, Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Harlem Desir ve Portekiz'in Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Margarida Marques'den oluşan heyet ile bir araya geldi.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantı öncesi Çavuşoğlu ve Koenders gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Volkan Bozkır ile beraber AB'den gelen misafirleri ağırlayacaklarını ifade ederek, "Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri yeni bir ivme kazandı. Yoğun bir süreç yaşıyoruz. Son üç ayda üç zirve gerçekleştirdik. Siyasi diyalog toplantıları, müzakerelerin tekrar başlaması, fasılların açılacak olması, diğer taraftan vize serbestisi diyaloğunun uygulamaya geçilmesi, geri kabul anlaşmasıyla birlikte ilişkilerimizde yeni bir yoğunluk yaşamamıza sebep oldu" diye konuştu.

- "Düzensiz göç engellenecek"

Ekonomi ve enerji iş birliğiyle Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi ve iyileştirmesi gibi çok önemli konuları ele alacaklarını aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Tabii ki düzensiz göçü engelleme düzenli ve kontrollü göçü teşvik etme AB-Türkiye arasında önemli bir konu. Bununla ilgili olarak da bir yol haritamız var. 4 Nisan'dan bu tarafa bu uygulanmaya başlandı. Bu uygulamanın nasıl gittiği ve nasıl gideceğine de değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

-"Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönem yaşanıyor"

Konuk Bakan Bert Koenders ise Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin bir dönüm noktası yaşadığını kaydetti. Aylardır çok önemli konularda görüşmeler yapıldığını anlatan Koenders, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomi, dış politika, hukuk gibi konularda ilişkilerimizi derinleştirecek çalışmalarda bulunuyoruz. Şu anda Yunanistan'dan geliyoruz. AB-Türkiye arasındaki ilişkilerin bir kısmı aynı zamanda göç konusuyla da ilgilidir. Öncelikle şunu vurgulamak isterim. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkının konukseverliği 2 milyonu aşkın mülteciyi Türkiye'de barındırmakla zaten ön plana çıkmıştır. Artık anlaştığımız gibi kaçakçı ekonomisine bir son vermek ve mülteci can kayıplarını önlemek istiyoruz. AB, Türkiye'ye bir anlaşma sunmuş bulunuyor" dedi.

AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın çok olumlu algılandığını söyleyen AB Dönem Bakanı Koenders, sözlerini şöyle tamamladı:

"Takvimdeki duruma baktık. İlerleme var. Bu anlaşma iyi bir ivme ile başladı. Türkiye'de bulunmamızın bir sebebi de aynı zamanda yeniden yerleştirmeyi görüşmek ve daha kanuni bir şekilde Suriye'den Türkiye'ye ve daha sonra Avrupa Birliği'ne Suriyelilerin gidişini sağlamaktır. Burada ayrıca bizleri ilgilendiren uluslararası konuları da görüşeceğiz"

Açıklamaların ardından toplantı basına kapalı gerçekleştirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.