Chp Tbmm Grup Toplantısı

Chp Tbmm Grup Toplantısı
Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2)- "Diyorlar ki 'Tek adam rejimi Türk tipidir.' Osmanlı'da bile tek adam yok. Padişah var bir de veziriazam var, sadrazam var. Veziriazam şimdiki başbakan. Sen Osmanlı'yı, Selçuklu'yu bilmiyorsun, tarihteki hiçbir Türk devleti

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Diyorlar ki 'Tek adam rejimi Türk tipidir.' Osmanlı'da bile tek adam yok. Padişah var bir de veziriazam var, sadrazam var. Veziriazam şimdi ki başbakan. Sen Osmanlı'yı, Selçuklu'yu bilmiyorsun, tarihteki hiçbir Türk devletinin yapısını bilmiyorsun." değerlendirmesini yaptı.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, Türkiye'nin ekonomik verilerine değindi.

Yerli yatırımcının, geleceğini göremediği için yeni yatırım yapmadığını öne süren Kılıçdaroğlu, yabancı müteşebbisin ise ülkeden kaçtığını savundu.

Turizm sektöründe de durumun hiç iç açıcı olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Niye turist gelmiyor? Çünkü Türkiye'ye güvenmiyor, imajı bozulmuş vaziyette. Sen kalkar Almanya'daki gazetenin Türkiye temsilcisini gözaltına alırsan, Alman niye gelsin? Gelmezler. Bütün bunların sorumlusu kim? Bu soru can alıcı sorudur. Bütün bunların sorumlusu Türkiye'yi yönetenlerdir. İyi yönetmiyorlar. Fatura ise millete çıkıyor. O nedenle bütün milletime sesleniyorum; 16 Nisan'da sandığa gideceksiniz, 'Bu faturayı artık ödemiyoruz' diyeceksiniz."

Vatandaşın borç batağında olduğunu, bankalara 424 milyar lira borcu bulunduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, vatandaşların kendine "Benim bu borcumu sıfırladı mı Hükümet" diye sormasını istedi.

Kılıçdaroğlu, "Hayır. Kimin borcunu sıfırlıyor? Ama ben bir tüyo vereyim, kimin borcunu sıfırlıyorlar. Hani bir vatandaş vardı, telefonla konuşurken milletin anasına küfreden bir vatandaş vardı, bunların el üstünde tuttuğu bir müteahhit vardı, 'Milletin anasına şunu yapacağım' diyen. Onun 424 milyon liralık vergisini ve cezasını sıfırladılar. Ama senin borcunu sıfırlamıyorlar. Bu hükümet kimin hükümeti?" diye konuştu.

- "Cumhurbaşkanı'na yürekten teşekkür ediyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iktidar partisinin meydanlara çıktığını ve sürekli mitingler yaptığını savunan Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı meydan meydan geziyor değişikliği anlatıyor. Emin olun kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Çünkü bu 18 yaşı biz anlatamazdık, sağ olsun o anlattı." dedi.

Cumhurbaşkanının, "18 yaşında biz çocuklarımızı milletvekili yapacağız, askerlikten de muaf tutacağız" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ben bunu anlatsam koro halinde üstüme gelirlerdi, 'Yalandır bunlar' diye. Cumhurbaşkanına 'Yalandır' diyemiyorlar. Adam doğruyu da söylüyor. Bunun için getiriyorlar. Bir noktaya henüz gelemediler. Bu 50 vekili niye artırıyorlar? Ben bekliyorum bu sorunun yanıtı. 178 milyon lira vatandaşın cebinden milletvekili maaşı olarak çıkacak. Bu Meclis ne yapacak? Dişleri sökülmüş Meclisin, al maaşı otur yerine o zaman niye 600'e çıkarıyorsun. 550 neyine yetmiyor? 450 neyine yetmiyor? Eğer 600'e çıkmaya 'hayır' diyorsan 16 Nisan'da sandığa gideceksin 'hayırlı bir iş' yapacaksın."

