Çin Dışişleri Bakanı Vang:

Çin Dışişleri Bakanı Vang:
"(Güney Çin Denizi) Bölgedeki adalarda silah konuşlandıran ilk ülke ve bölgede en çok askeri faaliyette bulunan ülke Çin değil"- "Çin, Ortadoğu politikasında tarafsız"- "Çin, Kore Yarımadası'nın tereddütsüz nükleerden arınmasından yana"

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin, Güney Çin Denizi'ndeki askeri faaliyetlerine ilişkin suçlamalara değinerek, bölgede ilk silah konuşlandıran ülkenin Çin olmadığını söyledi.

Vang, 12'nci Çin Ulusal Halk Kongresi 4'üncü oturum toplantıları kapmasında düzenlenen basın toplantısında, Çin'in dış politikası ve dış ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çin olmaksızın dünyadaki birçok sorunun çözülemeyeceğini savunan Vang, dış politikalarının diğer ülke insanlarına katkısı olduğunu belirtti.

Vang, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in son üç yılda 20 ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirdiğini ve son birkaç yılın da Çin diplomasisi açısından faydalı geçtiğini kaydetti.

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde ülkesinin egemenlik ve askeri faaliyetleri konusunda Çin'e yöneltilen suçlamalara ilişkin Vang, "Çin, bölgede egemenliği altında adalar ve resiflerde tamamen kendi topraklarını koruma ve savunma amaçlı faaliyet yürütüyor. Bölgedeki adalarda silah konuşlandıran ilk ülke ve bölgede en çok askeri faaliyette bulunan ülke de Çin değil" diye konuştu.

Bölgedeki Nanşa adalarının ülkesinin egemenliğinde bulunduğunu ve her Çin vatandaşının savunma zorunluluğu olduğunu dile getiren Vang, Çin'in yeni toprak iddiasının olmadığını ve olmayacağını öne sürdü.

Vang, Güney Çin Denizi'ndeki sefer özgürlüğü çerçevesinde diğer ülkelerin, bölgede kötü amaçlı faaliyetler yürütebileceği anlamına da gelmemesi gerektiğini vurguladı.

- "Çin, Ortadoğu politikasında tarafsız"

Çin Devlet Başkanı Şi'nin ocak ayındaki Suudi Arabistan, Mısır ve İran ziyaretlerini hatırlatan Vang, Çin'in bölge ülkeleriyle ekonomik ve ticari bağlarını sıkılaştırma amacı taşıdığını, Ortadoğu'da herhangi bir "nüfuz" arayışı içinde olmadığını belirterek, Ortadoğu politikalarında "tarafsız" olduklarını savundu.

Vang, Çin'in uzun zamandır Arap ülkelerinin ulusal bağımsızlığını desteklediğini ifade ederek, Ortadoğu'nun barış ve istikrarını korumada da aktif bir şekilde çalıştıklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Vang, Çin'in, İpek Yolu'nu yeniden canlandırma projesi kapsamında Ortadoğu ülkeleriyle karşılıklı yarar çerçevesinde ilişkilerini daha çok derinleştirmek istediğini söyledi.

- Kore Yarımadası nükleer sorunu

Kuzey Kore'nin nükleer denemesi ve uzun menzilli füze fırlatmasının ardından Kore Yarımadası'nda artan gerginliğe ilişkin değerlendirmesinde Vang, Çin'in Kore Yarımadası'nın tereddütsüz nükleerden arınmasından yana olduğunu ifade etti.

Vang, Kuzey Kore ile Çin'in normal devlet ilişkisi yürüttüğünü ve Çin'in Kuzey Kore ile olan tarihi bağlarına değer verdiğini dile getirerek, söz konusu ülke gelişme ve güvenlik peşinde olduğu sürece desteklerinin devam edeceğini vurguladı.

Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programları konusunda Çin'in uzlaşı içinde olmayacağını kaydeden Vang, Kore Yarımadası meselesinde tek çıkış yolunun diyalog olduğunu yineledi, ilgili tüm tarafların işbirliğiyle ancak bir sonuca ulaşabileceğini belirtti.

- Çin, Japonya ve Rusya ilişkileri

Çin Dışişleri Bakanı, Japonya hükümeti ve liderlerini "iki yüzlülükle" suçlarken, sözde ikili ilişkilerde gelişme belirtileri olmasına rağmen küçük bir iyimser zeminin oluştuğunu dile getirdi.

Vang, Japonya'nın, Çin ile ilişkilerinin gelişmesini istemesi konusunda her zaman iyi şeyler söylediğini ancak her defasında sorun çıkarmaya devam ettiğini savundu.

Çin ve Rusya ilişkilerine de değinen Vang, iki ülke ilişkilerinin olgun ve istikrarlı olduğunu, koordinasyon noktasında kapsamlı stratejik ortaklığın karşılıklı güven ve desteğin yanı sıra tarafların, kazan-kazan işbirliğini güçlendirme konusunda güçlü isteğinin bulunduğunu ifade etti.

Vang, tarım, finans, endüstriyel kapasite ve üretim alanlarında işbirliğinin hız kazandığına işaret ederek, aktif olarak birçok alanda da büyük projeler içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.