CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)
"Kürt sorunu, ister güneydoğu sorunu, ne derseniz deyin. Bu sorunun çözülmesi lazım. Bu sorunun bu hale gelmesi, 35 yıldır devam etmesi beceriksiz siyasetçiler yüzündendir. Bu sorunu kendi siyasi ikballeri için kullananlar vardır. Bu sorunun çözülmesi laz

MERSİN (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kürt sorunu, ister Güneydoğu sorunu, ne derseniz deyin. Bu sorunun çözülmesi lazım. Bu sorunun bu hale gelmesi, 35 yıldır devam etmesi beceriksiz siyasetçiler yüzündendir. Bu sorunu kendi siyasi ikballeri için kullananlar vardır. Bu sorunun çözülmesi lazım. Kim çözecek? Siyaset kurulu çözecek, yani parlamento çözecek." dedi.

Kılıçdaroğlu, Yenişehir Kültür Merkezi'nde düzenlenen "STK'lar Konuşuyor CHP Dinliyor" adlı toplantıda yaptığı konuşmada, özgürlüklerin korunması gerektiğini belirterek, 23 Nisan'ın yasaklanamayacağını bildirdi.

Siyasi ahlak yasasının çıkması için ısrar ettiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, kimliğinden ötürü kimsenin ötekileştirilemeyeceğini aksi takdirde ayrışan bir Türkiye ile karşı karşıya kalınacağını ifade etti.

Toplumsal barışın önemine dikkati çeken Kemal Kılıçdaroğlu, "Kürt sorunu, ister Güneydoğu sorunu, ne derseniz deyin. Bu sorunun çözülmesi lazım. Bu sorunun bu hale gelmesi, 35 yıldır devam etmesi beceriksiz siyasetçiler yüzündendir. Bu sorunu kendi siyasi ikballeri için kullananlar vardır. Bu sorunun çözülmesi lazım. Kim çözecek? Siyaset kurulu çözecek, yani parlamento çözecek." diye konuştu.

En başından beri bu sorunun çözüm yeri olarak Meclis'i gösterdiklerini anımsatarak, bir kişinin bile burnunun kanamasını istemediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Verdikleri çözüm önerilerinin kabul edilmediğini, Doğu ve Güneydoğu'da bütün kentlerin silah deposu haline dönüştüğünü" iddia etti.

Kılıçdaroğlu, "Terör örgütüne yardım ve yataklık yapan parti iktidardaki partidir. Her şeyde, her söylediğimde koşa koşa mahkemeye giderler, bunu söylüyorum diye hiç kimse korkudan mahkemeye gitmiyor. Çünkü bütün delilleri getireceğim ortaya. Bu sorun yakıcı bir sorundur, bu sorun çözülmezse ucunda ölüm vardır. Bu sorunun çözülmesi lazım. Nasıl çözeceğiz? Çözecek insanın önce samimi ve dürüst olması, 'Ben bu sorunu çözerim' demesi lazım. Yeterli mi? Değil. Kişisel gizli bir ajandasının olmaması lazım. 'Ben başkan olayım da şimdilik idare edelim' böyle bir şey olmaz." ifadesini kullandı.

Millete hesabının verilemeyeceği vaatlerde bulunulmaması gerektiğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sorunun çözümünün parlamento ve toplumsal uzlaşı ile batıda hangi demokrasi standartları varsa Türkiye'de de aynı standartların olması gerektiğini, ülke insanın birinci sınıf demokrasiye layık olduğunu anlattı.

- "Toplumsal barışımızı savunuyoruz"

"Doğu ve güneydoğuda kan gövdeyi götürüyor. İyi de bu ülkeyi kim bu hale getirdi" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için TBMM Başkanı İsmail Kahraman'la görüştüğünü anımsattı.

Kendisine dilekçe verip, sorunun çözülmesi gerektiğini ve bu konuda dört siyasi partinin liderini davet etmesini istediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Sonra cesaret edip dört siyasi partinin genel başkanını davet edemedi. Eminim yukarıdan izin alamadı. Sorunu çözmek zorundayız." dedi.

Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu'ndan bir grubun kendisiyle görüşüp, "Doğu, Güneydoğu sorununun çözüm için uluslararası katkıya nasıl bakarsınız?" dediğini belirterek, "Doğru bulmayız dedim. Kendi sorunumuzu kendimiz çözecek irademiz var dedim. Türkiye'nin geldiği noktaya bakın. Bu teklifi yapabilme cesaretini gösterebiliyorlar. 'Siz bu sorunu çözemiyorsunuz' diyorlar. Böyle bir anlayış olabilir mi?" diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu'ya en çok milletvekili gönderen partinin CHP olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Daha geçen hafta Şırnak'a, Hakkari'ye heyet gönderdik. Diyarbakır'a defalarca gönderdik, diğer yerlere de gönderiyoruz. Diyarbakır'da Sur'dan göç edip diğer mahallelerde yaşayan, gerçekten ekmek bulamayan, yiyecek bulamayan, her şeyini bırakmış olan vatandaşlarımız var. Onlara yemek servisi yapıyoruz biz. Tırlarla gerekirse, o yerinden yurdundan edilmiş vatandaşlarımıza yardım malzemesi gönderiyoruz. O insanlara sahip çıkmamız lazım. Onlar bizim insanlarımız. Onların çektiğini acıyı burada yaşayanlar bilmiyorlar, görmüyorlar. Sur'dan bir kadın olaylar bittikten sonra valiye gidip şunu söylüyor; '9 çocuğum oldu ve bir evde oldu. Evimi bırakmak istemiyorum. Benim bütün hatıralarım bu evde. İzin verin ben evimi gidip bir göreyim.' Kadınlar daha iyi anlarlar. Bu ülkeye bu dramı yaşatanlara lanet olsun, yazıklar olsun. Biz ülkemizin birliğini ve dirliğini savunuyoruz. Toplumsal barışımızı savunuyoruz. Kendi ülkemizde kıvançta ve tasada beraber olmak istiyoruz."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu ülkede hüzün değil, barış olmasını dileyerek, sorunlara hep beraber göğüs gerilmesi gerektiğini bildirdi.

Hükümetin dış politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Suriyelilere elbette kucak açacağız ama Suriye'de bir an önce barışı sağlamak ve Suriyeli kardeşlerimizi bir an önce oraya göndermemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilemez olduğunu belirterek, "Yok başkanlık sistemi yok bilmem ne sistemi, bu sadece toplumu başka bir yola kanalize etmek, toplumu içinde bulunduğu sorunları düşünmemek için yapılıyor. Vatandaşa karşı yapılmış tam bir kumpas. Biz parlamentoda olduğumuz sürece hiç endişeniz olmasın." dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca, kürsü dokunulmazlıkları dışındaki bütün dokunulmazlıklara "hayır" demeye devam edeceklerini, bakanların dokunulmazlığının da kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

(Bitti)



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.