CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu:

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu:
"Tarım Bakanı, yüksek İslam enstitüsü, yardımcısı hukuk mezunu, müsteşarı işletme mezunu, konulara vakıf değil. Tarım o kadar stratejik bir sektördür ki uzman kişilere bırakılmalıdır"

TBMM (AA) - CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, "Tarım Bakanı, yüksek İslam enstitüsü, yardımcısı hukuk mezunu, müsteşarı işletme mezunu, konulara vakıf değil. Tarım o kadar stratejik bir sektördür ki uzman kişilere bırakılmalıdır." dedi.

Gaytancıoğlu, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 7 yıldan beri tarımda danışmanlık sistemi getirildiğini, ziraat fakültesi mezunlarının yazılı sınavdan 70 puan alması halinde tarım danışmanı unvanı kazandığını anımsattı.

Tarım danışmanlarının, özel firmalarda, meslek örgütlerinde, kredi kooperatiflerinde görev aldığını belirten Gaytancıoğlu, bir kurumda 8'e yakın danışmanın görev alabildiğini ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu sayıyı 2 ile sınırladığını söyledi.

Tarım danışmanlarının kırsalda yaşadığını, köylüye budamayı, hangi tohumun, gübrenin kullanılacağını öğrettiğini dile getiren Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

"Ancak bu kişilere Tarım Bakanlığı, kapıyı gösterdi. Bu arkadaşlar ne yapacaklar? Tarım Bakanlığı, kapatılsa çiftçinin haberi olmayacak bir bakanlık. Çiftçiyle bağı son derece kopuk bir bakanlık. Türkiye tarımı üretmiyor, ithalatçı. Çiftçiye hak ettiği desteğin yarısını veriyorsunuz, teknik bilgiyi kesiyorsunuz. Çiftçi ile mühendisin buluşması, teknik tarım yapılması engelleniyor. Sonra 'Çiftçiyi destekliyoruz, üreten Türkiye' deniliyor. Nerede üretiyorsunuz? Türkiye son 10 yılda 120 milyar doların üzerinde beslenme, gıdası için tarım ürünü ithal etti. Tarım Bakanı, Yüksek İslam Enstitüsü, yardımcısı hukuk mezunudur, konulara vakıf değildir. Müsteşar da işletme mezunu. Sakın bu mesleklere dil uzattığımızı zannetmeyin. Türk tarımı, tarım o kadar stratejik bir sektördür ki uzman kişilere bırakılmalıdır."

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da mühendisin, teknikerin bununla birlikte küçük çiftçinin sistemden çıkarılmak istendiğini savundu.

Tarım danışmanları da toplantıda sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.