CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:

CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:
"Geçmişteki siyasi idamları ortadan kaldıralım, yok sayalım. İdamları onaylayan TBMM, bu kara lekeyi üzerinden kaldırmalı"

TBMM (AA) - CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, "Geçmişteki siyasi idamları ortadan kaldıralım, yok sayalım. İdamları onaylayan TBMM, bu kara lekeyi üzerinden kaldırmalı." dedi.

Tüm, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarının 44. yılı nedeniyle parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

Kürsünün önünde "Üç fidanı saygıyla anıyoruz" yazılı Gezmiş, Aslan ve İnan'ın yer aldığı bir fotoğraf ve üç karanfille basın toplantısını yapan Tüm, bu idamların hukuksuz olduğunu, hukuktan bahsedilemeyeceğini söyledi.

Tüm, "Türkiye halkının ve devrimci gençlerin Gezmiş, Aslan ve İnan'a duyduğu özlemin, her gün biraz daha arttığını, 6 Mayıs 1972'ten bugüne Denizlerin, milyonların yüreğinde taptaze yaşadığını" ifade etti.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın destanlaştığını, bunda da eylemleri, düşünceleri, mücadeleleri ve gençliklerinin büyük payı olduğunu savunan Tüm, şunları kaydetti:

"Ama asıl güçlerini halkın haklı taleplerinden aldılar. Onlar, Türkiye'nin bağımsızlığından başka bir şey istemediler, hayatlarını bu yola koydular, varlıklarını Türkiye halkına armağan ettiler. Tarih, idamı verenleri değil Denizleri haklı çıkardı. Siyasi idamlar, halkın vicdanında kanayan yara olarak kaldı. Haksız yere idam edildiklerini sadece sevenleri değil o gün karşısında mücadele edenler de kabul ediyor, üzülüyor. Onların iadeyi itibara ihtiyaçları yok, halk onlara gösterdi. Ancak devletin bu haksızlığı gidermesi, hukuksuzluğu gidermesi gerekir. Bu idamların yok sayılmasıyla ilgili kanun teklifi verdim. Bunu değerlendirelim veya tasarı getirin, geçmişteki siyasi idamları ortadan kaldıralım, yok sayalım. İdamları onaylayan TBMM, bu kara lekeyi üzerinden kaldırmalı. Ölenler geri gelmeyecek ama kamu vicdanı rahatlayacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.