Ceviz fiyatları antep fıstığı ile yarışır hale geldi

Ceviz fiyatları antep fıstığı ile  yarışır hale geldi
Ceviz fiyatlarında son günlerde fiyat artışıyla dikkat çekiyor. Murat Çerez Evi sahibi Mustafa Şenyıl, kuruyemiş fiyatlarının, dolar artışı ve yurt dışından ithalat edilmesi sebebiyle zamlandığını söyledi.

Ceviz fiyatlarında son günlerde fiyat artışıyla dikkat çekiyor. Murat Çerez Evi sahibi Mustafa Şenyıl, kuruyemiş fiyatlarının, dolar artışı ve yurt dışından ithalat edilmesi sebebiyle zamlandığını söyledi. Döviz kuruna bağlı olarak ceviz fiyatlarının arttığını söyleyen Mustafa Şenyıl, “Döviz kuru ne kadar artarsa ceviz veya diğer kuruyemiş fiyatları da o oranda yükselişe geçer. Ama şu anda ekstra bir yükseliş yok’” dedi. Yerli ve ithal üretim cevizlerin ortalama aynı fiyat aralığında satıldığını ve tüketicilerin tercihinin daha çok yerli cevizden yana olduğunu söyleyen Şenyıl, ’”Kabuklu ceviz fiyatları 58 ila 64 Türk Lirası aralığında satışa sunuluyor. Ucuz ve uygun maliyetli cevizlerde var. Fakat en ideali bahsettiğim fiyat aralığındaki cevizlerdir. Yerli iç cevizin ise bugün ki fiyatı 160 Türk Lirasından hesaplanıyor’’ şeklinde konuştu.

UKRAYNA VE RUSYA SAVAŞI ENDÜSTRİYEL ALANI ETKİLER

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaştan daha çok endüstriyel alanların etkileneceğini söyleyen Mustafa Şenyıl, “Ukrayna’dan alınan cevizlerden daha çok imalat alanları yararlanıyor. Yani daha çok endüstriyel veya fabrikasyon ürünlerde yer alır. Tabii Ukrayna ve Rusya savaşıyla beraber başlayan ithalat sorunu, sebebiyle fabrikalar bu durumdan etkilenebilir. Fakat Ukrayna’dan gelmezse Özbekistan veya başka bir ülkeden yine ithalat yapılabilir” ifadelerini kullandı.

cevizx-1.jpeg

CEVİZ İLE ANTEP FISTIĞI ARASINDA FARK KALMADI

Antep fıstığı ile ceviz fiyatlarının arasında çok fark bulunmadığını ve iç piyasadaki mahsulün Ekim ayı itibariyle çıkacağını söyleyen Mustafa Şenyıl, “10’uncu aya kadar fiyatlar bu şekilde devam eder. Antep fıstığı ile ceviz fiyatları arasında hiçbir fark kalmadı. Antep fıstığında da fiyatlar yükseldi. Bunun sebebi ise ihracat ürünü olduğu içindir. Her ihracat ister istemez iç piyasayı da etkiler’’ şeklinde konuştu. Şenyıl, dolara gelen yükseliş kadar kuruyemiş fiyatlarının yükseleceğini belirtirken buna bağlı olarak pahalı ürün gruplarının perakende satışlarının düştüğünü açıkladı. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.