"Çiftçinin Başı Fare İle Dertte"

"Çiftçinin Başı Fare İle Dertte"
Çankırılı çiftçiler, tarım ürünlerine zarar veren tarla fareleri ile mücadele için arazilerine "zehirli buğday" bırakıyor- TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gamzeli:- "Çiftçi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden aldığı zehirli buğdayı tarlaların

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Çankırılı çiftçiler, buğday ve arpa ekili arazilerine "zehirli buğday" bırakarak, tarım ürünlerine zarar veren tarla fareleri ile mücadele etmeye çalışıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farelerin yeşil olan tüm tarla bitkilerine zarar verdiğini söyledi.

Bu dönemde hava sıcaklıklarının yüksek olmasının farelerin çoğalmasında etkili olduğunu ifade eden Gamzeli, "Havaların sıcak gitmesi nedeniyle fareler çok hızlı ürüyor. Gelişen fareler şu anda aç. Dışarıda havanın iyi olmasının etkisiyle çıkıp buğday, arpa ve diğer yeşil bitkilere zarar veriyorlar. Tarlaların içi fare dolu. Toprağın her yerinde fare deliği var. Bu kadar çok fare ürünümüzü tüketerek araziyi mahvediyor" dedi.

Ülke genelinde olduğu gibi Çankırı'da da tarla faresinin önemli bir sorun teşkil ettiğini vurgulayan Gamzeli, farelerin bitkilerin hem yeşil kısmını hem de tohumunu yediklerini, bunun da bitkinin kuruyup yok olmasına neden olduğunu kaydetti.

- Mücadele çalışmaları başarılı olmuyor

Gamzeli, doğanın dengesinin bozulmasının farelerin çoğalmasında etkili olduğunu dile getirerek, tilki, yılan ve kuşların azalmasına bağlı olarak fare sayısının artarak doğaya zarar vermeye başladığını anlattı.

Köylerde fare ile mücadele çalışmaları yapıldığına işaret eden Gamzeli, "Köylerde toplu halde mücadele yapılıyor. Çiftçi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden aldığı zehirli buğdayı tarlalarında fare deliklerine atıyor ama ne yazık ki sonuç alamıyoruz. Eskiden kırağı düşmesi gerekir derlerdi. Farelerin ölmesi için soğuk hava ve kırağı şart" diye konuştu.

- "Farenin en büyük ilacı soğuk"

Çankırı merkeze bağlı Hasakça köyünde çiftçilikle uğraşan Zeynel Çelik ise ailece tarlalarda fare mücadelesi yaptıklarını söyledi.

Buğday ve arpa tarlalarına farelerin aşırı şekilde zarar verdiğini aktaran Çelik, "Biz de zehirli buğday ile fare mücadelesi yapıyoruz. Deliklerin bir bölümünü kapatıyoruz. Bazılarının ağzına da zehirli buğday koyuyoruz. Bunu yiyen fare ölüyor ama genel anlamda bu çalışmalar yetersiz kalıyor" dedi.

Farelerin yeşil bitkileri sevdiğini belirten Çelik, "Ürünün yanı sıra ürünün kökünü de yiyor. Bunu yaptığında tarlada ürün kalmıyor. Bölgedeki çiftçilerin çoğu bu dönemde fare mücadelesi ile uğraşıyor. Farenin en büyük ilacı soğuk. Biz yüzeyden ne kadar mücadele yapsak da toprak altında kalan yavrular tekrar çoğalıyor" diye konuştu.

Her yıl bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Çelik, "Ya kuraklık oluyor ya çekirge başımıza bela oluyor ya da fare çıkıyor. Bu yıl da çiftçinin başı fare ile dertte. Çiftçinin Allah yardımcısı olsun" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.