CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:
"Rusya ile ABD'nin vardığı ateşkes anlaşması, Suriye toprakları için geçerli. Türkiye'nin, meşru müdafaa çerçevesinde, ateşkes olsa da olmasa da uluslararası hukuktan doğun müdahale hakkı var ve PYD'ye müdahale edebilir"- "(ABD ile Rusya'nın vardığı anlaş

ANKARA (AA) - MEHMET TOSUN - CHP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Rusya ile ABD'nin vardığı ateşkes anlaşması, Suriye toprakları için geçerli. Türkiye'nin, meşru müdafaa çerçevesinde, ateşkes olsa da olmasa da uluslararası hukuktan doğun müdahale hakkı var ve PYD'ye müdahale edebilir" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de beşinci yılını dolduran iç savaşla ilgili Cenevre ve Viyana'da görüşmeler yapıldığını, bazı ilkeler belirlendiğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin bu ilkeleri karara dönüştürerek, Suriye'nin geleceği konusunda bir yol haritası çıkarttığını belirten Yılmaz, bu kapsamda, ateşkes ilan edilerek bir geçiş hükümetinin kurulmasının, yeni bir anayasa yazılarak yeniden seçimlere gidilmesinin öngörüldüğünü vurguladı.

Görüşmeler sürerken, Rusya'nın Suriye'de savaş uçaklarıyla bombardıman yaptığını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya'nın 1-17 Şubat tarihleri arasında yaptığı bombardıman, Esad'a büyük bir alan kazandırdı. Halep koridoru kesildi. Doğuya doğru ilerleyişi devam eden PYD Tel Rıfat'ı aldı, Azez'in hemen kenarına geldi. Neredeyse IŞİD alanı ile PYD alanı birleşti. Artık Esad güçlendi, Rusya büyük bir hakimiyet kurdu. ABD bir adım geriye çekildi ve Suriye sahnesini neredeyse Rusya'ya terk etmiş gibi bir durum ortaya çıktı. Obama yönetimi, bu nedenle Suriye konusundaki tutumunu yumuşattı ve Rusya'ya yaklaştı. Arazide Rusya'nın hakimiyeti, Esad'ın ordusu, İran'ın bazı askeri unsurlarının ve Hizbullah'ın desteğiyle Esad müthiş bir alan kazandı, yüzde 20 toprak genişletti. Bu arada PYD'de toprak genişletmiş oldu."

Durum bu olunca, ABD ile Rusya'nın anlaşmaya vararak, "Düşmanlıkların Durdurulması" ortak metnini yayımladığını anlatan Yılmaz, Suriye topraklarında müdahalede bulunan Rusya'nın, böyle bir anlaşmaya varmasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.

DAEŞ ile El Nusra'nın, Güvenlik Konseyi kararında "terör örgütü" olarak görüldüğüne dikkati çeken Yılmaz, Rusya ve ABD'nin vardığı ateşkesin, BM'nin terör örgütü listesinde yer alan ve Uluslararası Destek Grubu'nun belirleyip Güvenlik Konseyinin onayladığı gruplara uygulanmayacağını anlattı.

-"Terör örgütlerine müdahale devam edecek"

Ateşkes yürürlüğe girdikten sonra, terör örgütlerine yönelik mücadelenin süreceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Rusya, İdlip ve Halep'in bir kısmında bombardımana başladığında, Esad vurduğunda, göç olduğu zaman Hatay ne olacak? Muhalif olarak görülen tek orası kaldı. Rusya ve Esad, 'El Nusra var' diye İdlib'i bombaladığı zaman Güvenlik Konseyi kararına göre işini meşrulaştırmış oluyor. Suriye'de muhaliflerin alanını daraltacak, iyice köşeye sıkıştıracak gelişmeler olacak. Bu kararlarda çok boşluklar var, suistimale açık. Bu, ateşkesin yürütülmesinde çok ciddi sıkıntılar doğuracak. Mevcut ateşkes durumu ile çatışmalar masadaki müzakereleri etkileyecek ya da müzakereler orayı etkileyecek."

Türkiye'nin Suriye politikasını eleştiren Yılmaz, bu süreçte, ateşkes görev gücü oluşturan Amerika ve Rusya'nın isterse komiteler de kurabileceğini, Türkiye'nin karar verici olmayan bu komitelerde görev alabileceğini öne sürdü.

Türkiye'nin PYD'ye yönelik top atışlarının meşru müdafaa çerçevesinde olduğunun altını çizen Yılmaz, "Rusya ile ABD'nin vardığı ateşkes anlaşması, Suriye toprakları için geçerli. Türkiye'nin, meşru müdafaa çerçevesinde, ateşkes olsa da olmasa da uluslararası hukuktan doğun müdahale hakkı var ve PYD'ye müdahale edebilir. Yalnızca PYD'ye de değil, diğer tehditlere karşı da meşru müdafaa çerçevesinde karşılık verebilir" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.