Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)

Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)
"Anayasa referandum değişikliğine çocuklarımızın geleceği için, torunlarımızın geleceği için oturup düşünmeliyiz. Kararımızı ona göre vermeliyiz. Bunun partilerle şununla bununla ilgisi yok"- "Demokratik parlamenter sistemden vazgeçiyoruz. Otoriter tek ad

KOCAELİ (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa referandum değişikliğine çocuklarımızın geleceği için, torunlarımızın geleceği için oturup düşünmeliyiz. Kararımızı ona göre vermeliyiz. Bunun partilerle şununla bununla ilgisi yok." dedi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki bir otelde muhtar ve azalarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, bu yeni modelde bir kararnameyle muhtarlıkların kaldırılabileceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Siz diyebilirsiniz ki kaldıramaz? A gelir kaldıramaz ama B gelir, ben kaldırıyorum arkadaşım der. Muhtarlıklara ne gerek var der, hele mahalle muhtarlıklarına ne gerek var, kaymakamı var, her şeyi yapıyor. Boşu boşuna maaş veriyoruz ne gerek var der ve kararnameyle kaldırır. Efendim kaldıramaz. Niye kaldırmasın ki? TBMM'yi feshediyor da muhtarlıkları mı kaldıramayacak." ifadesini kullandı.

Yeni hükümet modelinde, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana var olan başbakanlığın kaldırılacağını ve Osmanlı döneminde de veziriazamın başbakan olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bana bir Allah'ın kulu çıkıp, bunun gerekçesini anlatamıyorlar. Efendim deniliyor ki, çift başlılığı kaldıracağız. Onun için başbakanlığı kaldırıyor. Türkiye'de çift başlılık yok ki. Yok öyle bir şey." dedi.

- "Tek adam rejimine geçiyoruz"

Kılıçdaroğlu, yeni modelin bir rejim değişikliği olduğunu savunarak, şunları söyledi:

"Demokratik parlamenter sistemden vazgeçiyoruz. otoriter tek adam rejimine geçiyoruz. Bu tercih doğru diyorsanız, evet oyu kullanacaksınız, tercih yanlış diyorsanız hayır oyu kullanacaksınız. Partilerle bir ilgisi yok, tamamen bir demokratik tercih. Meclis'in feshi, diyorlar ya feshi yok, feshi yok diye. Var arkadaşlar bugünkü anayasada da var. Bugünkü anayasa da cumhurbaşkanı Meclis'i feshedip, yeni seçime nasıl götürüyor. Bir şartla... Seçim olur, 45 gün içinde hükümet kurulmazsa cumhurbaşkanı memleket hükümetsiz kalmasın diye, Meclis'i yeni bir seçime götürebilir. Peki değişiklikle ne öngörüyoruz, arzu ettiği zaman öyle hükümet kuruldu kurulmadı düşünmeksizin. Ne zaman arzu ederse görev süresi dolmadan, 4 yılsa 4 yıl, süre dolmadan Meclis'i feshediyor, beyler buyurun hep beraber seçime gidiyoruz, diyebilir."

Kılıçdaroğlu, yeni modelde hükümetin güven oyu almasının kaldırıldığını aktararak, "Olaylar basit. Doğuracağı sonuçlar bütün kuşakları, çocuklarımızı, torunlarımızı yakından ilgilendiriyor." dedi.

Akıl endeksi bir düşünceyle sandığa gidilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, yeni modelde hiçbir milletvekilinin bakana sözlü soru soramayacağını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, bunun daha iyi bir model olduğunu düşünenlerin "Evet", milletvekilinin bakana soru sormasının doğal olduğu düşünülüyorsa "Hayır" oyu kullanılması gerektiğini dile getirdi.

- "Tercih sizin tercihiniz"

Tercihin vatandaşların olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, yeni düzende hiçbir bakanın milletvekili olmayacağını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, bugünkü düzende bakanın seçilme şeklini anlatarak, "Yeni model geçerse hiçbir milletvekili bakan olamayacak. Eğer Meclis'ten birisini bakan yaparlarsa milletvekilliğinden istifa etmek zorunda. Diyorsanız ki 'Hiçbir milletvekili bakan olmasın, zaten milletvekillerinden de bıktık, bakan olmalarına da gerek yok zaten bir kişi düşünüyor arzu ettiğini bakan yapsın.' Diyorsanız gideceksiniz 'Evet' oyu kullanacaksınız. 'Bu yanlıştır bu milletvekillerini boşuna mı seçtik, Kocaeli'den de bakanımız olsun.' Diyorsanız 'Hayır' oyu kullanacaksınız. Bunun partilerle ilgisi yok. Rejimle ilgisi var. Tercih sizin tercihiniz." ifadesini kullandı.

