Chp Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

Chp Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:
"Eğer bize rağmen Irak'ın toprak bütünlüğü parçalanırsa o zaman Musul konusu gündeme gelir ve gelmelidir. Bu konu hiç kimsenin öteleyemeyeceği bir konudur ve Başkomutanlık hikayesi ancak o zaman işe yarayacaktır"

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, "Eğer bize rağmen Irak'ın toprak bütünlüğü parçalanırsa o zaman Musul konusu gündeme gelir ve gelmelidir. Bu konu hiç kimsenin öteleyemeyeceği bir konudur ve Başkomutanlık hikayesi ancak o zaman işe yarayacaktır." dedi.

Yılmaz, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs kapsamlı görüşmelerinin çöktüğünü, Kıbrıs müzakerelerinin, başladığından bu yana sadece KKTC'nin tavizleriyle devam eden bir süreç olduğunu ve bunun "Çözüm ve kapsamlı çözüm" diye yutturulduğunu öne sürdü.

Öztürk Yılmaz, "Hala Türk'ü Rum'a yamama, küçültme, azınlık durumuna sokma ve sonunda da kaybetme siyasetinden vazgeçmiş değiller. Bu kafayla hiçbir yere gidilemeyeceğini görmeliyiz. Bu kafa yapısının değişmesi lazım." ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosundan Türkiye'ye baskı gelebileceğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bugün, bu konuda bir adım atılması lazım. Boş konuşuluyor, boşuna açıklamalar yapılıyor. Bugün bu adımlar atılmazsa eylül ayında daha büyük bir baskı gelecek. Tanıtımla ilgili süreci başlatın. Bu konu artık bizim için elzem olmuştur, bir tercih değil, zorunluluktur."

-"Eğer Irak parçalanırsa statü değişmiş olacaktır"

Yılmaz, Irak Anayasası'nın 140. maddesinde Musul ve Kerkük ile ilçelerini içine alan bölgelerin tartışmalı bölgeler olarak tarif edildiğini ve 2007 Aralık ayına kadar buraların Bağdat'a mı yoksa Erbil'e mi ait olacağına ilişkin bir referandum süreci öngörüldüğünü ancak bunun gerçekleşmediğini belirterek, şimdi ise bağımsızlık referandumunu erteleme karşılığında bu maddenin uygulanmak istendiğini savundu.

Yılmaz, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu oyunu yutmak isteyen kesimler olabilir. Bu da Irak'ın parçalanması, Irak'ta iç çatışmanın başlaması, Araplarla Kürtler arasındaki çatışmanın tavan yapması anlamına gelir. Bizim, bu konuda da Irak'ın toprak bütünlüğünü destekleyecek bir noktada durmamız lazım.

Eğer bize rağmen Irak'ın toprak bütünlüğü parçalanırsa o zaman Musul konusu gündeme gelir ve gelmelidir. Bu konu hiç kimsenin öteleyemeyeceği bir konudur ve Başkomutanlık hikayesi ancak o zaman işe yarayacaktır. Eğer bize rağmen Irak parçalanırsa, orada bir coğrafya değişikliği meydana gelirse, sınırlar değişirse o zaman statü değişmiş olacaktır."

Suriye'nin toprak bütünlüğünün devam etmesinin de Türkiye'nin siyaseti olduğunu belirten Yılmaz, "Ama Suriye'de toprak bütünlüğü parçalanırsa bize rağmen, Suriye'nin toprak bütünlüğü dağılırsa, ayrı devletçikler çıkarsa o zaman Fırat Kalkanı alanıyla ilgili hesaplar da gündeme gelecektir. Bunun da bir tarafa yazılması gerekir." ifadesini kullandı.

-"Türkiye'de artık milliyetçilik laf milliyetçiliğine dönüştü"

Yılmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Kandil'e operasyon konusundaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmesi sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Burada Sayın Bahçeli'nin, bu işi kime söylediği önemli. Sürekli işbirliği yaptığı ve Türkiye'de 16 Nisan'da demokrasiyi rafa kaldırmak için birlikte çalıştığı, söyleyeceği tek adres var; o da AKP Genel Başkanıdır. Yapsınlar. Neden yapmıyor madem öyle konuşuyor? Neden yapılamıyor? Burada bir şey var. Türkiye'de artık milliyetçilik laf milliyetçiliğine dönüştü. Eylem milliyetçiliğinden çıktı, laf milliyetçiliğine dönüştü. İşin özü bu."

Kandil'e zaten operasyon yapıldığını hatırlatan Yılmaz, "Muradı nedir Sayın Bahçeli'nin? Sayın Bahçeli'ye tavsiyemiz; 25 Eylül'de Bölgesel Kürt Yönetimi referandum yapıyor. Ne düşünüyor mesela? Sayın AKP Genel Başkanıyla ne konuşuyor mesela bu konuda?" sorularını yöneltti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.