Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı:
"Ülkemizde toplanan atık kağıt verilerine göre bir analiz yapıldığında sokak toplayıcılarının sayısının, ifade edilen rakamların çok çok altında olduğu bir gerçektir"

TBMM (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'de toplanan atık kağıt verilerine göre bir analiz yapıldığında sokak toplayıcılarının sayısının, ifade edilen rakamların çok altında olduğunu bildirdi.

Sarı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği cevapta, ambalaj atıklarının oluşturduğu çevresel ve görsel kirliliğin önlenmesi, atıkların kaynağında asgari seviyeye indirilmesi ve yeniden ekonomik değer haline getirilmesi için 2005'te Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin uygulanmaya başlandığını hatırlattı.

Çeşitli basın organlarında sokak toplayıcılarına çeşitli miktarlarda ceza kesildiği ya da kesileceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığına işaret eden Sarı, "Bugüne kadar sokak toplayıcılarına bu yönde uygulanmış bir ceza bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bakanlığımızca uygulanan idari yaptırımlar lisanssız çalışan firmalar veya usulsüz işlem gerçekleştiren firmalara uygulanan yaptırımlardır." ifadesini kullandı.

Türkiye'de atık yönetim stratejisinin en önemli ilkelerinden birisinin atıkların geri kazanılması olduğuna dikkati çeken Sarı, şunları kaydetti:

"Başta Çevre Kanunu olmak üzere, çevre mevzuatını oluşturan bütün hukuki düzenlemelerde atıkların tekrar kullanılması, materyal ve enerji olarak geri kazanılması öncelikli yönetim prensiplerinden birisi olarak ele alınmış geri kazanım faaliyetleri teşvik edilmiş, geri kazanım tesislerinin teknik ve idari yeterliliklerinin arttırılması amacıyla kriterler oluşturulmuştur. Bu mevzuat arasında yer alan ve ambalaj ile ambalaj atıklarının yönetimine dair hükümleri içeren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile ambalaj atıklarının diğer atıklarla karışmadan kaynağında ayrı toplanması ve organize bir yapı içerisinde geri kazanım sürecinin gerçekleştirilmesi esas alınmış ve ambalaj üreticisinden, ürünlerini ambalajlı olarak piyasaya sürenlere, ambalaj atıkları toplayan ve geri dönüştüren işletmelerden belediyelere kadar ilgili tüm taraflara sorumluluk ve yükümlülük verilen kontrollü bir sistem oluşturulmuştur. Ambalaj atıkları yönetimi, atıkların çevreyle uyumlu yönetimini sağlarken, bir yandan da ekonomik anlamda katma değer yaratan bir alan olmuştur."

Bakan Sarı, ambalaj toplayan sokak toplayıcılarının herhangi bir kayıt sistemine dahil olmadığını vurgulayarak, sokak toplayıcılarının sayılarına ilişkin basında yer alan rakamların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Sarı, "Ülkemizde toplanan atık kağıt verilerine göre bir analiz yapıldığında sokak toplayıcılarının sayısının ifade edilen rakamların çok çok altında olduğu bir gerçektir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.