Chp Bursa Milletvekili İrgil:

Chp Bursa Milletvekili İrgil:
"Ülkenin nüfusu 80 milyon, acil servise başvuru sayısı 100 milyonun üzerinde. Dünya rekoru. Nüfusunun üzerinde acile başvuran tek ülkeyiz"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, "Ülkenin nüfusu 80 milyon, acil servise başvuru sayısı 100 milyonun üzerinde. Dünya rekoru. Nüfusunun üzerinde acile başvuran tek ülkeyiz." dedi.

İrgil, sağlıkta yaşanan sorunlara ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

AK Parti iktidarının en fazla övündüğü ölçeklerden birinin, sağlıktaki memnuniyet söylemleri olduğunu belirten İrgil, özellikle sağlıkta dönüşümden sonra bu memnuniyetin düşmesinin hükümeti de rahatsız ettiğini savundu.

İrgil, AK Parti iktidarından önce vatandaşların, köyleri veya kasabalarındaki sağlık ocaklarında basit tedavilerini yaptırabilirken şimdi neredeyse bir iğne için kasabaya, şehire gittiğini söyledi. İrgil, kasabalarda, şehirlerde büyük devasa hastaneler yapılsa da içlerinde hizmet verilmediğini öne sürerek, 6 bine yakın uzmanın hastanelerden istifa edip, özel sektöre geçtiğini vurguladı.

İrgil, verilen sözlere rağmen sağlıkçılara yıpranma payının getirilemediğini, sağlık sektöründen emekli olanların maaşlarının artırılmadığını, sağlıkta şiddetle mücadele için yasa getirilmediğini ifade etti.

Sağlığın siyaset üstü, politika dışı bir alan olduğunun altını çizen İrgil, "Siyaset dışı alan olmaktan giderek çıktı. Her gelen bakan, fantezi alanı gibi görüyor ve bir şey yapmaya çalışıyor." diye konuştu.

İrgil, şehir hastanelerinin, "bir koy üç al" sistemi olduğunu, ülkeye maliyetinin çok yüksek olacağını öne sürdü.

Güvenlik soruşturması nedeniyle 3 bin sağlıkçının 6 aydır atama beklediğini, yasaya göre 90 gün içinde güvenlik soruşturmasının yapılması gerektiğine dikkati çeken İrgil, "Sağlık Bakanlığı; kanunu, hukuku geçtim, hiç olmazsa vicdani olarak hızlı hareket etmeli." dedi.

Sağlıkta taşeron sistemi olamayacağını, taşerona son verilmesi gerektiğini ifade eden İrgil, yeterince nitelikli hizmet verilmeyince, sağlıkta şiddetin ortaya çıktığını söyledi.

İrgil, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezinin (SABİM) çalışma barışını bozduğunu, tehdit aracı olarak kullanıldığını, sağlık çalışanlarını yıldırdığını, bakanlığın bu konuda bir düzenleme yapması gerektiğini vurguladı.

"Eskiden hastanelerde kuyruk vardı şimdi yok." denildiğine işaret eden İrgil, fiziksel sıraların olmadığını, ancak şimdi merkezi hasta randevu sisteminde kuyrukların olduğunu söyledi. Artık hastaların bilgisayar sisteminde beklediğini, vatandaşların randevu sistemine girip randevu alamadığını öne süren İrgil, hastaların gündüz işlerinin görülmemesi, randevularının çok ileri bir tarihe verilmesi nedeniyle gece acil servislere başvurduğunu ifade etti. İrgil, "Ülkenin nüfusu 80 milyon, acil servise başvuru sayısı 100 milyonun üzerinde. Dünya rekoru. Nüfusunun üzerinde acile başvuran tek ülkeyiz. Sağlık Bakanı, 'Vatandaş acil diyorsa acildir' diyor. O zaman özel hastanelerde neden acil ücreti alınıyor?" diye sordu.

Sağlık ihalelerine ucuz, kalitesiz, Uzakdoğu malları girmeye başladığını öne süren Ceyhun İrgil, bakanlıktaki ihalelerin ödeme ortalamasının 1 yıldan 3 yıla kadar uzadığı için şirketlerin çoğunun iflas noktasına geldiğini kaydetti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.