CHP, "yeni dolandırıcılık yöntemleri"yle ilgili araştırma istedi

CHP, "yeni dolandırıcılık yöntemleri"yle ilgili araştırma istedi
TBMM (AA) - CHP, iletişim teknolojileri kullanılarak geliştirilen "yeni dolandırıcılık yöntemleri"yle ilgili Meclis araştırması açılmasını talep...

TBMM (AA) - CHP, iletişim teknolojileri kullanılarak geliştirilen "yeni dolandırıcılık yöntemleri"yle ilgili Meclis araştırması açılmasını talep etti.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, gelişen haberleşme ve bilişim teknolojisinin, insanların hayatını kolaylaştıran birçok yeniliği beraberinde getirdiği gibi kullanıcıların hayatını kabusa çeviren dolandırıcılık tuzakları için de büyük alan yarattığı belirtildi.

Gerekçede, tarih boyunca insanların zaaflarından, dalgınlık ve dikkatsizliklerinden yararlanılarak yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinin, bugün ağırlıklı olarak elektronik haberleşme ve bilişim sistemleri üzerinden yürütüldüğü ifade edildi.

Bu sistemlerde, hayatı kolaylaştırmaya yönelik her türlü yeniliğin, aynı zamanda dolandırıcılar için yeni yöntem geliştirme alanı haline geldiği vurgulanan gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Özellikle internet bankacılığı görünümü verilerek yürütülen dolandırıcılık faaliyetleri, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının adı kullanılarak telefon ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri sürekli geliştirilen faklı yöntemlerle yaygın bir biçimde uygulanmaktadır. Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler ile alınan idari tedbirler, yeni dolandırıcılık teknik ve yöntemleri karşısında yetersiz kalmakta, yaşanan mağduriyetin boyutu da gün be gün artmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçmede güvenlik teşkilatı ve güvenlik yazılımları kadar vatandaşları bilinçlendirmek de hayati önem taşımaktadır. Ancak vatandaşların e-dolandırıcılık faaliyetlerine karşı bilinçlendirilmesi ihtiyacının da sağlıklı bir biçimde karşılanamadığı ortadadır.

Bu durum yüce Meclisimizin, haberleşme ve bilişim teknolojisine dayalı dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılan yeni yöntemler üzerinde kapsamlı bir çalışma yapmasını, ilgili ve yetkili kurumlar ile konunun muhatabı olan sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini alarak mevzuatın ihtiyaca göre güncellenmesini sağlamayı zorunlu kılmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak geliştirilen yeni dolandırıcılık yöntemlerinin etkisizleştirilmesi, yasal ve idari eksiklerin giderilmesi ve bu konudaki duyarlılığın artırılmasını sağlamak amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.