Çevreci direkler AB pazarının kapısını açtı

Çevreci direkler AB pazarının kapısını açtı
Ankara Kalkınma Ajansının destek programıyla AB standartlarında yerli aydınlatma direklerinin üretilmesi sağlandı- Programdan yararlanarak çevreci aydınlatma direkleri üretimine geçen firma, AB ülkelerinde daha az kaynak kullanılan ürünlerin tercih edilme

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Ankara Kalkınma Ajansının destek programıyla Avrupa Birliği (AB) standartlarında yerli aydınlatma direklerinin üretilmesi sağlandı. Programdan yararlanarak çevreci aydınlatma direkleri üretimine geçen firma, AB ülkelerinde daha az kaynak kullanılan ürünlerin tercih edilmesine bağlı olarak kaybettiği pazarlara yeniden ulaşma imkanı yakaladı.

Demir çelik endüstrisinde faaliyet gösteren MİTAŞ Poligon Demir Çelik Endüstri AŞ, Ankara Kalkınma Ajansı İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destek ile Ankara’da Aydınlatma Direkleri ve Enerji Nakil Hattı Direklerinde Kaynak Miktarının Azaltılması Projesi uyguladı.

Toplam bütçesi 632 bin 700 lira olan proje için ajans tarafından 316 bin 350 lira destekte bulunuldu.

Şirket, projeyle, aydınlatma direkleri yapımında kullanılan kaynak miktarını azaltıcı yönde yenilikçi ürünler üretmek için yatırım yaptı.

İzleme ziyaretlerinde, Avrupa'da mevcut durumda aydınlatma direklerinde kullanılan parçaların olabildiğince tek parça üretildiği, ancak Türkiye'de taşıyıcı konsol, direğe bağlantı noktası gibi bölümlerin parçalı şekilde montajlandığı belirlendi. Bu durumun da söz konusu ürünlerdeki kaynak miktarının artmasına yol açtığı tespit edildi.

Proje ile AB’de üretilen ürünlerin yerli olarak üretilmesi hedeflendi. Bu şekilde kaynak miktarı azaltılmış üretime geçilerek hem kaynak tasarrufu sağlanması hem de çevreye olan olumsuz etkilerin minimuma indirgenmesine yönelindi. Böylece firmanın, söz konusu ürünlerdeki kaynak miktarına bağlı olarak Avrupa’ya ya da daha önce giremedikleri pazarlara erişme olanağına sahip olması amaçlandı. Tüm bu süreçler sonunda firmanın rekabetçi gücünün artırılması öngörüldü.

Firma, daha önce ekleme yaparak üretimini yapmış olduğu direkleri, proje kapsamında sağladığı makine ekipman yardımıyla tek parça halinde imal etmeye başladı.

Firma, ayrıca AB ülkelerinde daha az kaynak kullanılan ürünlerin tercih edilmesine bağlı olarak kaybettiği pazarlara yeniden ulaşma imkanı yakaladı. Söz konusu imalat ile daha az kaynak kullanarak daha çevreci ve az maliyetli üretime geçildi.

- Üretimin çehresi değişti

Proje kapsamında, armatürlerin bu konsollara bağlantısı için kullanılan, konsolun ucuna kaynaklı olan borunun ortadan kaldırıp yerine sıvama yöntemiyle konsolun uç kısmındaki çapının değiştirilmesiyle yıllık 1,4 kilometre boru kazancı, yarım ton kaynak tel, 50 kilogram çinko tasarrufu sağlandı.

Kaynak sonrası temizlik işlemleri, çapak alma gibi işlemler ortadan kaktığı için hem enerji hem de iş gücü kazanımı oldu. Kaynak işlemi olmadığı için kaynak gazı oluşmaması sebebiyle çevreye verilen zarar da ortadan kalktı. Kaynak gazı, ışıma ısısı olmadığı için iş güvenliği ve sağlığı açısından daha uygun bir ortam oluştu. Kaynak kontrolü için harcanan iş gücünün ortadan kalktı. Dinamik yükler (rüzgar yükü, vibrasyon) için risk oluşturan kaynaklı birleştirmenin ortadan kalkmasıyla daha güvenli ve uzun ömürlü bir yapının elde edildi.

Eski uygulamada boru direk gövdelerinde farklı çaplarda borular kaynaklı olarak redüksiyon parça ile birleştirilirken, kaynaklı yapılan redüksiyon parçası kullanımdan çıkarıldı.

Böylece özel olarak ürettirilen redüksiyon maliyeti tamamen ortadan kaldırıldı. Kaynak kullanımı üçte bir oranında azaltıldı. Kaynak tel, gaz, işçilik maliyetinden de üçte bir oranında tasarruf sağlandı. Kaynak prosesinin azaltılması ile statik açıdan daha güçlü bir tasarım oluşturuldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.