Ceza kesen değil, sorun çözen Müdürlük

Ceza kesen değil, sorun çözen Müdürlük
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yusuf Karaarslan, “Ceza kesen değil, sorun çözen bir müdürlük olmaya çalışıyoruz. Cezalar sorunu çözmez, sadece o anlık önlemiş olur” dedi

Çevre ve şehircilik birbirine taban olarak çok zıt kavramlar aslında. Yani bir yandan şehri yapılandırırken, diğer yandan da şehrin çevresine, güzelliğine zarar vermemek için yoğun bir efor sarf ediliyor. Çevre ve Şehircilik Konya İl Müdürlüğü de bu dengeyi çok iyi koruyan kurumlardan bir tanesi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yusuf Karaarslan ile Konya’nın havasından, yapısına kadar birçok konuyu konuştuk.

Konyalılar genellikle oluşan sis tabakasından şikayet ediyorlar. Bu doğrultuda Konya’nın hava kirliliği kritik derecelere kadar çıkıyor mu?

Konya’nın iyi bir havası var. Ancak, şöyle bir dezavantajı var. Konya ova şehri olduğu için iniversiyon dediğimiz kış aylarında bir baskılı hava var. Rüzgar almadığından dolayı bu dönem içerisinde şehrin yüksek noktalarındaki tüm yakıt kirliliği, baca gazları, şehrin Karatay bölgesi ve Mevlana civarı ağırlıkta olarak yığılmalar oluyor. Böyle bir şehirde aslında senenin birçok günü hava kirliliğinin yüksek olması gerekirken biz geçen sene sadece 7-8 gün sınır değerin üzerine çıktık. Ova şehri olan diğer şehirlere göre Konya hava olarak gayet kaliteli bir durumda.  Hava kalitesini mevcutta kurulu bulunan ve 2 tanesi Büyükşehir Belediyesine ait olan 4 istasyondan sürekli takip ediyoruz. Ama Konya’da insan sağlığına zarar verecek çok kritik değerlere hiçbir zaman çıkmadık.

Konya’nın en kirli ve en temiz havaları hangi bölgelerde?

Eşik değerlerine en yakın yer Karatay bölgesi. Ancak orada da eşik değerinin üstüne çıktığımız gün sayısı bir haftayı geçmez. Ama diğer ilçelerle olan kod farkından dolayı da yoğunluk olarak sadece Karatay bölgesini değerlendirmemek lazım. En temiz bölge ise daha yüksek olduğu için Selçuklu’da kampüs tarafı.

Şehirlerde hava kirliliği genellikle yakıtlardan kaynaklı olarak yaşanıyor. Bu noktada Konya’da doğalgaz kullanımı ne durumda?

 Doğalgaz kullanımında birçok ile göre çok iyi noktalara gelindi. Karatay bölgesinde bulunan tek katlı evlerde kömür kullanımı yoğunluğumuz var. Ama onun haricinde organize sanayilerin büyük bir kısmında doğalgaz kullanımına geçildi. Karatay bölgesinde bulunan süt üreticileri civarına eylem planı çerçevesinde kışın doğalgaz yakılması zorunluğu getirdik. Yaz aylarında havaların iyi olduğu dönemlerde dönüşümlü olarak kömür kullanabiliyorlar.  Konya’da bin tane apartman zorunlu olarak doğalgaza geçirildi.

Enerji tasarrufu noktasında yeni binalara getirilen yalıtım zorunluluğu vardı. Konya’da ne kadar binada yalıtım uygulandı?

  Yeni binalarda ısı yalıtım projesi ve enerji kimlik belgesinin hazırlanması yasal bir zorunluluktur. Bunlar olmadan, ilgili belediye tarafından inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verilmemesi gereklidir. Dolayısıyla yeni binalar ısı yalıtımlı olarak yapılmaktadır. Eski binalarda ise zorunlu olan husus; mantolama yaptırmak değil,  2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla mevcut-yeni tüm binaların enerji kimlik belgelerini almış olmalarıdır.  Binanız Enerji Kimlik Belgesi uygulaması açısından,  mevcut bina ise mantolama yapılmaksızın enerji kimlik belgesi almanız mümkündür ancak bu durum, binanın enerji sınıfının düşük olmasına yol açabilecektir. Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisi yetkilendirilmesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerinin sorumluluğundadır. Yeni binalar için bu belge, Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarınca hazırlanmakta olup, yapı kullanım izin belgesi aşamasında ilgili idarelerce istenmektedir.

 

Isı pay ölçerde bir zorunluluk var mı?

Isı gider paylaşımı sistemlerin uygulanması, merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda kanuni bir zorunluluktur. Bu sistemler, bağımsız bölüm kullanıcılarının dairelerinde harcadıkları enerji miktarına göre, adil ısı gider paylaşımı yapabilmelerini sağlayan sistemlerdir. Bu sistemlerde, kullanıcılar termostatik vana yardımıyla mahallerinin sıcaklığını, 15 derecenin altına düşürmemek şartıyla, istedikleri ortam sıcaklığında konutlarını ısıtabilirler.

 

Gürültü yönetmeliği noktasında müdürlük olarak neler yapılıyor?

