ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu:

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu:
"Yaş çay alımlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Dün itibarıyla 40 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Günlük 7 bin ton seviyelerine çıktık"

RİZE (AA) - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaş çay alımlarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Dün itibarıyla 40 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Günlük 7 bin ton seviyelerine çıktık." dedi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR'da düzenlediği basın toplantısında, 2015 yılının ÇAYKUR için başarılar ve rekorlarla dolu bir yıl olduğunu söyledi.

Birinci sürgün alımına başlayalı sekiz gün olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, "Yaş çay alımlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Dün itibarıyla 40 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Günlük 7 bin ton seviyelerine çıktık. Bu çayı alıyor ve işliyoruz. Bugüne kadar başarılı bir süreç geçirdik. Bundan sonrada inşallah böyle de devam edecek." diye konuştu.

Sütlüoğlu, birinci sürgün kotasını 400 kilogram olarak açıkladıklarını hatırlatarak, "Normalde birinci sürgün kotası yıllarca 350 kilogramdı. 400 kilogram ve üzerindeki kotaları biz yaptık. Vatandaşımız mağdur olmasın diye yaptık. Bazı fırsatçı özel sektör kuruluşları, vatandaştan ucuza çay almasınlar, özel sektörün uzun vadeli veya para dışında değişik ödeme şekilleri ile çay almasınlar diye biz üreticiyi korumak için kotayı yükselttik. Şu anda kotamız 400 kilogram." ifadelerini kullandı.

Özel sektöre de seslenen Sütlüoğlu, "Vatandaşı mağdur etmeyin. Üreticinin bir çayı var. Bölgenin temel ürünü ve bel kemiği çaydır. Üreticinin elindeki bu ürünü sizde ÇAYKUR gibi değerinde alın. Makul bir sürede de ödemelerinizi yapın. Para dışında da herhangi bir ödemeye de üreticiyi zorlamayın. Biz yakından takip ediyoruz. Üretici mağdur edecek bir uygulamaya girerseniz ÇAYKUR olarak elimizde kullanabileceğimiz silahlarımız var. Biz bunları kullanmakta tereddüt etmeyiz. Kullanırız. Vatandaşımızı ve üreticimizi mağdur ettirmeyiz." uyarısında bulundu.

- Randevulu alım sistemi

Randevulu alım sistemine de değinen Sütlüoğlu, bunun bir devrim olduğunu söyledi. Çayda karmaşanın ve gürültünün olmadığı bir sene hatırlamadığını dile getiren Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"Sezon başladığında bölgede büyük bir karmaşa ve huzursuzluk başlardı. Şimdi ise bölgede randevulu sistem sayesinde huzur var. Herkesin yapılanları görüp takdir etmesi gerekir. Sistemin sağlıklı çalışması için biz bunu yapmak zorundayız. Aksi halde fabrikalarımız atıl kalır, tam kapasiteyi kullanamayız. Zamanında, randevu gününde çayını getirmeyen vatandaşın çayını bir başka zaman alırsak diğerine haksızlık yapmış oluruz. Çay geldikçe herkes çayını toplasın. Taze taze çaylarımızı işleyelim. Kapasite artışlarını aynı zamanda bunun içinde yaptık. Çaylarımızın taze ve kaliteli işlenmesi için.

Henüz daha çayı gelmeyen üreticilerimiz de 'randevu gününde çayını getirmeyen üreticinin haftalık kotası düşecek' diye mesaj gitti. Bu fabrika müdürlerimizin eksiğidir. Kendileri de burada yüzlerini söylüyorum; böyle bir şey olmaz. Çünkü biz onlara SMS sistemi kurduk. Her vatandaşa, her mahalleye ve her çay alım yerine ayrı ayrı ulaşma imkanları var. ÇAYKUR'da olağanüstü şeyler yaşandı. ÇAYKUR'da teknoloji şu an en üst seviyede kullanılıyor. Eğer siz bunu kullanamazsanız biz ne yapalım? Bizim fabrika müdürlerimizin ve fabrika yöneticilerin eksiğidir. Çayı gelen alım yerlerine göndermeleri gereken mesajları, çayı gelmeyen alım yerlerine de gönderdiler. Vatandaş da haklı olarak tedirgin oldu. Biz bunu hemen haber alır almaz yine mesajlarla düzelttik. Çayı gelen alım yeri açılıyor. Randevulu sistem orada devreye giriyor. Çayı gelmeyen alım yerinde randevulu sistem başlamıyor. Herkes rahat olsun. Önceden gelen mesajları yok saysınlar. "

Sütlüoğlu, toplantıda fabrika müdürlerine ikaz da bulunarak, "Fabrika müdürlerimiz yerlerinde oturmasınlar. Ben oturan müdür istemiyorum. Alım yerlerini dolaşın. Halkın arasında olun. Uygulamaları halka anlatın. Halkın yanlış anlaşılmalarını giderin. Her şeyi genel müdürlüğe bırakmayın. Halkla iç içe olun. Halktan kopuk bir yönetici olmaz. Bir çok yanlış anlaşılmaların nedeni sizsiniz. Yanlış mesaj gönderiyorsunuz. Olmadık bir kaos oluşuyor. Problem oluşuyor" ifadelerini kullandı.

- Yaş çay fiyatı

Çay fiyatını hükümetin kararlaştırdığını ve kendilerini aşan bir konu olduğunu belirten Sütlüoğlu, şunları söyledi:

"Biz ilgili bakanımızla görüşüyoruz o da hükümete taşıyor. Enflasyon bir kriterdir. Enflasyonun altında bir fiyatının olması vatandaşı mağdur eder. Bunu düşünmek bile doğru değil. Çok çok büyük bir fiyatı da beklememek gerekiyor. Bu, enflasyonu azdırır. Sadece çaya fiyat verilmiyor. Bir sürü tarım ürünü var. Çaya verilen fiyatlar diğer ürünlere de emsal temsil ediyor. Geçmiş yıllarda çaya verilen fiyat zamlar, diğer ürünlerin de üzerinde oldu. Biz üreticimizi koruyan ve mağdur etmeyen fiyat politikalarını uyguladık bu seneye kadar. Bu senede aynı şeyi yapıyoruz. Enflasyonun üzerinde makul bir refah payının da vatandaşa verilmesi gerektiğini ifade ettim. Büyük bir ihtimal önümüzdeki hafta fiyatlar açıklanır. Hükümetimiz bunu değerlendirir. Vatandaşımızı mutlu edecek, mağdur etmeyecek bir fiyat inşallah açıklanır. Bunu hep beraber bekleyeceğiz."

Bütün fabrikaları cep telefonu ile takip ettiklerini kaydeden Sütlüoğlu, "ÇAYKUR eskisi gibi değil. ÇAYKUR çağ atladı. ÇAYKUR teknolojiyi en üst seviyede kullanıyor. Fabrikalarımızı anbean görebiliyoruz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.