CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:
"Ekonomiyi döviz, faiz ve sadece büyüme üzerinden değerlendiren dar bir yaklaşım yerine, takılmış olduğu bu tuzakların hangi yapısal sorunlardan kaynaklandığını tespit eden bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerekiyor"

KAYSERİ (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Ekonomiyi döviz, faiz ve sadece büyüme üzerinden değerlendiren dar bir yaklaşım yerine, takılmış olduğu bu tuzakların hangi yapısal sorunlardan kaynaklandığını tespit eden bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerekiyor." dedi.

Bazı programlara katılmak için Kayseri'ye gelen Böke, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz'ı ziyaret etti.

Ziyaretiyle ilgili bilgi veren Böke, Türkiye ekonomisinin gidişatına dair ortak bir değerlendirme yapmak ve alternatif Türkiye ekonomisi hayallerine dair somut önerilerini iş dünyasındaki sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşmak istediklerini bildirdi.

Türkiye ekonomisinin aslında potansiyelinin çok yüksek olduğunu ancak bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini iddia eden Böke, bu durumun en temel sebebinin siyasetin ekonomik düzenin önünü açmak yerine, ekonomi içerisinde daha ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı kuralsız işleyen bir sistemi inşa etme hedefinden kaynaklandığını ifade etti.

Ülkenin genç nüfusunun, coğrafi konumunun ve Anadolu gücünün Türkiye kalkınmasının temel can suyu olduğunu vurgulayan Böke, "Kayseri üretip vergisini ödüyor olmasına rağmen yatırımlarda sözlerin yerine getirilmemiş olması, ödediği vergiden düşük yatırım alıyor olmasının Türkiye içerisindeki ekonomik düzene dair de bir şey söylediğini düşünüyoruz." diye konuştu.

- Orta gelir tuzağı

Böke, Türkiye'nin ekonomik olarak takıldığı ciddi yapısal sorunları bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ekonomiyi sadece döviz, faiz ve sadece büyüme üzerinden değerlendiren dar bir yaklaşım yerine, takılmış olduğu bu tuzakların hangi yapısal sorunlardan kaynaklandığını tespit eden bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerekiyor. Ülkemiz uzun yıllardan bu yana 10 bin doların altına doğru devrilen bir orta gelir tuzağıyla boğuşuyor. Buna sebep olan da teknoloji barındırmayan yani katma değeri düşük bir üretim profili olması. Orta gelir tuzağının en büyük sebebi aslında bir orta teknoloji tuzağına takılmış olmamız. Türkiye'nin yaptığı 100 dolarlık ihracatın sadece 3,1 doları yüksek teknoloji barındırıyor. Bunun Kayseri ekonomisinde de bir sıkıntı olduğunu verilerden görüyoruz. Kayseri çok üretmesine rağmen, ülke ekonomisine ciddi katkı yapıyor olmasına rağmen en temel ihraç ettiği ürünler yüksek katma değerli ürünler aşamasına geçmekte zorlanıyor. Bununla ilgili yaşanan sıkıntılar biraz da ekonomi reformunun üreticiye, sanayiciye, gerçek kamu çalışanı olan sanayiciye yol açmamasında kaynaklanıyor. Bir diğer tuzak da orta beşeri sermaye tuzağı. Eğer eğitim bu teknolojiyi üretme becerisini gençlerimize vermezse gençlerimizin de bu ürünleri üretmesini beklememiz gerçekçi olmuyor."

Alternatif bir ekonomi modelinin mümkün olduğunun savunan Böke, Türkiye'de şu anda bölgesel bir teşvik sistemi uygulandığını bunun değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Böke, iktidarın en temel görevinin ülkeyi güçlü kılmak olduğunu belirterek, "İktidarın görevi Türkiye'yi aşağıya çekmek isteyen güçlere zaman zaman göz yummak kendi işine gelince yokmuş gibi davranmak değil. Bu gerçeklerle mücadele etmesi, gücünü ve onu anlayabilecek kapasiteyi de kendi içinde geliştirmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

KTO Başkanı Hiçyılmaz ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hiçyılmaz'ın CHP'den iş dünyasının daha somut projeler beklediğini belirtmesi üzerine Böke, CHP'nin 7 Haziran seçimlerinde açıkladığı ekonomik paketi anlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.