Cezalarını "ilginç" kararlarla çektiler

Cezalarını "ilginç" kararlarla çektiler
Çeşitli suçlardan yargılanan sanıklara, mahkemelerce at arabası kullanmama, denize yaklaşmama, eşine bulaşık, temizlik gibi ev işlerinde yardım etme gibi ilginç cezalar verildi- Daha önce yaralama suçundan yargılanan sanık, yanında eşi olmadan lokanta, ça

ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Türkiye'de çeşitli suçlardan yargılanan sanıklara verilen at arabası kullanmama, denize yaklaşmama, eşine bulaşık, temizlik gibi ev işlerinde yardım etme gibi cezalar dikkati çekti.

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu ile 20 Temmuz 2005 tarihinde Denetimli Serbestlik sistemi başlatıldı. Bu kapsamda, işledikleri suçlar nedeniyle hakim karşısına çıkarak yargılanan sanıklara çeşitli yaptırımları gerektiren cezalar verildi. Söz konusu cezalar, Denetimli Serbestlik İl Müdürlüklerinin gözetiminde infaz ettirildi.

Farklı yıllardaki cezalar kapsamında, Erzurum'da ağabeyine ait at arabasıyla gittiği yerdeki korkuluk demirlerini çalmak suçundan yargılanan sanığa 7 ay 23 gün verilen hapis cezası, "at arabası kullanmaktan yasaklanma" cezasına çevrildi. Sanık, ceza kapsamında 3 ay 26 gün at arabası kullanamadı.

- Göçmen kaçakçılığından yargılandı, "denize" yaklaşamadı

Göçmen kaçakçılığı yaptığı tespit edilen başka bir kişiye de "deniz" yasağı getirildi. Yargılandığı mahkemece "denize yaklaşmama" cezası alan sanık, belirlenen süre içerisinde denizin bulunduğu alanlara giremedi.

Şanlıurfa'daki inşaatta iş güvenliğini tam sağlamaması nedeniyle bir işçinin ölümünden asli kusurlu olduğu belirlenen kalıp ustası ise "taksirle ölüme neden olma" suçundan yargılandığı mahkemece 6 ay süreyle inşaat kalıpçılığı işinden men edildi.

Çalıntı olduğunu bildiği aracı satın alan ve söz konusu araca sahte plaka, tescil belgesi düzenlettiren kişi, aracı kullandığı sırada yapılan kontrollerde yakalandı. Sahte trafik sigorta poliçesi düzenlettirdiği tespit edilen sanık, "sahte özel belge tanzim ettirmek" suçundan hakim karşısına çıktı. Sanık, mahkeme tarafından 1 yıl süreyle sigorta poliçesi tanzim eden şirketlere gitmeme cezasına çaptırıldı.

Afyon'da ise geçtiğimiz yıl ilginç başka bir daha karar çıktı. Yaralama suçundan yargılanan sanık, 2 ay 15 gün hapis cezası aldı. Sanığın bu cezası yanında eşi olmadan lokanta, çay bahçesi, kafe, internet kafe ve benzeri eğlence yerlerine gidememesine, spor müsabakalarını halka açık yerlerde izlemesinin men edilmesine çevrildi.

Bazı sanıklara ise işledikleri suçlardan dolayı pişmanlıklarını anlatan çeşitli pankartlarla belirli yerlerde durma cezası uygulandı. Bir sanık, "Alkollü araç kullanmak felakettir" yazılı pankartla belirlenen bir okul önünde bekleme cezasına çaptırıldı. Başka bir sanık da "Ben köpeğimi serbest dolaştırdım, birini ısırdı, siz aynı hataya düşmeyin" yazılı broşür dağıttı.

İnfazları yapılan bazı cezalar şöyle:

"Düğün salonuna girmeme, herhangi bir taşıta binmeme, Erzurumspor maçlarına girmeme, sigara içmeme, ahırı yakmama, bali, alkol ve alkol kullandığı bilinen kişilerle görüşmekten yasaklanma, eğitime devam etme, sosyal paylaşım sitelerine girmeme, Suriye sınırına gitmeme, 1 yıl süreyle 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu'nu baştan sona el yazısıyla yazma, düğüne gitmeme, sinemada şiddet içerikli film izlememe, çocuklara yaklaşmama, akşam saat 20.00'den sonra sokağa çıkmayıp temizlik, bulaşık ve yemek gibi ev işlerinde eşine yardım etme, tır ve kamyon park sahalarına girmeme, eşini yemeğe götürme, çiçek alma."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.