Çiftçi, gübrede destek bekliyor

Çiftçi, gübrede destek bekliyor
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış üreticiyi gübreleme konusunda uyarırken, gübreye gelen zam noktasında da Bakanlıktan destek beklediklerini ifade etti

Üretici bol yağışlı geçen bir yılın ardından gübreleme dönemine doğru yaklaşıyor. Doğru gübrenin doğru zamanda kullanılması noktasında çiftçilerin bilinçli davranması gerekirken, gübreye getirilen zamlar önemli bir gündem maddesini oluşturuyor.

GÜBRELEMEYİ ZAMANINDA YAPIN

Çiftçileri doğru gübreleme konusunda uyaran Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Celil Çalış, “Bugünlerden itibaren artık üretici fırsat bulduğu anda gübrelemesini yapmak durumunda. Bunu yaparken de üreticilerimizi uyarıyoruz. Kuru şartlarda atacakları gübreyi 2’ye, sulu şartlarda 3’e bölmelerini tavsiye ediyoruz. Gübrenin, bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde, ihtiyacı olduğu miktarda toprakta olması da önemli konulardan biri. Geçtiğimiz sene 33’lük nitrat dediğimiz gübre terör olayları nedeniyle kullanımı yasaklandı. Bu nedenle üreticilerimiz şuanda üre gübresini kullanmak zorunda. Bu gübreyi şuanda ne zaman fırsat bulursa üreticilerimiz araziye girip uygulamaları gerekiyor. İkinci kısmını da nisan başında kardeşlenme ve sonrası sapa kalkma döneminde üreticilerimizin gübreyi toprakla buluşturmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜBREYE YÜZDE 50 ORANINDA ZAM

Gübreleme döneminde gündeme çıkan gübre zammı konusuna da değinen Çalış, “Özellikle gübrelerin ham maddesinin büyük bir çoğunluğu dışarıdan getirildiğinden dolayı dövize bağlı artışlar daha fazla gözlemlendi. Geçtiğimiz yıl gübredeki yüzde 18’lik KDV’nin kaldırılması üreticiye nasıl yansıyacak diye düşünürken, o rakam yaşanan spekülasyonlar ile birlikte eridi. Her sene iki dönemde gübre fiyatlarında spekülasyonlar oluşur. Biri ağustos-eylül aylarında taban gübresinde, bir de şuan içinde bulunduğumuz azotlu gübrede artış yaşanıyor. Kasım ayında tonu 820 lira olan gübreyi şuan bin 200 liraya alıyoruz. Bu da üreticinin yüzde 50 oranında zarar görmesi demektir. Bu konu her sene üreticinin zarar gördüğü ve mağdur olduğu bir konudur. Bakanlığın bu işe mutlaka çözüm bulması gerekiyor. Ya bu spekülasyonların engellenmesi gerekiyor ya da üreticinin lehine bu işin çözüme kavuşturulması gerekiyor” diye konuştu. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.