Kendisinin "Bu anayasa değişikliğiyle bütün yetkiler tek elde toplanıyor" dese kıyametin kopacağını ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meydanda çıkıp, "Bütün yetkileri tek elde topluyoruz" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu kadar açık ve net konuştuğu için yeniden teşekkür etti.

- "Milletin kafasını ütülediniz"

Vatandaşın kendisine yeni sistemle hangi sorununun çözüleceğini sorması isteyen Kılıçdaroğlu, bunun cevabının henüz olmadığını söyledi.

İktidar yetkililerinin sadece "Türkiye'yi uçuracağız" dediğini savunan Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi uçurduğunuz kadar uçurdunuz. Türkiye'yi felaketin eşiğine, darbenin eşiğine getirdiniz. Siz 15 yıldır Türkiye'yi büyütecektiniz de birisi gelip size engel mi oldu?" diye sordu.

İktidarın, "Bu anayasa değişikliği ile istikrar gelecek" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"15 yıldır milletin kafasını ütülediniz, sabah, öğle, akşam 'istikrar, istikrar' dediniz. Tek başınıza 15 yıldır memleketi yönetiyorsunuz. Demek ki 15 yıldır bu memlekette istikrarsızlık varmış da sizin haberiniz yokmuş. Emin olun bir gün gelecek emin olun şunu da söyleyecekler, '15 yıldır Türkiye'yi biz yönetmiyorduk' bunu da diyecekler. İhale edecek birini arıyorlar. Ama eminim bize etmeyecekler. Diyorlar ki 'Değişiklikle çift başlılık kalkacak.' Çift başlılık yok ki zaten. Binali Bey itiraz mı edecek Allah aşkına. Böyle bir kapasitesi mi var? Yok böyle bir şey. Böyle bir yeteneği mi var? Yok böyle bir şey. 'Ben başbakanım' diyebiliyor mu? Diyemez. Hele Erdoğan'ın yanında hayatta diyemez. 'Ben Emrinizdeyim' der o kadar."

Asıl çift başlılığın yeni sistemle geleceğini iddia eden Kılıçdaroğlu, bir kişinin hem cumhurbaşkanı hem de parti başkanı olamayacağını söyledi.

- Galatasaray ile Fenerbahçe maçından örnek

Cumhurbaşkanının "tarafsızlık" konusunda "Bir insanın karakterinde tarafsız olmak diye bir şey olur mu? Olmaz." dediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, bu açıklaması için de Erdoğan'a teşekkür ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Peki TBMM'de yemin ederken, tarafsız davranacağına dair namus ve şeref sözü veren kimdi Allah aşkına." dedi.

Galatasaray ile Fenerbahçe maçından örnek veren Kılıçdaroğlu, böyle bir maçta Galatasaray Başkanı'nın hakemlik yapmasının düşünülmesini istedi.

Yapılan düzenlemede 7'nci maddedeki yargı başlığına, "bağımsızlığına ve tarafsızlığına" kelimesinin ilave edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tarafsızlığı ilave etmişler. Nasıl oluyor? Cumhurbaşkanı diyor ki 'İnsanın karakterinde tarafsızlık diye bir şey yoktur.' O zaman niye ilave ettiniz. Sayın Başkan seçildikten sonra TBMM'ye gelip tarafsız olduğuna dair yemin edecek. Neresinden tutsanız dökülüyorlar. Bir partinin mutfağında anayasa hazırlarsanız işte böyle olur. Oturup tartıştılar mı? Hayır. Kendi kendilerine çaldılar, kendi kendilerine oynuyorlar. Nereye götürüyorlar Türkiye'yi? Bir maceranın içine götürüyorlar. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti bir maceraya teslim ediliyor. Daha da komiği, Sayın Cumhurbaşkanı meydanlara çıktı. Teşekkür ediyoruz, anayasayı anlatıyor hiçbir itirazımız yok kendisine. Ama 'Ben anayasa referandumu için çıktım' diyemiyor. Niye çıktı açılış törenleri yapıyor. Buradan Sayın Erdoğan'a söz veriyorum; vallahi de billahi de... Çık arkadaş, rahat rahat de ki 'Ben evet oyu için meydanlara çıkıyorum. Açılış törenleri için değil.' Bunu söyle vallahi ses çıkarmayacağım. Hiç değilse dürüst ol, nitelikli ol. 'Ben anayasaya evet için çıkıyorum.' de. Daha da komiği bizim belediye başkanlarımıza valiler yazı yazıyor, 'Yeni açılacak yerler varsa bize bildirin. Cumhurbaşkanı gelecek, açacak.' Komedi bu kadar olur. Nasıl bir hükümet, devlet anlayışı, yönetim anlayışı. Anlamakta zorluk çekiyorum."

