Çin Ulusal Halk Kongresi yıllık toplantıları başladı

Çin Ulusal Halk Kongresi yıllık toplantıları başladı
Çin'in 2016 yılı büyüme hedefi yüzde 6,5-7 olarak açıklandı- Enflasyon artışının yüzde 3 öngörüldüğü ülkede, savunma bütçesi yüzde 7,6 artırıldı

PEKİN (AA) - Çin Başbakanı Li Kıçiang, ülkenin 2016 ekonomik büyüme hedefinin yüzde 6,5 ile 7 arasında olduğunu açıkladı.

Başkent Pekin'de Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda yapılan Çin Ulusal Halk Kongresi'nin (ÇUHK) açılış oturumuna Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbüro üyelerinin yanı sıra yaklaşık 3 bin delege katıldı. Başbakan Li, toplantıların açılışında, hükümetin yıllık çalışma raporunu kongreye sunarken, gelecek beş yılın ekonomik kalkınma planına ilişkin hedefleri açıkladı.

Çin'in düşük ihracat talebi başta olmak üzere "daha çok ve zorlu" ekonomik problemlerle yüz yüze olduğuna işaret eden Li, ÇKP yönetiminin her durumda istikrarlı büyüme yolunda "kendine güveninin tam olduğunu" vurguladı.

Ülkenin 13'üncü 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde 2020 yılına kadar yılda ortalama yüzde 6,5'in üzerinde ekonomik büyümeyi hedeflediğini aktaran Li, 2016 yılı Gayrisafi Yurtiçi Milli Hasıla'nın yüzde 6,5 ile yüzde 7 aralığında, enflasyon artışının ise yüzde 3 olmasının öngörüldüğünü söyledi. Ülkede geçen yıl ekonomik büyüme oranı, son 25 yılın en düşük değeri olan yüzde 6,9'a gerilemişti.

- Kırsal göç

Li, 2020 yılına kadar 100 milyon kırsal nüfusun kentlere yerleşmesini ve kentleşmenin yüzde 60'a çıkmasını beklediklerini kaydetti. Çin'in kalkınmasında önemli rol oynayan kalemlerden demiryolu ağının artırılacağı ve büyükşehirlerin yüzde 80'ine demiryolu ulaşımının sağlanacağına vurgu yapan Li, Çin'in tamamına internet hizmetinin götürüleceğini belirtti.

- Karbon emisyonu yüzde 18 azalacak

Çin'de son yıllarda tartışılan en büyük sorunların başında gelen hava kirliliğine de değinen Başbakan Li, ekonomik büyümede su tüketimini yüzde 23, enerji tüketimini yüzde 15, karbon emisyonunu ise yüzde 18 azaltmayı amaçladıklarını aktardı. Li, 2020 yılına kadar hava kirliliği ile mücadelede alınacak tedbir ve caydırıcı uygulamalar ile şehirlerdeki yıllık temiz havalı gün sayısı oranın ortalama yüzde 80'e çıkarmayı öngördüklerinin altını çizdi.

Li Kıçiang, Çin devletinin 13'üncü 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde 2020'ye kadar en az 50 milyon kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. Bu yıl 10 milyon kişiye iş imkanı sunmayı hedeflediklerinin altını çizen Li, "halkın gelir düzeyinin artırılacağı" sözünü verdi.

- Savunma bütçesinde yüzde 7,6'lık artış

ÇUHK'nin açılış oturumunda Çin ordusunun modernizasyonu ve ulusal savunma ihtiyaçları göz önünde bulundurularak 2016 savunma bütçesinin yüzde 7,6 artırılacağı duyuruldu. Bu artış son 6 yılın en düşüğü oldu. Çin'in askeri bütçesi geçen yıl yüzde 10,1 artırılmıştı.

Yerli ve yabancı iki bini aşkın medya mensubunun izlediği genel kurul öncesi trafiğe kapatılan Tiananmen Meydanı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Çin'in en üst düzey yasama organı ÇUHK genel kurulunda ÇKP'nin aldığı reform kararları başta olmak üzere birçok konu karara bağlanacak.








Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.