Çin, Doğu Türkistan' a muhtaç

Çin, Doğu Türkistan' a muhtaç
Adı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi" değil, DOĞU TÜRKİSTAN' dır. Çin yüzölçümünün 1/6' sını oluşturur ve bölgedeki 8 önemli ülke ile sınır komşusudur. Çin' in Doğu Türkistan' a yaptığı baskı, İsrail' in Filistin' e yaptığından daha az değildir.

Medyanın "Sincan Uygur Özerk Bölgesi" demeyi tercih ettiği Türkistan'ın Çin nüfuzunda kalan bölgesinin adı olan "Doğu Türkistan" isimlendirmesi Uygur Türklerinin hak mücadelesinin karşılığı. Ancak Çin karalamasından etkilenen medya ısrarla Sincan Uygur Özerk Bölgesi ifadesini kullanıyor. "Sincan" kelimesi "kazanılmış topraklar" anlamına geliyor ve Çinliler, yeni doğan her Türkistanlıyı "Sincan"lı olduğuna ikna etmeya çalışıyor.
Çin Doğu Türkistan'a muhtaç.
Çin toprağının 6'da 1'ini oluşturan ve yer altı ve yer üstü zenginliklerle birlikte Çin'in bir çok sanayi ve ekonomik hammadde kaynaklarını barındıran Doğu Türkistan, Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Tibet olmak üzere 8 önemli ülke ile komşu. Dolayısıyla Doğu Türkistan, Çin'in büyümesi, genişlemesi ve bugün bildiğimiz hegemonya gücünü oluşturması Doğu Türkistan'sız olmaz.
35 milyon Doğu Türkistanlı katledildi

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana 35 milyon Doğu Türkistanlı zalimce katledildi. Türkiyat Araştırma Dergisi'nin verilerine göre, 1949-1952 yılları arasında 2 milyon 800 bin, 1952-1957 yılları arasında 3 milyon 509 bin, 1958-1960 yılları arasında 6 milyon 700 bin, 1961-1965 yılları arasında da 13 milyon 300 bin kişi ya Çin ordusu tarafından öldrürüldü ya da rejimin politikaları doğrultusunda oluşan kıtlık sonucu hayatını kaybetti. 1965'ten sonraki katliamlarla birlikte, öldürülen Doğu Türkistanlı sayısı 35 milyon gibi inanılmaz bir rakama ulaştı.

Zaman zaman bağımsızlığını elde etse de sürekli Çin'in baskıcı politikalarıyla ezilen Doğu Türkistan halkına çeşitli toplum kuruluşlarından destek gelse de uluslararası arenada hiçbir zaman dünyanın ilgisini çeken bir konu olmadı.

Kaynak: Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.