"Bir kişiye koskoca Türkiye Cumhuriyeti teslim edilemez." diyen Kılıçdaroğlu, bunu kabul edenlerin sandığa gidip "evet" oyu kullanabileceğini belirtti. Bunu reddedenlerin ise sandıkta "hayır" oyu vermesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Diyorlar ki 'Tek adam rejimi Türk tipidir.' Osmanlı'da bile tek adam yok. Padişah var bir de veziriazam var, sadrazam var. Veziriazam şimdi ki başbakan. Sen Osmanlı'yı, Selçuklu'yu bilmiyorsun, tarihteki hiçbir Türk devletinin yapısını bilmiyorsun. Emin olun en son kurulan KKTC, onun da yapısını bilmiyorlar." diye konuştu.

- Üniversitelilere oyunuzu kullanın çağrısı

Grup salonunda üniversite öğrencileri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, tüm üniversite öğrencilerinden oylarını kullanmalarını istedi.

Oy kullanmaya gitmemenin halk oylamasında "evet" demek anlamına geleceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Oy kullanın ki hocalarınızın hakkını koruyun. Türkiye bir kişiye teslim edilemez." ifadesini kullandı.

İktidar yetkililerinin "Hayır" diyenlerin 82 Anayasası'nı savunduğunu söylediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, böyle bir düşüncelerinin asla olmadığını belirtti. Tam tersine Türkiye'nin darbe hukukundan tamamen kurtulmasını savunduklarını, bu konuda CHP Grup Başkanvekillerinin 5 kanun teklifi hazırladığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Siyasi Ahlak Yasası. Sayın Binali Yıldırım, Siyasi Ahlak Yasası'nı çıkarmaya var mısın? Hırsızların, ihale takipçilerinin bu Mecliste yeri yok. Daha önce Sayın Davutoğlu, 'Biz siyasi ahlak yasası teklifini çıkaracağız' demişti. Fırçayı yedi, 'O zaman il, ilçe başkanı bulamayız. Nereden çıkardın sen bunu' dedi. O da bir başka darbeyle kapının önüne kondu. Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirmeye var mısınız? Yüzde 10 seçim barajını kaldırmaya var mısınız? Siyasetin finansmanını ahlaki temeller üzerine inşa etmeye var mısınız? Yurt dışı seçim çevresi yasasını çıkarmaya var mısınız? Bakın biz daha güçlü daha onurlu bir parlamento, içeride ve dışarıda sorununu özgürce aktarabileceği bir parlamentodan yanayız. Tek adamdan yana değiliz. 80 milyondan yanayız. 'Hayır çıkarsa ne olur' diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı yerinde kalır. Binali Yıldırım başbakan olarak görevini yapacak. Bir Davutoğlu darbesi olmayacağının da güvencesi olacak bu. Eğer bunlardan yanaysanız, ölçün, biçin, tartın ve sandığa öyle gidin. Bu bir siyasi parti seçimi değil. Bu hak arama, adalet arama, birlikte yaşama, özgürce yaşama, kimlik, kılık kıyafet sorgulaması yapmadan, inanç sorgulaması yapmadan 80 milyonun bir arada özgürce yaşayabileceği bir referandum. Hayır oyu bu kadar değerli. Onun için 'hayırlı olsun' diyoruz."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.