Oktay Mermer

Oktay Mermer

Cenevre'de Suriye görüşmeleri

Cenevre'de Suriye görüşmeleri

İsviçre'nin Cenevre kentinde,  BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura rejim ve muhalefet arasında yapılacak Suriye görüşmeleri için davetiyelerin gönderileceğini ve görüşmelerin ise 29 Ocak'ta başlayacağını söyledi.

Suriye'de çatışmaların son bulması için öngörülen 18 aylık yol haritası daha ilk aşamadan sekteye uğradı.  Suriye barış görüşmeleri görüş ayrılıklar nedeniyle başlayamadı. 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere kimin katılacağı konusunda net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini söylemişti. 
Suriye görüşmelerinin akıbetinin 1-2 gün içinde netleşeceğini belirten ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Cenevre'de BM'nin sadece çerçeveyi çizebileceğini, ülkenin kaderinin Suriyelilerin elinde olduğunu söylemişti. 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Kalıcı barışın sağlanması konusunda ciddi olmaları gerek. Eğer ciddiyetle yaklaşmazlarsa savaş devam eder” dedi.

Beşşar Esad yönetimi ise Cenevre toplantılarına hazır olduğunu söylüyor. Ancak muhalif grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi masaya oturmadan önce “hava operasyonlarının durdurulması, devam eden kent kuşatmalarının kaldırılması ve tutukluların serbest bırakılmasını” talep ediyor.
Cenevre görüşmelerinin önündeki bir diğer engel ise Kürtleri temsilen PYD'nin görüşmelerde yer alıp alamayacağı konusu. PYD Eş Başkanı Salih Müslim Cenevre'de Kürtlerin temsil edilmemesi durumunda toplantının başarısızlıkla sonuçlanacağını savunuyor.
Türkiye ise PKK ile bağlantılı olduğu ve rejimle işbirliği yaptığı gerekçesiyle buna şiddetle karşı çıkıyor.
PYD'yi “terör örgütü” olarak kabul eden Türkiye'nin grubun Cenevre toplantılarına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceği öne sürülüyor.

SURİYE Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Suriye’de çözümü öngören ve ertelenen Cenevre görüşmeleri için hazırlanan davetli listesinde hiçbir Türkmen temsilcinin olmadığını söyledi. Rusya’nın PYD’nin davet edilmesi için bastırdığını belirten Mustafa, “3.5 milyon Türkmen nüfusu görmezden gelip, kantonlar ilan edip Suriye’yi alenen bölmeye kastedenleri davet etmek, devrim ruhu ile bağdaşmamaktadır” dedi.

“Türkmenlerin, Suriye muhalefeti içinde engellenmesiyle karşı karşıyayız. Kurulduğumuz günden bu yana Suriye Ulusal Koalisyonu içerisinde temsiliyetimizi ve etkimizi arttırabilmek için yoğun çaba sarf etmemize rağmen hep bir engelleme ile karşılaştık. Bugün yeni bir Suriye inşa ediliyor ve Türkmenler görünmez kılınmaya çalışıyor. Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz.”  Dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün grup toplantısında şöyle konuşmuştu;

Herkes net bir tutumla terörün karşısında yer almalıdır. Bizim için iyi terörist kötü terörist yoktur.  ABD Başkan yardımcısı Biden ile Suriye, Irak ve Kıbrıs konusunu ele aldık. Bizim için PKK ile PKK'nın Suriyekolu PYD ve YPG arasında fark yoktur. Bizler DAEŞ, PKK veya El Kaide gibi bütün örgütlerle mücadelemizi sürdüreceğiz.

Biz Suriye'de Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin, Sünnilerin, Nusayrilerin, Hıristiyanların hep beraber, bir arada olduğu bir masa olması gerektiğini düşünüyoruz. Kürtlerin masada bulunması bir zarurettir. Kürtlerin olmadığı bir masa eksik olacaktır. Ancak biz Kürtlerin değil, Kürtlere de zulmeden YPG'nin ve PYD'nin masaya oturmasına kesinlikle karşıyız.

Türkiye, Suriye’de tekrar huzur gelmesi ve eski komşuluk ilişkilerinin devam etmesi için elinden gelen tüm gayreti yapmakta ve elini taşın altına sokmaktadır.

Eğer her ülke aynı niyet çerçevesinde hareket eder ise bu yaşanan zulümler sona erer ve bizler sona ermesi içinde dua ediyoruz.

İnşallah Suriye üzerinde başka niyet ve hesaplar ile oyunlar oynanmaz ve Türkiye’nin istediği huzur ve barış olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR