CHP'den Türkiye'deki mülteci çocuklar için araştırma istemi

CHP'den Türkiye'deki mülteci çocuklar için araştırma istemi
TBMM (AA) - CHP, Türkiye’deki mülteci çocukların sorunlarının ve uğradıkları hak ihlallerinin belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını...

TBMM (AA) - CHP, Türkiye’deki mülteci çocukların sorunlarının ve uğradıkları hak ihlallerinin belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye'nin, bugün dünyada en fazla mülteci ve sığınmacı nüfusuna sahip ülke konumunda olduğu belirtildi.

Türkiye'nin, Mart 2016 itibarıyla 2,5 milyonu aşkın Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığının anımsatıldığı gerekçede, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Şubat 2016 itibarıyla Türkiye’de doğan Suriyeli çocuk sayısının 152 bin olduğu, bu sayının her gün katlanarak arttığı vurgulandı.

Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin yarıdan fazlasının 18 yaş altı olduğuna işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Çocuklar arasında önemli sayıda refakatsiz veya anne ya da babasından birini kaybetmiş son derece travmatik ortamlardan gelenler bulunmaktadır. Kamplarda kalan mülteci çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim durumu, kamp dışındakilere oranla daha iyi olsa da toplam Suriyeli mülteci nüfusunun yüzde 90’ının kamp dışında yaşadığı düşünüldüğünde, kamp dışında yaşayan çocukların önemli bir oranı sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanamamaktadır. UNICEF Türkiye’nin son açıklamalarına göre, Türkiye’de 1 milyon 420 bin Suriyeli çocuk bulunduğu, 850 bini okul çağında olan bu çocukların 500 bininin okula gitmediği ifade edilmektedir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.