CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:
"Kadına yönelik şiddetin, kadına yönelik mağduriyetin sadece Türkiye'de yaşayanlar için değil mülteci kadınlar için de geçerli olduğu ifade edildi. Mülteci kadınların da yaşadıkları sorunların bir şekliyle ele alınıp çözülmesi gerektiği konusunda ortak bi

İSTANBUL (AA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddetin, kadına yönelik mağduriyetin sadece Türkiye'de yaşayanlar için değil mülteci kadınlar için de geçerli olduğunu belirterek, "Mülteci kadınların da yaşadıkları sorunların bir şekliyle ele alınıp çözülmesi gerektiği konusunda ortak bir görüş sağlandı." dedi.

Kılıçdaroğlu, kadına yönelik artan şiddet, istismar ve baskı politikalarına karşı partisinin atacağı adımları ve çözüm önerilerini değerlendirmek amacıyla kadın örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, kadın sivil toplum örgütleri ve bazı meslek kuruluşlarının kadınlarla ilgili birimlerinin görüşlerini aldıklarını, onları dinlediklerini belirterek, belli konularda ortak bir metin, düşünce oluşturduklarını söyledi.

Bunlardan birincisinin kadın ve erkek eşitliği anayasada yazmasına karşın bunun uygulamada yeterince olmadığı, bu konuda ciddi sorunlar bulunduğu, kadınların bir anlamda ikinci sınıf yurttaş olarak görülmesi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bazen siyaset üslubu olarak da bunun açıkça dile getirildiği ifade edildi. Bu konuda rahatsızlıklar görüş birliği halinde iletildi." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, bunun sadece kadın sivil toplum kuruluşlarının bir görüşü olmanın ötesinde uluslararası istatistik kuruluşlarınca da yayınlayan çalışmaların sonucunda yer aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Küresel cinsiyet eşitsizliği konusunda 142 ülke arasında Türkiye 125. sırada yer almaktadır. Bu uzun yıllardır kadın ve erkek eşitliği için mücadele eden kadın örgütlerinin henüz beklenen noktaya gelmediğini göstermektedir. Anayasada 'kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakta yükümlüdür', diye açık hüküm olmasına karşın devletin bu konuda üstüne düşen görevi yeterince yerine getirmediği yönünde görüş birliği sağlanmıştır. Diğer önemli konu, siyasette söz düellosunun kadın hareketlerini ve kadın sivil toplum örgütlerini rahatsız ettiği, dolayısıyla siyasette daha centilmence bir dilin kullanılmasının daha doğru olacağı yönünde ortak bir görüş ifade edildi. Bir başka önemli görüş ise, Türkiye'de 17 milyon yoksulumuz var. Bunlar 4,5 milyon hanede oturuyorlar. Yoksulluğun ailede pek çok soruna yol açtığı ifade edildi. Yoksul kentlerde, semtlerde kreşlerin açılarak annelerin düşük bir maliyetle çocuklarını kreşe bırakmaları, onların eğitiminde aileye belediyelerin katkı yapmasının önemli bir yol olduğu ifade edildi."

- Sigortasız ve taşeronda çalışan kadınlar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadınlar için ekonomik özgürlüğün çok önemli olduğunu, bunun, kadının ailede daha güçlü bir konumda olmasını da sağladığını kaydetti.

Kadın istihdamının öneme değinen Kılıçdaroğlu, "Merdiven altı atölyelerde çalışan çok sayıda kadın var. Bunların büyük bir kısmı sigortasız. Sigortalı olması lazım. Düzenli gelir elde etmeleri lazım. Yasal güvence altında çalışmaları gerekiyor. Taşeron işçilikte çalışan çok sayıda kadın var. Bunların haklarının da teslim edilmesi ifade edildi." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, kadın girişimciliğinin de ayrıca desteklenmesine dikkat çekildiğini belirterek, kadının iş gücüne katılımı konusunda Türkiye'de ciddi bir sorun olduğunu, erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 71,3 olmasına karşın kadınlarda bu oranın yüzde 31,6 olduğunu aktardı.

Kamuya bakıldığında 49,51 gibi bir rakamla karşılaşıldığını, özel sektörle beraber tüm çalışanlar dikkate alındığında ise rakamların düşük olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, toplantıda ayrıca kamuda liyakat sisteminin önemli olduğunun vurgulandığını anlattı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, liyakat sistemi gerçek anlamda uygulanırsa kadınların kamu yönetiminde üst yönetici olma imkanlarının artacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Kadına yönelik şiddet bütün arkadaşlar tarafından açıkça dile getirildi. Bu konuda özel bir çalışmanın, toplumsal bir çalışmanın yapılması gerektiği vurgulandı. Şiddete karşı kadın sığınaklarının mutlaka açılması gerekiyor. Bu belediyeler açısından zorunlu ama çoğu belediye bu zorunluluğa uymuyor. Kadın danışma merkezlerinin açılması gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi de bunları zorunlu kılıyor. Ayrıca cinsel şiddet kriz merkezlerinin de oluşturulması talep edildi. Kadına yönelik şiddetin, kadına yönelik mağduriyetin sadece Türkiye'de yaşayanlar için değil mülteci kadınlar için de geçerli olduğu ifade edildi. Mülteci kadınların da yaşadıkları sorunların bir şekliyle ele alınıp çözülmesi gerektiği konusunda ortak bir görüş sağlandı. Kadınların arzularından birisi, kadınlar siyasette daha fazla yer almalı. Kadın erkek eşitliğinden, kadın haklarından söz ediliyor ama siyasete gelince kadınlar büyük ölçüde dışlanıyor. Cumhuriyet Halk Partisinin cinsiyet kotası olduğu ifade edildi ama bu kotanın parlamentoya yansımadığı dile getirildi. Yansıması için siyasi partiler yasasının kesinlikle değişmesi gerekiyor. Siyasi partiler yasasında cinsiyet kotasının getirilmesinin kadınların en büyük güvencelerinden birisi olabileceği ifade edildi. Kadına ve çocuklara karşı cinsel istismar veya genç gelinler olayı bütün arkadaşlarımız tarafından dile getirildi ve bu konuda hükümetlerin, devletlerin, siyasi partilerin daha sağlıklı, tutarlı bir yol izlemeleri gerektiği ifade edildi."

Toplantıya, Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve eşi CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ile CHP'nin kadın kolları, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, KADER, İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu, Türk Kadınlar Birliği ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun da aralarında bulunduğu 50'ye yakın kadın örgütü temsilcisi katıldı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.