Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (1)

Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (1)
"Saygınlığın ölçüsü demokrasi ve üretimden gelir. Demokrasiniz gelişmişse üretiyorsanız o ülke dünyanın her tarafında saygındır. Japonya niye saygındır? Bunun için... Almanya bunun için, ABD bunun için, Danimarka bunun için, Hollanda Konya'dan küçük bunun

KOCAELİ (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Saygınlığın ölçüsü demokrasi ve üretimden gelir. Demokrasiniz gelişmişse üretiyorsanız o ülke dünyanın her tarafında saygındır. Japonya niye saygındır? Bunun için... Almanya bunun için, ABD bunun için, Danimarka bunun için, Hollanda, Konya'dan küçük bunun için saygın. Demek ki, demokrasinizi geliştireceksiniz, üretiminizi arttıracaksınız. Demokrasisi gelişmemiş hiçbir ülke büyümemiştir." dedi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) iş adamlarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, siyasette gerilim istemediklerini belirterek, güçlü bir uzlaşma kültürünü arzu ettiklerini söyledi.

Demokrasinin de uzlaşı kültüründe var olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, yargı bağımsızlığının olmadığı bir yerde uzlaşma kültürünün olmayacağını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, "yargı bağımsızlığının olmadığı yerde sanayicinin mal ve can güvenliğinin olmayacağını" dile getirerek, "Demokrasimizi geliştirelim. Elbetteki geliştirelim. Bütün bu büyüme, gelişme dünyanın ilk 20 ekonomisine girmek hepsi parlamenter sistem içinde oldu. Şimdi diyoruz ki bunlardan vazgeçelim. Niye vazgeçiyoruz? Devlette iki başlılık olmaz? Devlette çift başlılık yok ki. Cumhurbaşkanının görevleri anayasada belli. Başbakan var, çoğunluk partisi lideri. Görevleri var, başbakanlık yasasında yazılı." diye konuştu.

- "Saygınlığın ölçüsü demokrasi ve üretimden gelir"

Yeni modelde başkanlık konusunda belirsizlikler bulunduğunu, bu durumun da hukukun üstünlüğünü zedelediğini savunan Kılıçdaroğlu, "Bir ülkede adalet yoksa o ülkede devlet çöker. Hakimiyet elde ettiğiniz zaman adaleti bitirirsiniz, adaleti bitirdiğiniz zaman da devleti bitirirsiniz. Adalet, devletin temelidir. Siz temellerini sarsıyorsunuz. Neden buna ihtiyaç duyuyoruz anlamış değilim? Neden rejimi değiştiriyoruz?" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, yeni modelde kimsenin parlamentoya gelip hesap vermeyeceğini ileri sürerek, şunları söyledi:

"Bir sürecin içine giriyoruz. Hukukun üstünlüğü önemli. Şöyle bir bakalım, Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunuyoruz. Keşke Türkiye'nin her tarafından böyle OSB'ler olabilse. Gelişmiş olabilse, ihracat yapabilse, Türkiye'nin saygınlığını arttırabilse. Saygınlığın ölçüsü demokrasi ve üretimden gelir. Demokrasiniz gelişmişse üretiyorsanız o ülke dünyanın her tarafında saygındır. Japonya niye saygındır? Bunun için... Almanya bunun için, ABD bunun için, Danimarka bunun için, Hollanda, Konya'dan küçük bunun için saygın. Demek ki demokrasinizi geliştireceksiniz, üretiminizi arttıracaksınız. Demokrasisi gelişmemiş hiçbir ülke büyümemiştir, tarihte örneği yoktur."

- "Üretici, hukuk güvenliği yoksa niye yatırım yapsın?"

Hukuk güvenliğinin öneminden bahseden Kılıçdaroğlu, "Üretimi sanayici nasıl yapacak? Hukuk güvenliği yoksa niye yatırım yapsın? Hukuk güvenliği yoksa yabancı sermaye niye gelsin? Hukuk güvenliği varsa gider yatırımını yapar. Hangi ülke olursa olsun. Yoksa niye yapsın? Yabancı sermaye kaçıyor? Kaçar. Bugün bizim kapıldığımız endişelerin tamamını, gelişmiş ülkelerin tamamı yaşıyor. Hepsinde aynı sorun var? Türkiye'nin geleceği ne olacak? Hep beraber düşünelim." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, birkaç unsurdan oluşan stratejilerinden bahsederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birinci ayağı, kesintisiz birinci sınıf bir demokrasi. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, medya ve düşünce özgürlüğü, düşünceyi açıklama özgürlüğü... Almanya'da, Fransa'da, Danimarka'da, Hollanda'da, İtalya'da, Japonya'da ne varsa bizim ülkemizde de olsun. Bizim ülkemizin insanı üçüncü sınıf demokrasiye layık mı? Hayır. Niye birinci sınıf demokrasi olmasın? Niye tam demokrasi olmasın? İkinci aşama, üreten Türkiye. Neyi üreteceğiz? katma değeri yüksek ürün üreten Türkiye. Bunu nasıl üreteceğiz? Bunun dünyada bilinen tek yolu, bir ülkenin üniversiteleri bilgi üretiyorsa katma değeri yüksek ürün üretme şansınız vardır. Eğer bir ülkenin üniversiteleri bilgi üretmiyorsa sanayici ne yapsın? Katma değeri yüksek ürünü nasıl üretir?"

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.