Cildiniz önemseyin, güneşten korunun

Cildiniz önemseyin, güneşten korunun
Cildiniz önemseyin, güneşten korunun

Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Necla Eryılmaz "Dış faktörler içinde en önemli rol oynayan faktör güneş ışınlarıdır. Cildimiz yıllar boyu güneşe maruz kaldıktan sonra daha soluk, pürüzlü, mat bir görünümde, damarlarda belirginleşmeye neden olabilir." dedi

Cildimizin yaşlanmasında güneşin çok büyük bir rolü vardır. Dış faktörler içinde en önemli rol oynayan faktör güneş ışınlarıdır. Cildimiz yıllar boyu güneşe maruz kaldıktan sonra daha soluk, pürüzlü, mat bir görünümde, damarlarda belirginleşmeye neden olabilir. Zamanla cilt lekelerini oluşturması nedeniyle güneşten korunmamız gerekmektedir. Güneş ışınları Ultraviyole A ve Ultraviyole B dalgaları ile cildimize zarar vermektedir. Güneşten korunurken de bu dalga boylarını dikkate alarak, her yaş kesimine göre, cilt tipine göre bir koruma programı düzenlenmelidir. Yaz aylarında kremlerin yanı sıra şapka, gözlük ve sıkı dokulu beyaz renkli kıyafetlerden yararlanılabilir.

“CİLT TİPİNİZE GÖRE GÜNEŞ KREMİ SEÇİN”

Cilt tipimiz 6 tipe ayrılmakla beraber biz güneşten korunmada 3 gruba ayırarak kısaca insanları bilgilendirmekteyiz. Bunlardan birinci tip sarışın ve kızıllar; bunların korunması oldukça önemlidir. Çünkü bunlar çok açık tenli, renkli gözlü kişilerdir ve güneşte hiç bronzlaşmazlar, çok çabuk yanarlar. Bu kişilerde koruma faktörü en az 50 olan bir güneş kremi kullanılmalıdır. İkinci grup kumrallar olarak nitelendirilebilir. Kumrallar hafif bronzlaşırlar, çok fazla yanmazlar fakat bunlarda da güneş koruma faktörü en az 30 olan kremler kullanmalıdır. Üçüncü grup ise esmerden zenciye kadar giden koyu tenli kişilerdir ki, bunlar da hiç yanmazlar, çabuk bronzlaşırlar, koruma faktörü en az 15 olan bir ürünle korunması gerekmektedir. Cilt tipi ne olursa olsun belli faktörlere dikkat ederek güneşten korunmak gerekir. Özellikle yazın 11.00 ile saat 16.00 saatleri arasında güneş ışınları çok dik geldiği için güneşten sakınmak gerekmektedir. Cildimizin yağlı olmasına göre veya kuru olmasına göre çocuklar, hamilelere ya da yaşlılara göre değişik güneş koruma ürünleri tavsiye etmekteyiz.

 “GÜNEŞTEN KORUNMADA FİZİKİ KORUMA ÇOK ÖNEMLİ”

Gölgede de güneşten korunmak gerektiğini, özellikle deniz kenarında ve kumsalda yansıyan ışık nedeniyle güneş yanıkları oluşabilir. Güneş kremleri iyi bir kullanımla bile yüzde 80 oranında güneşten korur. Bu nedenle fiziki koruma daima çok önemlidir. Fiziki koruma dediğimiz zaman şapkalar veya güneş gözlükleri ve sıkı dokulu beyaz renkli kıyafetlerden yararlanabiliriz. Güneşten korunma herkes için önerilir ama özellikle güneşe duyarlılığı arttıran ilaç kullananlarda veya herhangi bir bitkisel ilaç sürenlerde oluşan cilt hassasiyetlerinden dolayı daha büyük önem arz etmektedir. Bunun yanında cildiyede gördüğümüz bazı hastalıklar veya bazı sistemik hastalıklarda güneşe karşı aşırı hassasiyet oluşmaktadır. Bunların mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirilip gerekli korunmanın sağlanması gerekmektedir. Sadece yaşlanma değil, bunun yanında lekelerin oluşumunda ve birikim sonucu özellikle çiftçiler gibi uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde cilt kanseri özellikle de son yıllarda melanom cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Her ne kadar D vitamini sentezi için güneşe ihtiyacımız olsa da bu 15 ila 20 dakikalık bir güneşlenme ile sağlanabilmektedir. Bunun dışında güneşin bize zararlı etkilerinden korunmak için bilinçli olmalıyız ve gerektiği zaman bir uzman hekimden yardım almalıyız. 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.