Bakanlığımızca belirlenen ve gürültü yönetmeliği konusunda talep eden belediyelere yetki devir etme hakkımız bulunmaktadır. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, Meram ve Selçuklu ilçelerine yetki devri yaptık. Selçuklu ve Meram belediyeleri sadece kendi noktalarından gelen şikayetlerle ilgileniyor. Büyükşehir Belediyesi de Karatay dahil diğer ilçelerle ilgileniyor. Biz de belediyelerle komisyonlarda ortak olarak çalışıyoruz. Şikayetler bize de gelse ilgili belediyelere aktarıyoruz. Yetkililer, gidip gerekli ölçümleri yapıyorlar ve gerektiği durumlarda yaptırımları uyguluyorlar.

Konya ciddi anlamda düzgün yapılarıyla ön planda olan bir şehir. Ancak yine de çarpık kentleşmenin olduğu bölgelerde kentsel dönüşüm projeleri de dikkat çekiyor. Kentsel dönüşüm konusunda Konya ne durumda?

Kentsel dönüşüm iki kısımdan oluşuyor. Birincisi bireysel dönüşümler. Vatandaşın kendine ait konut veya işyerini bakanlığımızın yetkilendirdiği firmalar tarafından risk tespiti yaptırarak 6306 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılanmasının sağlanmasıdır. İçinde oturduğu meskenini kanun kapsamında yenileyen vatandaşların mağduriyetini önlemek için kira yardımı yapılmaktadır. Müdürlüğümüzce her ay ortalama bin kişiye kira yardımı ödemesi yapılmaktadır. Bir de yapılaşmanın uygun olmadığı bölgelerde riskli alan ilanı yapılarak kentsel dönüşüm projelerin oluşturulması var. Bu uygulama yerel yönetimlerce belirlenerek bakanlığımız uygun görüş verilmesine müteakip uygulanan dönüşüm projeleridir. Şu an Konya da 150 hektar alan riskli alan ilan edilmiş ve dönüşüm çalışmaları devam etmektedir.  Konya gece kondu olarak çok yoğun olan bir şehir değil. Ama o haliyle bile kentsel dönüşümde çok ciddi noktalardayız.

ALO 181 hattı yeteri kadar kullanılıyor mu? Genel olarak en çok hangi konuda şikayet geliyor?

Alo 181 hattı bakanlığımızın hem ihbar hem de dilek ve talepleri kabul ettiği bir hat.  Vatandaş bu hattı direkt olarak arıyor, hangi müdürlük ilgilendiriyorsa oraya yazılım üzerinden şikayetler düşüyor. Biz o şikayetleri alıyoruz ve değerlendirmelerini yapıyoruz. Ağırlıkta çevre konusunda şikayet geliyor. Baca dumanı, koku gibi. Genelde de yaz sezonunda hayvancılık üzerine, tavuk çiftlikleri gibi, kış aylarında hava kirliliği üzerine şikayetler geliyor. İhbarların bir kısmı da vatandaşın arasındaki husumetten kaynaklı karşılıklı şikayetlerden oluşuyor.

Özellikle son dönemlerde çevre konusu çok ön plana çıkıyor. Vatandaşların çevreye bakış açısında önemli bir değişim var mı?

Yeni nesil çevreye daha bilinçli bir şekilde yetişiyor. Biz müdürlük ve bakanlık olarak çevre bilincinin arttırılması konusunda gerekli çalışmaları ve tanıtımları yapıyoruz. Müdürlük olarak çevre konusunda okullarda eğitim programlarımız oluyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde hem yazılı hem görsel medya üzerinde çalışmalarımız oluyor. Hedef kitlemiz eğitim konusunda anaokuluna başlayan ve ilkokul düzeyinde olan çocuklar. Çünkü bilinci o yaşta aşılamanız gerekiyor. Belli bir yaşın üzerindeki insanlara bunu anlatmanız zor oluyor. Çocuklarda önce hava daha sonra para geliyor. O yüzden yeni nesil bu konuda daha bilinçli.

Çevre ve şehircilik aslında baktığınızda çok zıt kutuplar. Bir yandan şehirleşirken, diğer yandan çevreyi korumak zorundasınız. Aynı zamanda geniş bir yelpazede hizmet veriyorsunuz. Hizmet verirken zorluk yaşıyor musunuz?

Hizmet alanımız çok geniş bir yelpazede. Müdürlük olarak 10 tane şube müdürlüğü var. 10 şubenin de neredeyse hepsinin birbirinden farklı iş kapasitesi bulunuyor. Müdürlük olarak denetim ağırlıklı bir müdürlüğüz. 10 şubemizin 8 tanesi denetim ağırlıklı. Denetimi daha çok yoğunlaştırarak, koruma kollama dengesini bir arada yürütmeye çalışıyoruz. Mevzuatlar çerçevesinde elimizden geldiğince emek vererek hizmetin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Daha iyisi de olabilir. Ama mevcut personel politikası, ilin coğrafi olarak büyük olması dezavantaj olarak hizmetlerimizde aksamalara sebebiyet verebiliyor. Fakat elimizden geldiği kadar iyi bir noktadayız. Zaten Konya’da çevre kirliği yönünden çok iyi durumda.  Daha iyiye gelmesi için gerekli eylem planlarımızı yapıyoruz. Sektörel bazda çalışmalarımız çok yoğun bir şekilde sürüyor. Her sektörü kendi içerisinde değerlendiriyoruz. Ceza kesen bir müdürlükten ziyade, yol gösteren bir müdürlük olmaya çalışıyoruz. Yoksa cezayı o gün için kesmiş oluyorsunuz, sorunu çözmüş olmuyorsunuz.   (Derya Demir)

img_2023-001.jpgimg_2027.jpgimg_3002.jpg

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.