Çiftçiyi küstürmeyelim

Çiftçiyi küstürmeyelim
Ayçiçek yağıyla ilgili geçtiğimiz aylarda yaşanan krize işaret eden çiftçi temsilcileri, ayçiçeği hasadına sayılı günler kala açıklanan taban fiyatların üreticiyi memnun etmediğini belirttiler.

Çiftçiyi küstürmeyin!

Ayçiçek yağıyla ilgili geçtiğimiz aylarda yaşanan krize işaret eden çiftçi temsilcileri, ayçiçeği hasadına sayılı günler kala açıklanan taban fiyatların üreticiyi memnun etmediğini belirterek, “Fiyatlar bu düzeyde kalırsa, önümüzdeki yıl çiftçi ayçiçeğine küsecek, üretmeyecek ve kriz büyüyecek” diyor

Konya Ovası şimdilerde ayçiçeği hasadına hazırlanıyor. Kısa bir süre sonra başlayacak olan ayçiçeği hasadı öncesinde ayçiçeği taban fiyatı Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 10,45 TL olarak açıklandı. Bu rakamın çiftçinin üretim maliyetini ancak karşılayabildiğine işaret eden Konya’daki çiftçi temsilcileri, bin bir emekle ekip biçen çiftçinin hiçbir kazanç elde etmeden üretime devam etmesinin mümkün olmadığını ve fiyatlarda iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuyla alakalı Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut ve Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, çiftçinin beklenti ve taleplerini iletmek üzere Ankara’da bir dizi ziyaret ve görüşmelerde bulundu.

ciftciyi-aycicegine-kusturmeyelim-4-001.jpg

aycicegi-hasadi-basladi-4.jpg

Tarım Kredi Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Murahhas Aza Yılmaz Bademli ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile yapılan görüşmelerde çiftçilerin beklentileri ve taleplerini ileten heyet, mevcut şartlar dahilinde çiftçinin bir sonraki yıl için ayçiçeği üretiminden vazgeçmekte kararlı olduğunu, bunun da uzun vadede yeni krizlere yol açabileceğini dile getirdi.

aycicegi-tarlalarinda-hasat-zamani-1503832214.png

KAĞNICIOĞLU: 14-15 BİN TL SEVİYELERİNE ÇIKARILMASI GEREKİYOR

Şartlar ne olursa olsun çiftçinin üretmek istediğini ve üretimden vazgeçmediğini ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, ayçiçeği için açıklanan taban fiyatın çiftçiyi ayçiçeği üretmekten vazgeçirecek noktaya getirdiğini söyledi. Ayçiçeğinde beklentinin ton başına 14-15 bin TL seviyelerinde olması yönünde bir beklentilerinin olduğunu kaydeden Başkan Kağnıcıoğlu, “Tarım Kredi Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Murahhas Aza Yılmaz Bademli ile yaptığımız görüşmede ayçiçeği alım fiyatlarının en az 14-15 lira olması gerektiğini ifade ettik. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, bu fiyatlarda çiftçinin üretmesinin zor olduğunu söyledik. Sayın Bademli de durumu makul karşıladı. İthal edilen ayçiçek yağının gümrük vergilerinin sıfır olmasından kaynaklı ayçiçek alım fiyatlarının bu seviyelerde olduğunu ifade etti. Bizler de üreticinin üretmeye küstürülmemesi adına kısa bir zaman diliminde fiyatların güncellenmesi konusunda talebimizi ilettik. Hafta içerisinde tekrar bir değerlendirme yapılacak gibi gözüküyor. Geçen sene de ayçiçek fiyatları çiftçiyi çok memnun etmemişti. Bu nedenle ekim alanında hatırı satılır bir düşüş vardı. Eğer bu yıl da fiyatlar çiftçiyi memnun etmezse gelecek yıl ekim alanı daha da düşecek. Daha sonra Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı ziyaret ettik. Kendisine ruhsatsız kuyulara biran önce ruhsat verilmesi gerektiğini, çiftçinin çok tedirgin olduğunu ayrıca ilettik. Sayın Bayraktar da, konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmaların devam ettiğini ifade etti” dedi.

zemin.jpg

AKBULUT: AYÇİÇEKTE DIŞA BAĞIMLILIK ARTABİLİR

Bu yıl ayçiçeği üretiminin çiftçiye maliyetinin tonda 10 bin 500 lirayı bulduğunu aktaran Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut ise, “Ayçiçeğinin tonu çiftçiden 12 bin liraya alınıyor. Gerçekten çok düşük bir fiyat. Şuan Tarım Kredi Kooperatifi ham yağ ithal ediyor. Gümrük vergilerinin de sıfır olmasından kaynaklı ayçiçek alım fiyatları artmıyor. Ziyaretlerde ithal edilen ayçiçek yağına gümrük konulması gerektiğini, çiftçimizin arpa ve buğdayda olduğu gibi ayçiçeğine de destek beklediğini ilettik. Şuan ayçiçek alım fiyatı tonunun en az 15 bin lira olması gerekiyor. Sosyal medyada da çiftçilerimiz gelecek yıl ayçiçek yağı ekmeyeceklerini, bu fiyatlarda para kazanamadıklarını ifade ediyorlar. Dışa bağımlılığın artmaması nedeniyle Bakanlığımızın bir çalışma yapması, fiyatları iyileştirmesi gerekiyor” diye konuştu.

KAVUNEKER: HEM ÇİFTÇİMİZ HEM DE ÜLKEMİZ KAZANSIN

Mevcut koşullarda çiftçinin ayçiçeği üretiminden vazgeçebileceğini, ayçiçeğine geri dönüşün ise zor olacağını ifade eden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker de, “Derdimiz, üretimin sekteye uğramaması. Derdimiz hem çiftçimizin, hem de ülkemizin kazanması. Paramız dışarıya gitmesin, kendimiz üretelim, kendi üretimimizle kazanalım diye uğraşıyoruz. Ziyaretlerimizde bu yaklaşımımızı ortaya koyduk. Ayçiçek yağı ile ilgili en kısa sürede hızlı bir fiyat iyileştirilmesi yapılması gerektiğini ilgililere aktardık.

Maliyetler yüzde 200-300 arttı. Geçen sene en son yağlık ayçiçek yağının tonu 8 bin liradan alındı. Bu sene yüzde 50-60 artarak 12 bin liraya çıktı. Böyle olmaması gerektiğini anlattık. Konya, Türkiye’nin ayçiçek yağının yüzde 30’unu karşılıyor. Resmi rakamlara göre geçen seneye oranla yüzde 10-13 ekim alanında azalma var. Seneye bu sayıların daha da artacağını düşünüyoruz. Türkiye ayçiçek yağı ihtiyacının sadece yüzde 70’ini kendisi karşılayabiliyor. Üretim azalırsa ithalat oranımız artar. Bu da cari açığa sebep olur. Bu nedenle kalıcı ve tatmin edici bir fiyat beklediğimizi aktardık” ifadelerine yer verdi.

Mehmet GÜNNAR

ciftciyi-aycicegine-kusturmeyelim-1.webp

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.