Chp Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba:

Chp Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba:
"Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız. Biz, sendikaların da talebi olan garanti fonu kurulmasını öneriyoruz"-"Bu tasarı basına yansıdığı şekilde TBMM'ye gelirse CHP Grubu, emekçinin aleyhine olacak bu düzenlemenin geçmemesi için her türlü diren

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olduklarını belirterek, "Biz, sendikaların da talebi olan garanti fonu kurulmasını öneriyoruz." dedi.

Ağbaba, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı ile hükümetin Kıdem Tazminatı Fonuna ilişkin yürüttüğü çalışmaları eleştirdi.

İş Mahkemeleri Kanun Tasarıyla, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında mahkemeye başvurmadan önce, zorunlu arabuluculuk sisteminin getirildiğini bildiren Ağbaba, CHP olarak, işçi sendikaların 'hayır' dediği böyle bir sisteme 'evet' demelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

Getirilmek istenen sistemin işçiyi korumaktan uzak, adalete ulaşmasını güçleştirici nitelikte olduğunu savunan Ağbaba, işçinin yüzde 100 haklı olduğu durum da bile arabulucuya gitmesiyle, üzerinde baskı oluşturulacağını ve işverenin isteği yönünde ikna edilmesinin sağlanacağını ileri sürdü.

Ağbaba, şöyle devam etti:

"Bir oldu bitti ile işçiler devlet eliyle haklarından vazgeçirilecek, işçiler yerine sermayenin güvenliği sağlanacak. Haklı olan değil güçlü olanın kazanacağı bir sistem yaratılacak. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hukuk devletidir. İşçi ile işveren arasındaki uyuşmazlık ne olursa olsun amaç bunu en kısa sürede halletmek değil, hukuk kurallarına göre çözmektir. Getirilen yöntemin adı arabuluculuk değil, arabozuculuktur. İşçi ve işveren uyuşmazlığı arabuluculuk maskesi altında barıştırma ve pazarlık yapma basitliğine indirgenemeyecek kadar ciddi bir meseledir. Arabuluculuk yalnızca tarafların eşit olduğu durumda etkili olur. Mevcut düzende işçi ve işverenin eşit şartlarda hak arayamacağı zaten ortadayken bir de süreci zorlaştırmak emekçilerin kalesine bir gol daha atılması demektir."

-"AKP'nin amacı iş güvencesini ortadan kaldırmak"

Ağbaba, hükümet tarafından çalışmaları sürdürülen kıdem tazminatı fonuna da değindi.

Hükümetin, yeni sistemi, "çalışanlara müjde" olarak sunduğunu dile getiren Ağbaba, bu kadar faydalı ve emekçilerin lehine bir sistemi ise neden referandum öncesinde gündeme getirilmediğini sordu.

Geçmişte benzer şekilde kurulan fonlardaki paraların ilgisiz yerlere aktarıldığını ileri süren Ağbaba, "Deprem vergilerinin duble yollara gittiğini övünerek anlatan bu hükümettir. Bu fonun amacı da yandaş ensesi kalınlara verilecek krediler için bankalara fon yaratmaktır. Geçmişteki fonlarda uygulamalar bellidir. Şimdiye kadar kurulan fonun emekçilerin hayrına kullanıldığı bir örnek yoktur." diye konuştu.

Kıdem tazminatının fona devredilmesinin gelecekte toplu işten çıkarmalara yol açacağını iddia eden Ağbaba, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AKP'nin amacı Türkiye'de iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmaktır. Bu konuda bizim tavrımız nettir; hak gaspına geçiş vermeyiz. Tüm sendikalar kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı. Bu planda emekçi lehine tek bir düzenleme dahi yok. 'Kıdem tazminatını artık alabileceksiniz' demenin hiçbir anlamı yok. Hem almaya hak kazanmayı zorlaştırıyorlar, hem de işten kolaylıkla atıldıktan sonra tazminatın önemi ikinci plana düşüyor. Bizim tavrımız nettir; kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız. Biz, sendikaların da talebi olan garanti fonu kurulmasını öneriyoruz."

-"Bakanla görüşmek istiyoruz"

CHP'nin, kazanılmış hakları geriye götürecek her türlü girişimin önünde duracağını vurgulayan Ağbaba, bu anlamda sendikalar ve emekçilerle işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.

Ağbaba, CHP Emek Bürolarının kıdem tazminatına ilişkin çalışması olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'yla bir görüşme yaparak bu çalışmayı kendisine aktarmayı planladıklarını da bildirdi.

"Bu tasarı basına yansıdığı şekilde TBMM'ye gelirse CHP Grubu emekçinin aleyhine olacak bu düzenlemenin geçmemesi için her türlü direnme hakkını kullanacaktır." diyen Ağbaba, partisinin haziran ayının başında kıdem tazminatıyla ilgili geniş katılımlı bir çalıştay düzenleyeceğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.