Bugünkü modelde bakan sayısı, görev ve yetkilerinin TBMM tarafından belirlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, yeni modelde bakan sayısını kimsenin bilmediğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, bunu sadece bir kişinin bildiğini öne sürerek, şöyle konuştu:

"İsterse 10 bakan, isterse 50 bakan, isterse 100 bakan, isterse hiç bakan da atamayabilir. 'Gerek yok. Başkan yardımcılarıyla bu işi götüreceğim.' diyebilir. 'Parlamentoya gerek yok.' diyebilir. 'Bu model çok doğru bir modeldir. Bakan sayısını niye Meclis düzenlesin. Bir kişiye verelim yetkiyi istediği gibi kullansın, istediği kişiyi bakan, istediği kişiyi başkan yardımcısı yapsın. Sayısını ve yetkilerini o tespit etsin.' diyorsanız 'Evet' oyu kullanacaksınız. 'Bu yanlıştır, milletvekilleri bakanları denetleyebilmeli.' Diyorsanız 'Hayır' oyu kullanacaksınız. Partilerle ve kişilerle ilgisi yok. Tercih sizin tercihiniz. Demokrasi tercihi mi? Otoriter yönetim mi? İkisinden birini tercih edeceksiniz?"

Yeni modelde başkan yardımcılarının sayısının da belli olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "1,2, bilemedin 3, 500, bin hiç belli değil. Tamamen başkanın takdirine bağlı. 'Efendim, 1,2, bilemedin 3 olur.' İyi de birisi 3 yapar, 'Birisi de bir gün gelir 3 bana yetmiyor, 55 yapacağım.' der. 'Bakan sayısını da 55 yapacağım.' der. Kaç tane vali olur? Bir vali olur değil mi? Vilayetlerde kanunda yazar. İlçede kaç tane kaymakam olur? Bir tane olur, nerede yazar kanunda yazar. Paris'te kaç tane elçimiz vardır Fransa'da bir tane. Hollanda'da, Japonya'da bir tane vardır. Nerede yazar? Kanunda yazar. Kaç bakan olacak TBMM karar verir. Yeni modelde bunların tamamını bir kişi istediği gibi verebilecek." şeklinde konuştu.

- "Bu memleket hepimizin memleketi"

Kılıçdaroğlu, liderlerle televizyonda canlı yayına çıkma teklifini yeniledi.

Konunun anayasa konusu olmasına rağmen farklı konulara girildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaş niye 'Evet' diyecek sen onu anlat. Ben neden 'Hayır', neden 'Evet' demesi gerektiğini bütün ayrıntılarıyla anlatıyorum. Akıl süzgecinden geçirip, vicdan terazisinde tartabiliriz. Yüce Rabbimiz der ki 'Aklınızı kullanmıyor musunuz?' Bir yer de değil, birden fazla yerde söyler. Allah'ın bize verdiği en değerli hazine insan aklıdır, çünkü hayatı sorgular, doğruyu, eğriyi sorgular. Bize şimdi deniyor ki 'Hiç aklınızı kullanmayın. Bir kişi kullanacak. Hiç düşünmeyin, bir kişi düşünecek. Hiç karar almayın, bir kişi alacak.' Allah'ın verdiği en değerli hazineyi ne yapacağız biz? Kullanmayacak mıyız? Niye ortak akıl, niye siyasi partiler var? Benim gibi düşünmeyen bir vatandaş, düşüncesini ifade edemezse biz ne diyeceğiz? Zorla demokrasi olur mu? İşin özü şu değerli arkadaşlar; Bu memleket hepimizin memleketi. Sağcısı, solcusu, milliyetçisi, ülkücüsü, mütedeyyini, hepimizin ortak vatanı. Bayrak ortak vatanımızı temsil eder. Doğuda, batıda, güneyde, kuzeyde yaşayan vatandaş da bizim vatandaşımız. Gidecek yerimiz var mı? Yok. Bu memleket güzel mi? Evet güzel. Dünyanın hemen hemen çoğu ülkesine gittim. Emin olun Türkiye'den daha güzel 2. bir ülke görmedim."

Kılıçdaroğlu, Hollanda'daki bir resim sergisinden örnek vererek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Akıl, akıldan üstündür. Benim göremediğimi bir başka arkadaşım görebilir. Benim fark etmediğimi bir başka arkadaşım fark edebilir. Benim bilmediğimi bir başka arkadaşım bilebilir. Anayasa referandum değişikliğini çocuklarımızın geleceği için, torunlarımızın geleceği için, oturup düşünmeliyiz. Kararımızı ona göre vermeliyiz. Bunun partilerle şununla bununla ilgisi yok. 'Efendim, ben vatanseverim, diğerleri değil.' Öyle bir şey yok. Bu ülkenin 80 milyonu da vatanseverdir. Demokratik bir ortamda yaşamalıyız. Ben de düşüncemi söylemeliyim. Benim gibi düşünmeyen de düşüncesini söyleyebilmeli. Bir araya gelmeliyiz. Medeni insanlar gibi konuşmalıyız. Bunu yapmak zorundayız. Bunu yaparsak emin olun çocuklarımıza güzel bir Türkiye bırakmış oluruz. Tercih milletin tercihi, hangisini tercih ederseniz? Bana sorarsanız, 'Evet'in vebali ağırdır. Neden ağırdır? 1982 anayasası oylanırken İstanbul'da Fikirtepe'de bir okulda oy kullandım ve o anayasaya ben 'Hayır' oyu verdim. Bugün çocuklarıma ve torunlarıma o anayasaya 'Hayır' oyu verdiğim için bunu da anlatıyorum. O anayasa Türkiye'yi bu hale getirdi. Şimdi Türkiye'yi daha da geriye doğru götüren bir referandumun önündeyiz. Hepimizin düşünmesi lazım."

(Bitti)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.